La meva llista de blogs

divendres, 6 de gener del 2023

Epistolari de la família Freixas (VI)

Cartes de Manuel Baldasano

Potser emparentat amb el marí i cap d'esquadra Francisco Baldasano (1764- 1859) o amb José Baldasano Ros (1777-1861), polític, militar i ministre de Marina durant el regnat d'Isabel II, l'autor de diverses cartes -conservades al Fons Freixas (ACAP) a Lluís Freixas ((1796- 1887) residia a Madrid on com a diputat va ser representant del districte Vilafranca-Vilanova-Igualada, i l'hem vist esmentat en una carta ja aplegada aquí d'Antonio de Valenciano a Lluís Freixas, són cartes datades entre els anys 1851 i 1852 i ens diuen que vivia al carrer d'Alcalá de la capìtal i que va realitzar gestions en temes de gestió política i de càrrecs. Les darreres cartes són signades P. Badlasano que no sabem si correspon al seu fill, són ja d'una altra etapa, entre 1863 i 1864.

/ Carta de Manuel Baldasano de Madrid del 16 de maig de 1851 a Ll. Freixas. Li agraeix que hagi sortit elegit pel districte o «partido», diu que voldria correspondre aconseguint la carretera d’Igualada, disminució pel 1852 de la contribució territorial i altres.

/ Carta de Baldasano a Freixas, des de Madrid, del 28 de setembre de 1851, més sobre el cas Amiguet i l’administració de Correus: «...haremos cuantos esfuerzos sean possibles para lograr la construcción de la carretera que de tanto interés es para todo el Panadés».

/ Carta de Manuel Baldasano a Ll. Freixas i Pablo Vijil, des de Madrid del 31 de desembre de 1851, comenta una carta anterior sobre el fet que Amiguet hagués estat separat del seu destí com a resultat d’un expedient obert per l’inspector de la província de Lleida. Encara comenta l’estat de la carretera d’Igualada i com necessita dades per atacar el Ministre de Foment.

/ Carta a Ll. Freixas de Baldasano, des de Madrid el 5 de gener [?] de 1852, indica que no es pot arreglar el cas Amiguet tal i com li va comentar el director general de Correus que li havia dit el ministre. «Aquí todavía estamos bajo la horrible impresión del inaudito atentado contra la vida de nuestra bondadosa Reina... Si la Reina hubiese muerto en qué laberinto nos veríamos. Dios la conserve...» Demana que Freixas li digui a l’alcalde que enviïn un escrit interessant-se per l’estat de salut de la Reina.^no pot referir-se a l'atemptat del "cura Merino", activista liberal que va atemptar contra Isabel II el 2 de febrer de 1852, detingut i jutjat va ser executat a garrot vil el 7 de febrer d'aquell mateix any. Es tracta possiblement d'una errada en la data de la carta que correspondria a febrer de 1852].

/ De Baldasano a Freixas des de Madrid del 5 d’abril de 1852. Demana més informació a Freixas sobre una persona que aquest vol que Baldasano recomani i col·loqui. Es parla de la situació política i la possible dissolució del Parlament: «He sabido que en ésta se ha hecho correr la voz de que trataba de favorecer a Villanueva se pasase allí el juzgado y le autorizo a Vd. que no es cierto, para decir es completamente falso... En la Junta de Carreteras de Barcelona está el proyecto sobre la carretera de esa a Igualada por la que sí he dado muchos pasos sin que el Ayuntamiento haya hecho la menor gestió como indiqué». [Possiblement fa referència al litigi Vilanova- Vilafranca com a capital de partit judicial, un tema sobre el que hi ha abundant documentació al Fons Freixas referida als anys 1872- 1873 quan el tema es va enllestir amb la partició del partit judicial de Vilafranca i la creació del de Vilanova].

/ Carta de Baldasano a Freixas del 8 d’abril de 1852 sobre una recomanació d’un militar que Freixas li va fer.

/ De Baldasano a Freixas del 12 de juliol de 1852, parla de les properes eleccions. Parla molt bé de Juan Bravo Murillo com a cap de govern, espera que es tirin endavant reformes financeres «...como son el desestanco de la sal y del tabaco».

/ De Baldasano a Freixas del 15 de desembre de 1852, sobre la recomanació d’una persona que Freixas li va fer i que no li ha pogut solucionar perquè Baldasano ha cessat com a diputat. Diu que espera a que Vilanova el torni a presentar com a candidat i espera la unió de les faccions del partit liberal, parla dels amics que té a Vilafranca: Raventós, Roca, Álvarez, Martorell, etc. Diu que té casa a C/ Alcalá 48 de Madrid.[Hem de suposar que fa referència a amics del bàndol liberal]

/ De P. Baldasano des de Madrid del 10 de novembre de 1863 a Ramon Freixas, sobre peticions polítiques i la situació "Pronto se constituyó el Congreso y la oposición se prepara armar escándalo en la discusión de los actos graves...".

/ De P. Baldasano des de Madrid del 29 de desembre de 1863, a Ramon Freixas sobre unes recomanacions polítiques. "La política anda revuelta y el partido conservador cada día más fraccionado...".

/De Baldasano des de Madrid, a Ramon Freixas, del 13 de març de 1864, sobre un plet i salut familiar.

/De Baldasano a Ramon Freixas, des de Madrid del 16 de març de 1864. Sobre la caiguda del govern i temes de política.

/ De Baldasano des de Madrid a Ramon Freixas, del 27 de novembre de 1864. Sobre temes electorals.

/ De Baldasano des de Madrid a Ramon Freixas, del 13 de desembre de 1864. Gestions legals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada