La meva llista de blogs

divendres, 13 de gener del 2023

Epistolari de la família Freixas (VII)

 Cartes de Domingo Güell

Diverses cartes del Fons Freixas (ACAP), adreçades a Lluís Freixas ((1796- 1887) de Domingo Güell, frare que acabarà exclaustrat i el trobarem residint a la vila de Figueres i exercint com a sacerdot secular. Possiblement no eren de família ja que el tracta d'amic en alguna de les lletres; hi ha alguna referència al plet de Lligamosques, un afer judicial que sembla que va durar anys i que feia referència a l'herència d'aquesta propietat situada entre els municipis de l'Arboç i Sant Jaume dels Domenys, sobre la que hi ha abundant documentació al Fons Freixas de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès.

/ A Ll. Freixas de Domingo des de Breda del 20 de setembre de 1824. Diu que per motius de salut l'han hagut de traslladar del monestir d'Amer al de Breda, diu que és el seu amic, record de companys, diu que es vol espavilar a pujar dins de l'orde.

/ De Domingo des de Figueres del 22 de juny de 1828 a Ll. Freixas sobre temes de salut i tractaments mèdics.

/ De Domingo des de Figueres a Ll. Freixas el seu amic del 14 de juliol de 1830, sobre l'entrada dels francesos a la ciutat d'Argel "Algunos especuladores de esta han hecho llevar a la Escala el esqueleto de la ballena de que oirías hablar a su tiempo y tratan de arreglarlo y monarlo para pasearlo por la provincia con el competente permiso que dicen tienen ya del Capitán General".

/ De Domingo des de Figueres a Ll. Freixas del 16 d'octubre de 1831, amic seu, sobre temes de salut i diners.

/ De Domingo des de Figueres del 13 de maig de 1835 a Ll. Freixas, sobre la nota dels llibres. Enganxada una nota d'Antoni Pérez a un tal Luzena llibrer, li demana els preus d'uns llibres de Mirabeau i de Montesquieu, posats a Figueres. [Possiblement es refereix a alguna publicació de l'economista Victor Riquetti, marqués de Mirabeau (1715-1789), o al seu fill Honoré Gabriel Riqueti, conde de Mirabeau (1749 - 1791), l'altre referenciat és Charles Louis de Secondat, señor de la Brède y barón de Montesquieu (16891755)]  

/ De Domingo des de Figueres 23 de maig de 1841. Sobre un plet amb el seu germà, comenta notícies polítiques «El nombramiento de la nueva Regencia se recibió en ésta con mucha indiferencia, pues se publicó como un pregón cualquier y no se hizo la menor demostración pública, ni aún por la guarnición». [Cal suposar que es refereix a la regència de Baldomero Espartero a partir del 8 de març de 1841].

/ De Domingo des de Figueres del 24 de maig de 1835 a Ll. Freixas, sobre un encàrrec de llibres i de la carlinada, la mort de Llauger a Torrelles d'on era un tal Aguilera.

/ De Domingo a Ll. Freixas, Figueres 23 de juny de 1841, sobre un judici de conciliació amb el seu germà Felip.

/ De Domingo des de Figueres el 25 de juliol de 1841, a Freixas, sobre el plet.

/ Des de Figueres, de Domingo, 8 d’agost de 1841, temes jurídics del capellà, s’adreça a Lluís Freixas.

/ De Domingo des de Figueres el 22 d’agost de 1841, contra el seu germà Felip: «Como ésta la recibiréis cabalmente el mismo día de vuestro Santo Patrón, os los deseo felices y con toda satisfacción». [Referència a la celebració del 30 d'agost, sant Fèlix].

/ De Domingo, des de Figueres el 17 d’octubre de 1841, sobre el plet. Torna a insistir en el desig de bona collita i bon preu.

/ De Domingo des de Figueres el 22 d’octubre de 1841, li diu «apreciado Luís», sobre el plet.

15 (11)/ De Domingo, des de Figueres el 10 de novembre de 1841, sobre el plet: «El pleito es sumarísimo y se trata de alimento: la ley es terminante para que sus trámites sean breves, de consiguente no convengo que pueda ser tan duradero como me suponéis, más cuando no tengo un motivo para sospechar de indiferencia por parte de mis defensores».

/ De Domingo des de Figueres, 9 de febrer de 1942, parlen del plet. [No diu que s’adreci a Lluís Freixas però se suposa per la temàtica jurídica].

/ Carta des de Figueres del 24 de setembre de 1842, de Domingo, sobre un plet amb calúmnies, se li demanava que durant el litigi resideixi a Vilafranca però ell diu que no pot, és un capellà i diu que a Figueres hi ha qui el manté amb el que l’ajuda i encarrega una familia «pudiendo casi decir que vivo de limosna», diu que si hagués tingut diners el 1836 no s’hagués mogut de Vilafranca, afirma que en un altre cas no s’hauria mogut del costat del seu germà. «deseo hayáis concluído la vendimia com abundancia y subido el precio del vino». [Suposem que la carta és a Lluís Freixas, però no s'especifica].

/ De Domingo des de Figueres el 26 de juliol de 1848, finalment el plet s’ha resolt, el volia ràpid i ha durat 7 anys: «Mucho me alegra, principalmente por vos, de que ambas cosechas sean prodigiosas como decís, y si es cierto que el vino no tenga precio, puede tal vez que suba».

/ A Domingo Güell des de Vilafranca del seu germà, del 4 de maig de 1859, li diu que la finca de Goncer està molt abandonada. Proposa la venda de la finca i posar el diner que els donin en paper d'estat, obligacions de ferrocarrils, accions de bancs o altra cosa que li asseguri una pensió. [La carta és potser de la seva germana, sense signar, la referència de Goncer és al municipi de Sant Jaume dels Domenys, possiblement a l'entorn de la hisenda de Lligamosques].

/ A Domingo Güell des de Vilafranca del 5 de maig de 1859 del nebot o neboda proposant-li la repartició de la venda del patrimoni.[Carta sense signar]

/ De Domingo Güell des de Figueres a Ll. Freixas, del 30 de maig de 1859, diu que ja és gran, el capellà Domingo Güell diu que és l'últim de la família i li demana l'opinió sobre què fer amb el patrimoni i la hisenda de Goncer.

/ De Domingo Güell a Ll. Freixas des de Figueres del 22 de juny de 1859. Temes familiars.

/ De Domingo Güell a Ll. Freixas de de Figueres del 26 de juny de 1859, sobre la mort del sr. Martorell que s'encarregava de la hisenda de Goncer, li demana que li busqui qui es pugui fer càrrec de la hisenda.

/ A Ll. Freixas de Domingo Güell des de Figueres, de l'1 de juliol de 1859, sobre l'administració d'una finca.

/ A Lluís Freixas de Domingo Güell des de Figueres el 10 de juliol de 1859. Sobre el seu estat de salut i la necessitat que una persona li administri el patrimoni.

/ De Domingo Güell a Ll. Freixas des de Figueres del 24 de juliol de 1859, sobre la seva salut.

/ De Domingo Güell a Ll Freixas des de Figueres el 2 de setembre de 1859, sobre el seu estat de salut.

/ De Domingo Güell a Ll. Freixas des de Figueres el 22 d'octubre de 1859, consultes legals i estat de salut, sobre la verema a Goncer i Lligamosques.

/ De Domingo Güell a Ll. Freixas des de Figueres del 2 de novembre de 1859, sobre administració del seu patrimoni.

* * * * *

Cartes d'altres Domingo

Apleguem també documentació diversa del Fons Freixas (ACAP) sobre altres Domingo, alguns de nom i altres de cognom com Ramon Domingo, advocat a Barcelona el 1814.

/ A Ramon Domingo, de Josep M. Baldrich, des de Vilanova, del 29 de setembre de 1812, sobre un plet.

/ A Ramon Domingo, de Mn. Josep Freixas de Calafell, del 13 d'octubre de 1813, sobre un plet.

/ A Domingo de R. Freixas, en català, de Vilafranca, del 3 d'octubre de 1816, sobre el plet.

/ De Ramon Domingo de Barcelona del 15 de gener de 1820 sobre el plet.

/ Carta a Freixas d’Anton Domingo, de l’Arboç del 13 de maig de 1853, el venedor li diu que el vi bo es paga a 4 duros la càrrega.

/ De Domingo Bassols a Ll. Freixas des de Figueres el 2 de setembre de 1859, sobre l'estat de salut de Mn. Domingo Güell.

/ A Ll. Freixas de Domingo Bassols, sobre l'estat de salut de Domingo Güell.

/ De Mauro i Domingo Basols a Ll. Freixas del 8 de desembre de 1859, comuniquen la mort de Domigo Güell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada