La meva llista de blogs

divendres, 12 de juny del 2020

Competència informacional. VI



D’entrada

1.- A l’hora del “Big data”

2.-Competent en informació

Publicitat i manipulació

3.-El consum en massa, un fet recent

            3.1.-Com és la societat de consum

            3.2.-La cara negativa de la societat de consum

            3.3.-El moviment consumidorista

            3.4.-Què vol dir ser un bon consumidor

3.5.-Com vendre el que no es desitja comprar

3.6.-En què gasto els diners

4.-Què és la publicitat?

            4.1.-Com funciona la publicitat

            4.2.-Els paradisos de la publicitat

            4.3.-La publicitat, art i presència

            4.4.-Models i funcions

            4.5.-Ordeno i mano... però també insinuo

5.-Els mitjans publicitaris

            5.1.-La publicitat gràfica

            5.2.-La publicitat sonora

            5.3.-La publicitat audiovisual

            5.4.-Anàlisi d’un anunci de publicitat estàtica

            5.5.-Anàlisi d’un anunci de publicitat dinàmica

            5.6.-Passos de la publicitat. Com neix una campanya publicitària.

6.-Els rols socials a la publicitat

            6.1.-Publicitat i manipulació

            6.2.-La publicitat al servei del ciutadà

Prop del paper

7.-Les biblioteques

Prop del paper

7.-Les biblioteques.

Una biblioteca és un servei fàcil de definir si hi penses d’una manera general. En el nostre àmbit social i cultural la biblioteca forma part de la nostra vida quotidiana, però convé que no oblidis que la biblioteca que coneixes possiblement no té més de 100 o 150 anys. Durant segles els habitants d’una ciutat, i molt més en els entorns rurals, no tenia accés a aquesta eina de cultura i de coneixement que és la biblioteca, la major part d’ells eren analfabets, no havien estat escolaritzats o la seva escolarització havia estat tan deficient que no aconseguien llegir gaire més que un cartell al carrer o el preu d’un producte a la botiga, eren el que anomenem analfabets funcionals.


Llibres i materials nous, vells... o molt vells

Una biblioteca és, però, molt més que un magatzem de llibres. D’entrada direm que disposen d’una extensa sèrie de materials, des de llibres, diaris i revistes en paper fins a materials en suport audio i en vídeo i altre en suport informàtic. Tots aquests recursos són gratuïts i estan a la teva disposició ja sigui al mateix edifici de la biblioteca o en préstec perquè els prenguis allí on tu vulguis.


No tots aquests elements són, però, són actuals. Molts llibres, revistes i publicacions que tenen anys i anys encara són ben interessants, de manera que encara els tens a la teva disposició en format paper o potser ja digitalitzats.


Alguns materials, per les seves característiques físiques  estan exclosos de préstec i algunes biblioteques que conserven exemplars impresos molt valuosos o molt deteriorats tenen restringida la seva consulta, tot i que cada vegada més es tendeix a escanejar-los de forma que es puguin llegir en una pantalla.


Molts llibres... però molt endreçats

Ara que ja saps què és la classificació decimal universal (C.D.U.) pots entendre que una característica essencial d’una biblioteca és la seva organització, si el material no és ordenat, classificat i numerat, difícilment es pot trobar. Ara que ja saps la quantitat de llibres i documents en paper que conserva la biblioteca amb més materials dipositats, és a dir la Biblioteca del Congrés de Washington, et pots imaginar que sense un ordre molt estricte ni aquesta biblioteca ni la més petita, com pot ser la que tens a casa teva, no permetria trobar el que es busca.


Recordem els apartats que regeixen a les biblioteques de tot el món:

0.      Obres generals.

1.      Filosofia.

2.      Religió i teologia.

3.      Ciències socials.

4.      Lingüística, filologia.

5.      Ciències pures, ciències naturals.

6.      Ciències aplicades.

7.      Belles arts, divertiments, jocs, esports.

8.      Literatura.

9.      Geografia i història.


Recorda que el personal de la biblioteca és a la teva disposició per ajudar-te a trobar allò que cerques.


Recorda que un cop has acabat de consultar, llegir, veure o escoltar  convé que deixis sobre la taula el que ja no necessites, si ho tornes a la prestatgeria i t’equivoques en el lloc on ho deixes la biblioteca tindrà un problema perquè aquell material desendreçat estarà “perdut”. Els bibliotecaris saben on va cada llibre o material només mirant la signatura, és a dir el número i lletra de registre que porta al llom.


Podries saber que en determinats moments històrics molt difícils els treballadors d’algunes biblioteques van “amagar” libres o papers que forces polítiques o militars gens amigues de la cultura o la llibertat de pensament buscaven per destruir. Imagines com ho van fer per amagar-los? Exactament... els van posar desendreçats, molt lluny del prestatge exacte on havien de ser, ningú no els va trobar... només la persona que els havia “amagat”. 


Consulto o tafanejo?

A la biblioteca hi pots anar simplement a triar, a mirar, a fullejar o tafanejar llibres o elements audiovisuals... i si algun et sembla que t’agrada te’l pots mirar una estona o en pots demanar el préstec. Una de les coses que no convé perdre mai quan s’entra en una biblioteca és la curiositat... Pel títol, per la il·lustració de la portada, per qui ho ha escrit, pel que veiem en un primer cop d’ull al fullejar-lo, hi ha tants llibres, revistes i materials audiovisuals que semblen interessants quan els tens a les mans!


Però a la biblioteca també s’hi va per feina, a consultar allò que necessites. En aquest cas és interessant que primer esbrinis si el que cerques és allí. Informat des de casa a la xarxa, o a la mateixa biblioteca, consultant el catàleg, o en una altra biblioteca de la xarxa. A Catalunya, les biblioteques populars estan organitzades en xarxa, si et cal un llibre o material concret i aquest no es troba a la biblioteca de la teva població el pots demanar allí mateix i en pocs dies, amb un cost mínim, te’l portaran, sempre que estigui disponible.


Biblioteques i biblioteques

·  A banda de la petita o gran biblioteca particular que puguis tenir a casa teva, la primera que pots tenir a l’abast és la biblioteca d’aula, a la teva classe. Si la tens sabràs que normalment acull sols llibres de lectura, llibres que pots llegir si tens en l’horari escola un temps per aquesta activitat, o que pots prendre per llegir a casa.


· El que és més probable és que tinguis una biblioteca de centre escolar. En aquest cas tindrà un espai específic, ben segur que tots els materials estaran registrats i ordenats d’acord amb la C.D.U.  


Amb caràcter general pots veure el blog:


Aquest servei escolat té unes característiques que et cal conèixer: 


Quins dies i hores és oberta?

Hi ha servei d’ordinador i wifi?

A banda de llibres, hi ha altres materials com revistes, videoteca o fonoteca?

Hi ha servei de préstec i puc prendre algun d’aquests materials a casa?


·  A la teva població o en alguna propera ben segur que hi ha una biblioteca popular o biblioteca pública, de caràcter general i ampli, com el seu nom indica és oberta a tothom. El primer que et cal, però, és conèixer les seves característiques. Amb tota seguretat podràs trobar aquesta informació a la xarxa:



Quan hagis localitzat la biblioteca que t’interessa, podràs obtenir la informació que també et calia per a la biblioteca escolar... i encara saber més coses:


Quins dies i hores és oberta?

Quina estructura té l’edifici? (un sol pis, diversos pisos, situació de cada una de les dependències)

Hi ha servei d’ordinador i wifi?

A banda de llibres, hi ha altres materials com revistes, videoteca o fonoteca?

Com funciona el servei de préstec per prendre materials a casa?

Hi ha secció local? Què hi ha? Com funciona?

Quins altres serveis ofereix la biblioteca?


Saber què cerques i trobar-ho

Ja hem dit que totes les biblioteques són ordenades d’acord amb la C.D.U. Però amb això no n’hi ha prou. Tot i que sempre pots consultar les bibliotecàries per tal que t’ajudin, el més pràctic és que, des de casa o des de la mateixa biblioteca puguis cercar el que et cal a través de la consulta del catàleg.


A Catalunya aquest el pots trobar, entre altres, a:

El catàleg Aladí: http://sinera.diba.cat/



En aquests entorns pots localitzar els diversos materials que et pot interessar llegir o consultar, també hi veuràs quins d’aquests materials són a la biblioteca de la teva localitat. Si ets a casa, abans d’anar a la biblioteca el més pràctic és llavors que imprimeixis la pàgina o preguis acurada nora de les referències. Si ja ets a la biblioteca només cal que ho indiquis a la persona encarregada i ella t’ho localitzarà.


Per saber-ne més:

Mapa de la lectura pública de Catalunya:

http://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/documents/arxiu/noticies/2014/mlpc_2014.pdf




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada