La meva llista de blogs

divendres, 12 de març del 2021

Propietat i tinença de la Terra a Sant Cugat Sesgarrigues als segles XIX i XX (i IV)

 A la cloenda del segle

 Curiosament a l'arxiu de la Torre hi consta un estudi realitzat per la família Freixedas referent a la producció total de la hisenda en relació a les collites del 1958 i 1959, el que suposa una anàlisi de la productivitat de cada peça de terra. En aquell moment les 53 parceries, es a dir els 137'30 jornals van oferir una collita que el 1958 va ser de 1.020 portadores i l'any vinent de 1.184, amb una producció mitja per jornal que se situava entre les 7'61 i les 8'80 portadores per jornal. Si tenim en compte que la portadora com a unitat de mesura equivalia a mitja carga, es a dir 60 quilos, poden concloure que la producció mitjana de la Torre se situava entre els 456 i els 528 quilos de raïm per jornal.

 La fundació el 1963 de la Companyia Vinícola del Penedès, i la creació el 1969 de COVIDES (33), amb un celler al terme de Sant Cugat, va determinar en la pagesia penedesenca un ben significat pas endavant en un moviment cooperativista que a les nostres contrades sempre s'havia manifestat feble. Amb el temps i la constància, COVIDES, i al seu costat la cooperativa de segon grau CEVIPE, s'ha sabut situar per tal d'esdevenir una eina bàsica de referència pagesa en la producció i comercialització del vi penedesenc, d'aquell xarel.lo que tantes vegades hem sentit cantar com a imatge i característica de qualitat de Sant Cugat Sesgarrigues.

Annex

 Contracte de parceria de la Torre.

 «Dia primero de abril del presente año de mil ochocientos cincuenta y siete, en San Cugat Sasgarrigas, Obispado de Barcelona. Yo, Don Mariano Vallés y Tutuach doy y concedo a «rabassa morta» por el espacio de sesenta y cuatro años, del día de hoy en adelante, a vós Cristobal Soler, payés vecino de la Granada: toda aquella pieza de tierra que actualmente tiene a rabassa morta la cual finirá el día veinte de agosto de mil ochocientos setenta y uno plantada parte de liños y parte de viña espesa, que linda a Oriente con Juan Clos, (a) Rey sech, arrabasser mío, a Mediodía parte con la viuda de Grau Vidal arrabasser mío y parte con Juan Paret de San Cugat, y a Poniente y Norte con el camino que va de San Sebastián dels Gorchs a Vilafranca; cual pieza medida nuevamente ha resultado ser de cabida tres jornales y seis octavos de jornal poco más o menos; cual concesión a rabassa morta por sesenta y cuatro años hago bajo los pactos siguientes: 1º Me pagaréis y traeréis a la Torre el tercio del fruto de los árboles existentes durante el tiempo que dure esta concesión. 2º Vino al tercio partiendo como y por donde me parecerá; granos de espiga, legumbres y demás plantas al cuarto, partiendo el grano en gavilla y lo demás se hace montones o a peso. 3º No podéis entrar ningún fruto hasta que yo me habré llevado el mío. 4º El día primero de agosto de cada año me traeréis a la Torre una cuartera de cebada por censos y veintiocho reales en metálico. 5º Me reservo las hierbas y pámpanos, igualmente el derecho de "fadiga" y la facultad de variar los pactos en cualquier caso de venta de la rabassa. 6º Que no pueda cortar sin mi permiso ningún árbol de los que hoy existen y que tal vez se plantarán. 7º Se arrancarán las cepas viejas y me traerán la tercera parte a la Torre. Deberá cultivar y podar al estilo de buen payés; si pasan dos años sin cultivar la tierra quedará finido este contrato pudiendo ser expelido sin abonarle mejora de ninguna clase.- San Cugat Sasgarrigas, primero de abril de mil ochocientos cincuenta y siete.- Mariano Vallés y Tutuach.-Rubricado.- Artículo adicional.- Si se exige el diezmo lo pagaremos adquiridor y establiente en función de los frutos que nos correspondan»

- - - - - - - 

(33) ARNABAT, Ramon i BANACH, Rosa Maria. Franquisme, antifranquisme i societat (1960-1976). a «Història de l'Alt i Baix Penedès. Ed El 3 de Vuit. 2000. Pàg. 169

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada