La meva llista de blogs

dimecres, 13 de maig del 2020

El meu avi no va anar a Cuba


A la memòria de l’amic Josep Badell  que tantes havaneres havia cantat.


El temps de confinament dóna per a moltes coses, fins i tot per a reflexionar sobre les enganyifes de la història, les que ens han venut i les que hem acceptat. Una de les més populars és, sens dubte, la que s’explica a la lletra de l’havanera “El meu avi” de l’Ortega Monasterio una versió, com tantes altres en els himnes i cançons catalanes, d’una derrota.


Pensem-hi una mica i veurem com la lletra textual de la composició faria riure al més pintat. Resulta que hem acceptat com si res que hi havia un vaixell de nom “El català” que era “el millor barco de guerra de la flota d’ultramar” i del que s’encarregaven encara no dotzena i mitja de mariners tots ells nascuts a Calella de Palafurgell. D’entrada el nom, que el millor vaixell de l’armada que dirigia l’almirall Pasqual Cervera portés un nom com aquest és una cosa veritablement inaudita, absolutament increïble en tota la història de la marina de guerra espanyola... i a més amb tots els mariners catalans, amics de la guitarra i del cremat. Vist així no ens hauria d’estranyar que la guerra de Cuba amb els Estats Units hagués estat un desastre, tot i que “tingueren la culpa els americans”.


La marina de guerra de la corona espanyola aquell 1898 tenia vaixells amb noms de prestigi, el buc insígnia era el Maria Teresa i amb ell el Reina Mercedes, l’Alvarado, el Colón, l’Oquendo, el Diamante i altres com el Furor, el Terror o el Plutón, i encara un amb nom toponímic, el Vizcaya (Alberto Risco S.J. La escuadra del Almirante Cervera. Madrid 1920, disponible en PDF a Internet). Com podia anar amb aquests i ser el millor un barquet on els mariners cantaven: “Visca Catalunya! Visca el Català!”? I encara més, es podia permetre el prestigi i l’honor de l’exèrcit espanyol un barquet de nom “El català”?



Com és que des de fa tants anys cantem amb convenciment que els nois de Calella van ser “en el mar de les Antilles”, allí on retornaren els canons? Resulta que la cançó es va inspirar en el vapor Montserrat, vaixell de transport que va sobreviure a la guerra hispano- americana, tal i com un avantpassat ho havia explicat a l’autor de l’havanera. Al vapor Montserrat hi anava el capità Manuel Deschamps Martínez (1852- 1923), mort a Canet de Mar i no pas a terres caribenyes i Salvador Maristany Sensat, fill de Masnou. Un nom català per a un vaixell de transport, de fer feina, això ja em sembla més normal.



Per si de cas, que consti que a Cuba, amb guerra o sense, el meu avi no hi va anar mai.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada