La meva llista de blogs

divendres, 19 de juny del 2020

Competència informacional. VII



D’entrada

1.- A l’hora del “Big data”

2.-Competent en informació

Publicitat i manipulació

3.-El consum en massa, un fet recent

            3.1.-Com és la societat de consum

            3.2.-La cara negativa de la societat de consum

            3.3.-El moviment consumidorista

            3.4.-Què vol dir ser un bon consumidor

3.5.-Com vendre el que no es desitja comprar

3.6.-En què gasto els diners

4.-Què és la publicitat?

            4.1.-Com funciona la publicitat

            4.2.-Els paradisos de la publicitat

            4.3.-La publicitat, art i presència

            4.4.-Models i funcions

            4.5.-Ordeno i mano... però també insinuo

5.-Els mitjans publicitaris

            5.1.-La publicitat gràfica

            5.2.-La publicitat sonora

            5.3.-La publicitat audiovisual

            5.4.-Anàlisi d’un anunci de publicitat estàtica

            5.5.-Anàlisi d’un anunci de publicitat dinàmica

            5.6.-Passos de la publicitat. Com neix una campanya publicitària.

6.-Els rols socials a la publicitat

            6.1.-Publicitat i manipulació

            6.2.-La publicitat al servei del ciutadà

Prop del paper

7.-Les biblioteques

8.-Les hemeroteques



Les hemeroteques.

Amb aquest nom tan curiós –del grec hemera que vol dir dia o període curt de temps, i teca que vol dir armari o col·lecció- es designa aquell espai o servei que posa al nostre abast publicacions periòdiques, des de diaris fins a tota mena de revistes, i no pas recents sinó de temps reculats.


Diaris i revistes de fa molts anys

En aquest cas el primer problema acostuma a ser la conservació d’aquest material. De sempre els diaris s’han fet amb paper de poca qualitat, no van ser pensats per a ser conservats, de forma que la consulta física d’aquest material, el fey que puguis posar els dits sobre un paper imprès fa cent o dos-cents anys fa que es deteriori molt ràpidament.


D’aquí que la tendència actual, d’acord amb les possibilitats econòmiques de cada hemeroteca, és anar a la digitalització d’aquest material per tal que sigui consultat sobre pantalla.


Aquest digitalització té un avantatge extraordinari, permet usar cercadors, programes que en segons llegeixen milions de pàgines i et troben la paraula que busques. És clar que això requereix una certa tècnica de cerca, tota vegada que les paraules d’ús més habitual apareixen en tantes pàgines que no acabaràs mai de mirar-les, de manera que el més convenient és cercar per paraules molt específiques, tal i com es fa també en un cercador de pàgines a la xarxa.


En alguns casos la publicació ha estat digitalitzada però no és a la xarxa, de manera que la podreu consultar a la pantalla però ho haureu de fer a l’hemeroteca corresponent, i si no ha estat encara digitalitzada és possible consultar el document original però ho haureu de fer amb molta cura i paciència.


On hi ha hemeroteques?

Bona part de les biblioteques de casa nostra compten amb una secció d’hemeroteca, sovint té alguns materials digitalitzats i els pots consultar sobre pantalla, personalment a la mateixa biblioteca. 


Alguns d’aquests fons locals digitalitzats han estat agrupats per la Diputació de Barcelona a la pàgina Trencadís. Fons locals digitalitzats de la xarxa de Biblioteques Municipals i són consultables en línia a:

http://trencadis.diba.cat/


una pàgina on trobaràs també documents originals i imatges fotogràfiques de diverses poblacions.


La Biblioteca Nacional de Catalunya ha digitalitzat  bona part del seus fons a l’ARCA - Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, accessible a la xarxa:



compta amb més de 350 títols diferents de publicacions i un total de més de dos milions de pàgines.


Bona part dels arxius comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya compten amb un fons de publicacions de la comarca, en bona part aquest fons és digitalitzat i consultable en xarxa a:



També la Biblioteca Nacional espanyola ha anat digitalitzant els seus fons i en aquest moment permet consultar en línia més d’un miler de títols de publicacions diverses, amb un total de més de cinc milions de pàgines. Els pots trobar a:


Alguns diaris i revistes compten amb hemeroteca a la seva pàgina web, algunes són de consulta lliure, excepte els exemplars més recents, mentre altres són exclusius pels subscriptors.


Aquest és, entre molts altres que pots trobar a la xarxa, el cas de La Vanguardia de Barcelona que trobaràs a:


Has de tenir en compte, però, que estem parlant d’un diari que es publica des de fa més de 135 anys, això suposa milions de pàgines a consultar, de manera que et con vindrà fer servir algun dels elements de cerca que la mateixa pàgina et proposa, ja sigui en base a una paraula concreta, per data o combinant aquests diversos elements. Recorda que com més específics siguin més restringiràs els resultats de la cerca i, per tant, més t’acostaràs a allò que vols trobar.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada