La meva llista de blogs

dissabte, 10 d’octubre del 2020

Un militar del segle XVIII

 Landelino de Colins

Capità de les Guàrdies Valones, el 1793 va ser promogut a ajudant major graduat de coronel (Gazeta de Madrid, novembre de 1793. p. 136). Sabem que va participar a la Guerra del Rosselló (1793-1795), també coneguda com a Guerra Gran, o Guerra dels Pirineus el 1793 al capdavant d'un cos de reserva format pel batalló de Saboia i un altre de Portuguesos de Freyre (Gazeta de Madrid, n. 104. Desembre 1793,p. 1374.) La crònica d'aquest fet militar també va ser recollida pel Mercurio de España, (octubre de 1793. p. 474).

Posteriorment va passar a viure a Vilafranca on va morir abans del 1814 perquè en aquesta data morí la seva vídua i la comtesa de Moy, (que en aquells moments, com es veurà, tenia el marit presoner a França, cal pensar que amb motiu de la coneguda com a Guerra del Francès)va fer inventari davant notari dels bens d'aquest matrimoni amb casa al carrer de la Cort.

 Raymunda Janer, comtesa de Moy, amb domicili a Vilafranca, muller del coronel d. Carlos, comte de Moy, presoner en França, administradora  dels bens que foren de Maria Joana de Colins i Colins, vídua del mariscal de camp dels reials exèrcits, Landelino de Colins. Fa inventari dels bens de la casa al carrer de la Cort on morí la senyora: un quadro amb domàs, matalassos, coixins, vànova, un altre quarto amb bagul, gerro, palangana, safates, dues escrivanies, una molt gran, safates, plats, coberts, plates o safates i estris de plata, dues capses de caixa guarnides, amb retrato, una de prendre tabac, quatre rellotges de butxaca, arracades i collar de brillants, quatre agulles de diamants, una de topaci, altres de brillants, cortines d’indiana, cortines de seda, vestits brodats, armilles, onze vals reials: 8 de 300 pesos, 2 de 600 pesos i de 150pesos, 73 accions del banc de Don Carlos, documents entregats a D. Lluís Menyo habilitat de guàrdies valones per cobrar els interessos que es devien des de 1806, no se’n sap on para. Altre quarto amb un armari amb coixineres, tovalles i tovallons. Altre quarto amb duies taules de noguer, una caixa de pi i a dins cassoles d’aram i marmites. Immobles: un jornal i mig de terra campa ala dita partida de la Creu de Barcelona. Una peça de terra d’un i un quart de jornal, a la vila, partida del Convent dels Caputxins. Una peça d’un jornal i un cortó (un quarto, una quarta part) a la vila, partida de les Clotes. Una peça de 5’5 jornals a la vila, partida del Clot de Ferran. Una peça d’1’5 jornals a la vila, partida del Clot de Ferran. Una peça d’un cortó a la vila, partida del Portal de Nostra Senyora. Una peça d’un jornal i 3 cortons, a la vila, partida del Colomer de l’Alemany. Una peça d’1’5 jornals a la vila, partida de Santa Digna. Una peça de 5 jornals i 1 cortó a la vila, partida de la Creu de Sant Salvador.

(Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. Fons notarial. Protocols de Marià Abella Nogués. Volum d’inventaris 1790-1868. 28 de març de 1814, foli 264r a 265v. Redactat en català)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada