La meva llista de blogs

divendres, 15 de març del 2024

Cronologia històrica del Col·legi El Carme- Sant Elies.

1852.- Santa Joaquima de Vedruna funda la primera comunitat de germanes Carmelites de la Caritat a l'Hospital de Vilafranca, es dediquen a l'atenció hospitalària i a l'ensenyament de nenes amb una secció per a nenes òrfenes o pobres.


Signatura autògrafa de Joaquima de Vedruna (Joaquima de Mas) al document de l'Hospital de Vilafranca (Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès)


1881.- Es funda una segona comunitat de germanes al carrer de Santa Magdalena dedicada exclusivament a l'ensenyament amb el nom de Col·legi de Sant Elies.

1885.- El col·legi de Sant Elies es trasllada a Can Roca, casa pairal al carrer de Puigmoltó, cantonada amb el carrer del Carme, que acabarà acollint internat, externes i migpensionistes.

1886,- Es beneeix la capella del col·legi situada a l'antic celler de la casa.

1899.- Es compra un solar al carrer Pou de la Pina, cantonada al carrer del Carme.

1901.- Es funda una tercera comunitat Carmelita Vedruna a l'anomenat casa- asil del Carme al carrer Ponent dedicada a acollir nenes òrfenes.

1903.- Es compra un solar al carrer del Carme que permet unir les edificacions del carrer de Puigmoltó i del Pou de la Pina.

1904.- L'arquitecte Eugeni Campllonch realitza el projecte d'una capella de nova planta al carrer Pou de la Pina, cantonada amb el del Carme. L'edificació acabarà acollint aules i altres serveis.

1915- Es lloga la casa del costat del carrer de Puigmoltó i s'amplia l'edifici inicial de Can Roca.

1916.- Es compra una altra petita caseta al carrer de Puigmoltó que s'unirà a les dues existents.

1919.- El Col·legi de Sant Elies passa a acollir l'Escola Domèstica de Vilafranca nom que rebria popularment l'Agrupació Femenina de Cultura, adreçada a complementar la formació femenina més enllà dels anys d'escolaritat i que promovia arreu de Catalunya el vilafranquí Mn. Albert Bonet i Marrugat, precedent de la Cultura de la Dona del Casal (1931-1939).

1933.- La nova Llei de Confessions i Congregacions imposa una directora seglar i passa a anomenar-se Col·legi Morgades, nom que feia referència a Josep Morgades i Gili, l'il·lustre bisbe, fill de Vilafranca

1933.- La comunitat de l'Hospital ha d'abandonar l'edifici i s'instal·la a Cal Bartrolí, a la plaça de l'Estació.

1934.- El caràcter d'internat del col·legi possiblement és el que fa que se salvi de l'incendi de béns religiosos del vespre del 6 d'octubre.

1936.- Inici de la Guerra Civil les tres comunitats Vedruna abandonen la seva activitat.

1937.- Es vol embargar l'edifici del col·legi i convertir-lo en l'escola pública Pi i Margall, iniciativa que no passa del projecte arquitectònic de reforma.

1939.- Reprèn la seva activitat el Col·legi de Sant Elies en l'única comunitat Vedruna que continua activa a Vilafranca amb religioses que havien format part de la de l'Hospital com l'Hermana Carmen dels Nens.

1952.- Compra de l'edifici del carrer de Puigmoltó que fins llavors era llogat.

1955.- S'inaugura la nova capella, situada al carrer de Puigmoltó, que reformada ha arribat fins als nostres dies. També s'inaugura la gruta del pati, amb una imatge de la Mare de Déu de Lourdes, cascada d'aigua i peixos de colors.

1962.- S'inicien les obres del nou edifici del carrer del Carme, s'enderroca el vell del Pou de la Pina i es remodela el de Can Roca al carrer de Puigmoltó.

1970.- Comencen els estudis de batxillerat superior mixt, de forma conjunta amb el Col·legi de Sant Ramon.

1975.- El col·legi és reconegut per impartir l'EGB en dues línies i vuit cursos, i fa l'opció d'escola catalana. S'amplia l'edifici del carrer Pou de la Pina.

1976.- Es comença a impartir Formació Professional Administrativa de primer cicle.

1977.- Una part de la comunitat de religioses de Sant Elies funda una nova comunitat i es fa càrrec de la nova capella de la Mare de Déu de Montserrat al barri de l'Espirall.

1979.- El col·legi es reconegut de coeducació. S'amplia amb un nou cos al carrer Pou de la Pina.

1987.- S'inicia la celebració del Certamen Literari Sant Jordi- Mare de Déu de Montserrat.

1990.- Es crea la Fundació Vedruna- Sant Elies que assumeix la titularitat del col·legi. La direcció del col·legi i posteriorment la titularitat passarà a mans de seglars.

1995.- S'imparteix l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) amb escolarització fins als setze anys. Es porten a terme diverses obres de reforma i ampliació.

2004.- El centre rep la distinció del Premi Baldiri Reixac.

2020.- La titularitat queda en mans de la fundació Vedruna Catalunya i el col·legi passa a denominar-se Vedruna Vilafranca.

2026.- Commemoració dels 200 anys de la Congregació Vedruna.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada