La meva llista de blogs

divendres, 24 de juny del 2022

Primera pedra de l’escorxador de Vilafranca del Penedès

Acta del notari Josep Parés Castelltort del 20 d’octubre de 1901. Protocols de 1901, vol. 4. Protocol n. 590. Folis 2.074r a 2.075v. Arxiu notarial. Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (ACAP).

L’alcalde de la vila, Pacià Amiguet Trius «comendador de la Orden de Isabel la Católica» i els membres de l’Ajuntament Joan Ribera Rius, Joan Aixalà Juvé, Jaume Esteve Mir, Martí Cortina Regull, Francesc Colomer Queraltó, Isidre Rius i Font, Joan Olivella Pera, Pere Alagret Vilaró,Joan Torres Casals, Felicià Grases Bertran, Josep Cols Artigas, Albert Moliner Sabater, Antoni Martorell Pañellas i Josep Soler Perlas, i el secretari, Lluís Cases de Tord, així com el jutge de primera instància, Josep González Palao; el jutge municipal Joan Parés Castelltort; el fiscal municipal, Santiago Abella Batlle; el comandant militar de la plaça, coronel Josep Durango Nogués; el capità de la Guàrdia Civil, Sagrament Alfaro; el rector de la parròquia de Santa Maria, Joan Badia Capdevila; i el rector de la parròquia de la Trinitat, Magí Barrera Arenas. Tots ells procedeixen amb tota solenitat a l’acte de col·locar la primera pedra d’un edifici destinat a escorxador («matadero público») situat a l’illa formada pels carrers de Sant Pau, Peguera i altres dos en projecte i sense nom encara.

L’edifici ha estat projectat per l’arquitecte Santiago Güell Grau i serà construït pel contractista d’obres Lluís Mas Sivill, que li va ser adjudicada la construcció per un preu de 46.478’51 pessetes en subhasta pública realitzada el dia 10 d’octubre del mateix any 1901.



Signatures acta notarial

A les onze del matí s’han constituït a l’indret els components de l’Ajuntament i autoritats amb el notari que en dona fe i l’alcalde, de la seva pròpia mà, ha col·locat la primera pedra, després d’haver estat beneïda per l’autoritat eclesiàstica, sobre la qual i per a memòria i coneixement dels vilafranquins que han de venir («Vilafranqueses venideros») es col·locarà en un flascó de vidre una còpia d’aquesta acte, diverses monedes de plata i coure de l’època actual i edicions dels principals periòdics que es publiquen a la capital de província i a la vila.



Signatures acta notarial

«El acto ha revestido toda la solemnidad que su importancia requiere, y ha sido presenciado por gran multitud de vilafranqueses con alegría y entusiasmo de ver empezado un edificio que se hacía indispensable en el estado actual de adelanto de la población.»

El notari ha aixecat acta, l’ha llegit en veu alta i l’han signat tots els senyors esmentats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada