La meva llista de blogs

divendres, 14 d’abril del 2023

Documentació de Lluís Freixas Blanch

 Transcripció de documents del fons Freixas servats a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès.

1.1. Capítols matrimonials fets els 21-X-1789. Lluís Freixas Blanch, doctor en Dret, vidu de Josepa Gatell, fill legítim i natural de Josep Freixas Figuerola, familiar del Sant Ofici, difunt i de Teresa Blanch; es casa amb Joaquima Mascaró, vídua de Josep Batlle, burgès de Vilafranca, filla legítims i natural de Francesc Mascaró, pagès, familiar del Sant Ofici, de la parròquia de la Bleda i d’Antònia Urgellès, que fou muller de Pere Batlle, adroguer i després muller del dit Francesc Mascaró. És còpia del 1820 i no especifica propietats ni d’una part ni de l’altra, només diners en lliures.

Nota manuscrita (no és lletra de Ramon Freixas) del 14-III-1814 el notari Lluís Cases hi va Joaquima Freixas, vídua, usufructuària dels bens del seu marit que ven a Gabriel Ferrer una peça de terra dita «Lo noguer mullà» a Vilafranca, partida de Viver, per 440 rals.

14-V-1815, notari Cases, ven a Fèlix Güell una peça de terra d’un jornal i quart a Vilafranca, partida de la Riera de Llitrà per 212’40 rals.

20-VII-1815. Notari Lluís Cases, ven a Manuel Barba un corral descobert que van ser dues pellisses, al carrer Ribera, per 60 rals.

9-II-1818. Joaquim Mascaró amb els seus cunyats Josep i Ramon, ambdós preveres, venen a Josep Mitjans de l’Arboç una peça de terra de quatre jornals dita Lo Cos, a la vila de l’Arboç.

* * * *

1.6. Capítols matrimonials del corregidor Lluís Freixas Blanch, l’any 1783 amb Josefa Gatell Figuerola, filla d’Esteve Gatell, pagès de Torredembarra i de Gertrudis Figuerola, s’esmenta el doctor Fustagueras. No s’indica descripció de propietats.

* * * *

1.7. Text de Ramon Freixas Miret (ho sembla per la lletra) on diu que Lluís Freixas Blanch era regidor de l’Ajuntament des del gener de 1798, el 10 de juny de 1808 va fer tots els esforços i va salvar Vilafranca del saqueig i vexacions de l’exèrcit del General Chabran, i també a principis de 1809 quan les tropes del general Saint-Cyr van ocupar la vila i gran part del corregiment.

Un foli amb lletra que sembla de Ramon Freixas i Miret diu que és còpia del llibre d’òbits de Santa Maria i indica que el 31 de març de 1810 va ser enterrat en la sepultura pròpia de la casa Freixas a l’església de Sant Francesc, diu que el cadàver fou trobat en un dels replans de l’escala del quarter de la vila després que els francesos que havien capitular haguessin eixit, se va observar que tenia moltes ferides al cos, van ser testimonis oculars de la troballa del cadàver molts capellans i subjectes que el coneixien.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada