La meva llista de blogs

divendres, 17 de juliol del 2020

1977, Pere Mas i Perera

Publicat a “Olerdulae” n. 00. Febrer de 1977

Pere Mas i Perera o la comarca universalitzada

Home abrandat per vilafranquinisme més legítim, coneixedor de tots els temes penedesencs, artista de la paraula serena i adequada (Pere Grases)

El fet d'haver concedit el premi de reportatge o breu assaig de tema penedesenc a en Pere Mas i Perera pel seu treball —que publiquem a continuació— Assaig de sociologia del Penedès, té entre nosaltres un significat molt especial. En certa manera representa l'homenatge de tota la comarca a aquest home excepcional, homenatge explícit, és ciar!, ja que tots els qui d'una manera o altra treballem pel millorament de la nostra terra, tenim, fa anys, a en Mas i Perera com a mestre singular i indiscutible. La seva personalitat ha quedat emmarcada per més de cinquanta anys de treball continuat, una tasca que mai ningú no ha pogut aturar, per damunt del temps i dels fets històrics. És per això que Mas i Perera ha universalitzat el Penedès per arreu del món, perquè, com diu ell mateix, "el terròs és la pàtria del cor, parla a l'home dels seus records més recòndits".

Pere Mas i Perera va néixer a Vilafranca l'any 1911, fili d'un altre il·lustre vilafranquí, en Claudi Mas i Jornet, escriptor i estudiós de la nostra vila, de qui recordem entre altres els següents treballs: Notes històric- arquitectòniques sobre la Iglesia de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès[1], Notes sobre'l moviment intelectual i artístic de Vilafranca del Penedès durant ei sigle XIX[2]o les Sàtires morals que va publicar l'any 1897.

Mas i Perera va continuar el carni del seu pare. Dirigí la Gaseta de Vilafranca, en la qual van col·laborar les més il·lustres signatures penedesenques. Així mateix va posar en marxa la Revista del Casal juntament amb en Rodolf Llorens i en Pere Grases. Però la labor d'en Mas i Perera va molt més enllà de tot això. Hem de veure la dimensió pedagògica de la seva figura obrint camí a les noves generacions de penedesencs que, com en Grases o en Rodolf Llorens, van descobrir de la seva mà la gran tasca comarcal que calia portar a terme, i a la qual van dedicar tantes hores.

No voldríem deixar passar aquesta breu ressenya sense fer esment d'alguns treballs d'en Mas i Perera, entre molts d'altres. No podem deixar de recordar el seu llibre Vilafranca del Penedès[3]. o la Perspectiva històrica del Penedès[4]. Però potser la seva veritable figura d’estudiós comarcal la trobem en la tasca que va dur a terme com a cap de les publicacions abans esmentades.

De dia en dia, calladament, gradualment, aquests humils fulls periòdics que veuen la llum a les ciutats petites i a les viles quietes, que recullen els clamors de l'ànima catalana dispersa, que exerceixen en el seu medi insubstituïbles funcions d'informació, orientació i crítica, guanyen en caràcter en esperit i en tècnica.[5]

Aquests paràgrafs els hem recollit del seu llibre Pro- Penedès, que el Museu li va editar a manera d'homenatge, i en el qual es recullen els editorials de la Gaseta de Vilafranca que va publicar l'any 1926, a més d'un interessantíssim i esclaridor treball. Etimologia i grafia del terme Penedès, on fixa d'una manera contundent, mitjançant un documentadíssim estudi, el topònim de la nostra comarca.

L'any 1926 va enregistrar un gran impuls dels estudis penedesencs, del qual la I Exposició d'Art del Penedès va ser la fita més visible. Mas i Perera sentia també les necessitats i preocupacions de la nostra terra :

Ultra els mitjans corrents de relació —la conferència i el periòdic- se'ns acut d'assenyalar-ne un, el qual, tot i el risc imminent de no arribar a esquinçar el vel de la utopia, podria influir molt en la incorporació deis elements de les comarques de Catalunya-ciutat i ensems propulsaria l'apropament interior que al·ludíem: la creació d'una institució d'estudis comarcals. El viure de les comarques ha d'interessar-nos a tots en els seus diversos aspectes i, per tant, convé que siguin estudiats, si no resolts, els problemes que enderien la nostra gent.[6]

Els esdeveniments històrics el van portar cap a terres sud-americanes -Mas i Perera havia exercit diverses secretaries a la Generalitat-, però la llunyania física no li va fer oblidar el seu camí, ans al contrari, a Buenos Aires va adquirir la veritable dimensió de penedesenc universal i mestre indiscutible. Al llarg d'aquests quasi quaranta anys ha seguit treballant i estudiant, recordant amb enyorança la seva terra que l'esperà, ara com mai, amb els braços oberts.


☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ 


Assaig de sociologia penedesenca

Pere Mas i Perera

Article guanyador de! premi Sant Ramon de Penyafort de reportatge o breu assaig, tema penedesenc. Museu de Vilafranca 1977.

Una comarca és una entitat territorial, mes o menys extensa, de caràcter sòcio-econòmic, que implica la concertació de la diversitat amb la seva totalitat fonamental. El Penedès és una de les 36 comarques naturals de Catalunya; els seus límits s'enxarxen amb els de I ‘antiga vegueria i amb els de l'antic corregiment i, sovint, resulta difícil de desentranyar-los.

Comarca eminentment vitivinícola, la vinya és el seu monocultiu, i les crisis la colpegen cada dos per tres. Un estudi objectiu de la situació influencià la presa de consciència de les masses rurals i les decisions dels governants. Però l'agricultura no ha pogut servar sempre el lloc que li pertoca.

L'home se sent lligat talment a la gleva que ningú no pot rompre els vincles, per tal com  la gleva és alhora mare, nodrissa i amistançada fecunda seva.

A finals del segle dinou la fil·loxera no aconseguí pas desvincular els nostres pagesos de la vinya, tal com, per exemple, s'esdevingué a França, a les Charentes, on la mantega substituí la vinya.

Repatanis? Aneu a saber! El sòl és el material per excel·lència del pagès, i les tasques camperoles han romàs, en conjunt, les mateixes. La monotonia del treball ha resultat un al·licient més que no pas una brida. Potser aquest és el motiu pel qual a Josep Pla els pagesos li han fet I ‘efecte de ser els "mobles del paisatge"; adossats al terròs, li deuen haver semblat immòbils quan, en realitat, treballaven.

Segons el sociòleg argenti José Ingenieros, "el terròs és la pàtria del cor". Parla a l'home dels seus records més recòndits, li estremeix les emocions més pregones, i tot allò que és del terròs d'alguna manera li sembla seu, i sent també que ell li pertany, talment com la fulla a la branca. La solidaritat íntima que aquesta vinculació estableix fa sentir, per instint, l'home compenetrat amb el seu medi.

El terròs és allà on ell s'ha format, on la seva personalitat s'ha desplegat, on les seves impressions, pregones a la vellesa, es tradueixen en enyorament, en angúnia, en malenconia i en afecció sempiterna del nostre cor.

AI Penedès no existeix oposició entre la ruralia i Vilafranca, la capital. Cada dissabte, el mercat hi atreu els pagesos i les pageses. Ells hi porten el vi i els alls de la collita; elles aviram, ous i verdura, per a vendre. Després del mercat elles emplenen les botigues per a comprar-hi roba i provisions que els calen. Aquesta relació periòdica fa interdependents la vila i la comarca, sense que hi hagi sentiments d'inferioritat que agregin els contactes entre els vilafranquins i la gent de la rodalia.

La vinculació al quintà explica perquè costa tant als camperols de deixar el racó on han nascut i s'han criat, on viu llur família, de temps immemorials. D'ací que la família constitueixi el grup humà bàsic de la comarca. És allà on s'afermen i es fan indestructibles les relacions familiars, per tal com la família és rusc i llar, i ocupa sempre el primer pla. I el pagès no sent mai la necessitat de canviar de paisatge, ni   l'ambient, ni de córrer mon.

La masia és la casa de camp característica. La seva disposició s'adapta a l'indret on és bastida i, segons el paratge, té més o menys obertures i més o menys dependències. És la residència habitual del terratinent i, quan aquest viu a vila o a ciutat, la del masover, que és aquell qui llavors mena les terres que l'envolten.

És així com el Penedès no resulta despoblat ni inhòspit, sinó ocupat per estatges que el densifiquen.



[1] Treball fet juntament amb en Ramon Parera i Marqués. Monografìa distingida amb un primer accèssit en el Certamen LIterari clebrat pel Centre Català Vilafranquí el 31 d'agost de 1895. Editat a Vilafranca l'any 1895.
[2] Centre Catalanista. Vilafranca, 1902.
[3] Enciclopédia Catalunya, vol. 20. Editorial Barcino. Barcelona,1932
[4] Impremta Claret. Vilafranca, 1935
[5] Pere Mas i Perera. Pro-Penedès. Ed. Museu de Vilafranca, 1969. III.- La conquesta de les comarques. Pàg. 20.
[6] Pere Mas i Perera. Obra citada. VII . - Vers la Catalunya ciutat, Pàg. 36.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada