La meva llista de blogs

divendres, 29 de juliol del 2022

Exposició de Maria Assumpció Raventós a la capella de Sant Joan

Parlament en la inauguració de l'exposició el dia 1 de juliol del 2022.

Benvolguda Maria Assumpció, senyor regidor, benvolguts amics.

Va ser cap el 2018 amb motiu d’una exposició que vam coincidir amb la Maria Assumpció que aquest espai ple d’art i d’història que és la capella, l’únic indret de la vila on la Maria Assumpció no havia exposat mai i, certament, el més senyorívol, però, a la vegada, un espai net, diàfan, que s’avé a algunes de les seves creacions i treballs. Des de llavors que el tema va en dansa.

Aquesta exposició s’havia d’inaugurar a meitats del 2020, però les circumstàncies sanitàries de tots conegudes han fet que no hagi estat fins ara que puguem gaudir dels darrers treballs creatius de la Maria Assumpció. Com es diu en el programa de mà, avui ens trobem en un moment de disrupció: la pandèmia ha truncat la vida col·lectiva, forçant-nos a cercar refugi en la soledat; la crisi climàtica és una amenaça que trasbalsa les estructures de la nostra societat, i per acabar-ho d'adobar, les noves tecnologies ens allunyen de l'experiència i la comunicació directa.

Certament, aquests dos anys de retard han permès també que la Maria Assumpció continués treballant, gairebé en clausura a la masia familiar de Lavern i, el que encara és més important, que anés madurant el sentit del que podia proposar-nos en aquest espai, amb la col·laboració del seu fill i la seva jove, ambdós arquitectes, que en saben també molt d’espai.




És clar que, coneixent com coneixem la Maria Assumpció sabem que ha anat evolucionant en el plantejament inicial del tema que tenia pensat, perquè ella és la degana dels artistes penedesencs, amb una trajectòria de mes de mig segle de treball creatiu constant i de presència i col·laboració en les principals línies dels artistes del nostre país. Tots recordem els seus treballs en el gravat, els tapissos, tan extraordinaris i fascinants, les propostes constants en l’informalisme i en les darreres dècades també línies figuratives a l’entorn de temes com la música, les ciutats i, sobretot, el paisatge penedesenc, amb unes teles farcides de volum, de textures llamineres i contundents, i encara tantes altres propostes que ben estudiades donarien per a un màster universitari.

Però a la vegada que és la degana jo diria que ha sabut mantenir un esperit jove i viu, en evolució constant i que aquesta és la seva principal característica, la recerca de nous camins, llenguatges i línies expressives.

El resultat, com podeu veure resulta sorprenent i, a la vegada, fascinant, encisador, en l’antítesi que suposa situar l’espai celestial, planetes i galàxies en l’espai interior d’una nau entre romànica i gòtica. Com es diu en la nota de presentació, el sol, els planetes i els estels, seguint els seus moviments i patrons, semblen constants comparats amb els convulsos canvis de l'experiència humana. Des del principi de la representació gràfica, artistes de tots els temps han descrit el cosmos per entendre'l, representar-ho i invocar-ho. Sembla que els humans sempre han mirat el cel per intentar trobar sentit en la vida terrenal.

En aquest camí hi ha les propostes que podeu veure, ens parlen de la força del cosmos i la seva espiritualitat, del naixement de les estrelles i el cromatisme solar, però també de la solitud, de la quietud inaccessible i de la lluna, des de casa nostra la font més propera per a l’observació silenciosa, per a la reflexió. Em fa l’efecte que no és cosa d’ara, jo m’imagino aquella joveneta Maria Assumpció, casada amb un capità de la marina mercant, que es va embarcar amb ell i va poder gaudir del silenci i la soledat al bell mig del mar i amb la visió inaccessible però ben inspiradora de la lluna.

Avui i aquí, en aquest primer dia del segon semestre de l’any 2022, gaudim exultants de la personalitat de Maria Assumpció Raventós feta explícita en aquestes noves propostes resultat del seu magisteri d’art i de sensibilitat, un magisteri que es renova constantment i ens parla de tot el que podem aprendre de qui és la degana dels artistes penedesencs però a la vegada l’esperit més jove i sensible de casa nostra.

Maria Assumpció, moltes gràcies per aquesta nova mostra del teu art, moltes gràcies per permetre’ns gaudir-ne i, sobretot, per aportar-nos el goig de continuar gaudint dels teus treballs.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada