La meva llista de blogs

divendres, 14 de juliol del 2023

Inventaris de Sant Martí Sarroca (notari Ignasi de Traver i de Ros. Vilafranca 1845- 1881) (I)

Buidat dels inventaris "post mortem" del notari Ignasi de Traver i de Ros que va treballar a Vilafranca entre 1845 i 1881, del fons notaria a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès.

Notari Traver 1851. 6 de maig de 1851. Foli 65.

Àngela Escofet, vídua de Josep Calaf, de Sant Martí Sarroca. Peces de terra, crèdits i casa a Sant Martí, dita de Pau Colet: estable, cambra dit cambra del mig, cambra on dorm Pau Colet, cuina, celler i botiga de grans.

* * * * *

Notari Traver 1858. Protocol 108. Foli 159v a 162r. 23 d’abril de 1858.

Josepa Güell Capdevila, filla de Vilafranca i veïna de Torrelles de Foix, vídua de Josep Marimon Bages, mort el 2 d’abril de 1858 i que va fer testament davant Mn. Josep Roig, prevere de Torrelles, el 26 de març de 1848. Fa inventari d’una casa de Josep Marimon al carrer Raval de Torrelles, amb entrada, cuina a la planta baixa i al primer pis el cambra que fa de menjador amb finestra que dóna al carrer, taula llarga i banc amb respatller, un cambra que mira al carrer Nou o de la Poca Farina, una saleta, cambra de darrera, botiga a les golfes, celler que dóna al carrer Nou o de la Poca Farina. Quatre botes viudes de 7, 4 o 2 càrregues, una altra casa al carrer Raval i encara una tercera al carrer de la Font que afronta amb el carrer Major. Dues peces de terra, una a la partida dita de la Font del Cobens, una peça a la partida de l’Hort de Dalt, una altra a la partidsa dita de la Xuriguera. A Sant Martí una peça de terra que afronta amb el torrent de les Anguiles i una altra a la partida de la muntanya. Deutes i censos.

* * * * *

Notari Traver. 1861. Protocol 188. Sense foliar. 11 de juny de 1861. [No sembla per dates que estiguin emparentats amb els Soler de la Vall].

Josep Suriol, propietari, fill i veí de Sant Quintí de Mediona, de 18 anys, hereu dels bens dels seus pares, Joan Suriol Casanovas i Maria Soler Ventosa, testament davant el notari Antoni Miracle de Sant Quintí de Mediona, el 5 de setembre de 1857 i la seva mare davant el rector de Sant Quintí, autenticat per notari Traver el 13 d’octubre de 1859. Agustí Busquet Creixell, dit de la Casanova, pagès i propietari, fill i veï de Mediona i curador dels fills de Joan Suriol Casanovas que són: Josep, Joan, Maria i Francesca Suriol Soler. El Josep com hereu fa inventari a Sant Quintí de Mediona, a cal Suriol, al carrer del salt on el pare va morir el 24 de desembre de 1860 i la mare anteriorment el 10 d’octubre de 1859. Inventari de la casa Suriol amb cuina, sala amb una taula llarga i dos bancs, un cambra fosc amb un armari amb roba de les nenes, un altre cambra, el cambra dit del Quel, l’ammassador, las cambra nova, amb arcova, una altra arcova, la botiga de grans, les golfes, el cambra de les noies, el corredor, el cambra de la mare que mira al terradet, el cambra de darrera, el cambra del mosso, la botiga de grans, el rebost amb tocino, gerres d’oli i un salador, l’entrada, la quadra i el celler amb 8 botes de 7 càregues. També l’edifici dit Pati de Cal Suriol al camí que va a Sant Joan de Conilles i on hi ha 8 botes de 7 càrregues i un primer pis.

Altres bens immobles: tres peces de terra, altres finques als terme de Sant Quintí, en total 9 peces de terra. Al terme de Mediona: 4 peces de terra. A Marmellar una casa dita cal Casanova que llinda amb el Castell del Senyor, amb l’església parroquial i amb una hisenda de la seva propietat de 80 jornals. Per herencia de la seva mare la casa Soler del Roset, al terme de Pontons: casa amb entrada, menjador, la cuina de baix, el celler amb 8 botes de 4 càrregues, el pastador, la cuina de dalt, el menjador de dalt, la sala amb un rellotge de campana i cadires, el cambra de la jove, el cambra de l’avi, el cambra de les noies, el cambra de l’amo, el cambra de l’oncle, el cambra de la comuna [primera vegada que m’apareix en aquests inventaris, potser pel fet que s’indica que hi havia una Caixa o un moble similar], el rebost, el cambra del pla (?), la botiga de grans, el cambra dels mossos, les golfes i el celler. A Pontons una altra casa dita l’apartament i 527 jornals de terra que llinden amb els termes de Celma i de Montagut, amb la Riera de la Vall i l’heretat Soler del Roset. Una altra heretat dita dels Clots amb magatzem de llaurar i 134 jornals de terra, llinda amb la Plana d’Ancosa i a més té una peça de terra.Una altra casa de la hisenda Rovira amb magatzem de llaurar i 33 jornals de terra que llinden amb l’hisenda Soler del Roset. A Pontons una casa al carrer Major. Una casa a Torrelles, al carrer Nou, la casa de Cal Gili i el molí fariner del Morgades amb 34 jornals de terra, una peça de terra al camí de Laberna amb 5 jornals de terra i tres peces més de terra. Al terme de Sant Martí Sarroca 6 peces de terra. A Vilafranca una casa a la plaça de l’Oli [ara plaça de Jaume I], n. 48. Amb baixos, primer pis i golfes, llinda amb el carrer de Sant Ramon que està llogada. Una casa al carrer del Campanar, n. 3. de Vilafranca, amb baixos, primer i segon pis, llinda amb la casa de Rafael Soler, una altra casa al carrer del Campanar, n. 5., també a Vilafranca, amb baixos, primer i segon pis que llinda amb la casa del n. 3, també de la seva propietat. Una casa al carrer Montserrat, 24, amb baixos i principal. 16 peces de terra al terme de Vilafranca. La hisenda i casa dita de cal Cortada, a l’Albà, la casa dita del Puàs, al terme de Celma, amb terres. Al terme de Vilarodona 6 peces de terra i una casa al carrer Major, n. 47, amb baixos, primer pis i golfes. Al terme de Querol dues peces de terra.

* * * * *

Notari Traver 1861. Inventari 345. Sense foliar, 3 de desembre de 1861.

Josefa Soler i Olivella, filla i veïna d Sant Martí Sarroca, vídua de Magí Vallès Queraltó, Fuster que va morir el 28 d’octubre de 1861. Inventari d’una casa a Sant Martí Sarroca, al punt dit de les Cases Noves, amb un taller de Fuster amb totes les eines, un pati cobert al costat amb fustes per a treballar, cuina, menjador amb una taula i banc amb respatller, cambra del davant, altre cambra del davant dit de les noies, cambra del darrere dit dels nois, la sala, golfes amb patates, celler amb 5 botes de 7 càrregues, la casa té un hort al costat i llinda amb la carretera que va a Torrelles.

* * * * *

Notari Traver 1862. Protocol n. 404. Foli 676v a 677v. 15 de desembre de 1862.

Madrona Morató Sivellà, vídua de Josep Olivé Balañà, dit Menció de la Pellissa, i el seu fill Josep Olivé Morató, la mare filla de Santa Margarida i els Mon jos, el fill natural de Sant Martí Sarroca, veïns tots de Sant Martí Sarroca. In ventari de la casa Menció de la Pellissa a Sant Martí Sarroca amb planta baixa amb cuina, celler amb 2 botes de 7 càrregues, a l’entrada eines de pagès, primer pis qmb cambra del davant, un altre cambra i la sala, a més una peça de terra i un cens.

* * * * *

Notari Traver 1864. Protocol 102. Folis 231r a 234v. 20 de març de 1864.

Jaume Marimon Güell, pagès, propietari, solter, de 19 anys, fill de Torrelles de Foix, el pare Josep Marimon Bages va morir el 2 de gener de 1858 i havia fet testament davant Mn. Josep Roig, rector de Torrelles. Ara fa inventari d’una casa al carrer del Raval, n. 4, amb entrada, primer pis amb un cambra que mira al carrer de la Poca Farina o carrer Nou, saleta, cambra, golfes, celler, i una altra casa al n. 1 del carrer Nou o de la Poca Farina, també fent cantonada amb el carrer del Raval, una altra casa al carrer de la Font, a Torrelles, cantonada amb el carrer Major, casa i baluart al carre d’Avall, n. 3. Peça de terra plantada d’oliveres a la partida de l’Aumeda, peça de terra amb oliveres i vinya a la partida de la Font d’en Cobens, peça a la partida de l’Hort de Dalt, una altra peça en aquesta mateixa partida, una peça de terra a la partida de la Riera d’oliveres i vinya, altra a la partida de la Xuriguera. A Sant Martí Sarroca peça de terra a la partida d’en Lladó, altra a la partida de la Muntanya, també alguns deutes.

* * * * *

Notari Traver, 1864, protocol n. 125. Foli 283r a 284r 19 d’abril de 1864.

Josep Olivella Jordana, pagès, de 30 anys, de Vilobí del Penedès, veí de Sant Martí Sarroca, hereu de Ramon Barceló Queralt, dit de Brugueres, que va morir el 18 d’abril de 1864. Fa inventari de la Casa Nova de la Planota, a Vilobí, amb celler, 10 botes de 7 càrregues, un pati amb dues botes, la casa dita de Brugueres, a Sant martí Sarroca, amb 18 botes de 7 càrregues, un altre celler dit del cup gran amb 14 botes de 7 càrregues. La casa té entrada, sala, cambra de l’amo, dos cambras més, galeria, menjador amb taula llarga i una altra de curta i banc amb respatller, cuina, pastador, i un altre cambra. Es continuarà l’inventari.

* * * * *

Notari Traver, 1864. Protocol n. 162. Fol. 383r a 384v. 27 de maig de 1864.

Josep Carbó Font, pagès, de 19 anys, solter, de Romaní, al terme de Sat Martí Sarroca, fill de Pau Carbó Mussons, mort el 3 d’abril de 1864, i aquest hereu de Aleix Carbó Gili, el seu pare. En Pau era casat amb Maria Font Campanera. Inventari de la casa n. 182 amb corral, al terme de les Cases Noves de Romaní, al carrer de les Cases Noves.

* * * * *

Notari Traver. 1864. Protocol n. 163. Fol. 385r a 390r. 27 de maig de 1864.

Antònia Font Campanera, de 46 anys i Josep Carbó Font de Romaní de Sant Martí Sarroca. Fan inventari de la casa de Romaní amb estable, cuina, primer pis amb cambradel davant, sala, cambra del mig, graner, golfes, proxo, paller, corral, celler amb 6 botes de 7 càrregues i altres 11 botes de 7 càrregues al celler nou. Ceps a rabassa a Sant Martí, partida de les Oliveretes a la hisenda de Cal Solé de la Torre de Benet. Rabassa a Sant Martí, partida del Riu a la hisenta de Cal Solé de la Torre de Benet, altra rabassa a Sant Martí, partida del Riu a la hisenda de Cal Fortuny, rabassa a la partida del Riu a l’heretat Samuntà i altra també a l’heretat Samuntà que era de Brígida d’Olzinelles, vídua de Ramon Pacual de Tort i Josep de Tort i Olzinelles, altra rabassa a la partida del Riu a l’heretat Samuntà, altra a Sant Martí, partida del Torrent i Cases Noves, rabassa al caseriu de les Cases Noves de Romaní.

* * * * *

Notari Traver 1865. Protocol 159. Foli 359r a 360v 27 d’agost de 1865.

Eulàlia Ràfols Torner, de 38 anys, vídua de Francesc Mascaró Marimon, filla i veïna de Sant Martí Sarroca. Inventari d’una casa dita Cal Fusté que Francesc Mascaró tenia llogada, amb una fusteria, un cambra del davant, un del darrera o del fadrí, celler amb 3 botes de 4 càrregues i cuina.

* * * * *

Notari Traver 1865. Protocol n. 180. Foli 413r a 415v 24 de setembre de 1865.

Maria Civill Vallès de Sant Martí Sarroca, vídua de Josep Sogas Rius. Fa inventari. Casa llogada a Cal Ros, amb entrada, cuina, pellisa, cambra del davant, cambra del costat, celler amb 5 botes de 7 càrregues, graner, galliner. Cens sobre una vinya de Torrelles, a la partida de Detràs de Casa, altres a Can Cruset de Greansola.

* * * * *

Notari Traver 1865. Protocol n. 218. Foli 511r a 513r. 22 de novembre de 1865.

Teresa Sala Jorba, filla de Sant Martí Sarroca i veïna de Torrelles, vídua de Pere Mestre Rafecas mort el 17 de novembre de 1865. Fa inventari de la casa n. 2, del carrer Major de Torrelles, amb estable, cuina, eixida, primer pis amb el cambra del mig, cambra del darrera, golfes, al lloc anomenat “Casa del Rellotge”, i una peça de terra, hort “de cal Rellotge” i dominis de terra.

* * * * *

Notari Traver 1867 . Protocol n. 105. Foli 280r a 281v. 15 de juny de 1867.

Isidre Sardà Tord, galonero1, fill de Sant Martí Sarroca i veí de Barcelona, amb una casa a Sant Martí Sarroca dita Apartament del Pujol, am més terra dit els Horts del Pujol i una altra peça de terra dita l’Hortet del Pujol, tot a Sant Martí Sarroca.

* * * * *

Notari Traver 1868. Protocol n. 135. Foli 330r a 331v. 15 de juny de 1868.

Pau Queraltó Vallès, propietari, de 49 anys, fill i veí de Sant Martí Sarroca, el seu pare Josep Queraltó Albornar va morir el 22 de maig de 1868. Inventari peça de terra a Sant Martí, partida de la Torre, peça de terra a Sant Martí, Camp de la Resclosa.

* * * * *

Notari Traver 1868. Protocol n. 136. Foli332r a 335r. 15 de juny de 1868.

El mateix Pau Queraltó Vallès, propietari del protocol anterior, de Sant Martí Sarroca, inventari de la casa Molí del Queraltó, celler 10 botes de 7 càrregues de Sabina, i un altre celler amb 4 botes de 7 càrregues de Sabina, a Sant Martí, partida de la Torre, peça de terra al Camp de la Resclosa.

* * * * *

Notari Traver 1869. Protocol n. 42. Foli 105r a 107v. 13 de març de 1869.

Jaume Marimon Güell, fill i veí de Torrelles de Foix, amb casa al C/ Raval, cantonada C/ Nou o de la Poca Farina, casa amb corral, no descrita, peça de terra a l’Hort de la Riera, peça de terra a l’Hort de les Pomeres, peça de terra a l’Hort de la Tia, peça de terra a la Xuriguera, peça de terra a la partida de l’Aumeda, peça de terra a la Riera de Pontons, totes al terme de Torrelles, i dues peces de terra al terme de Sant Martí, a la Partida d’en Lladó i a la de la Muntanya.

* * * * *

Notari Traver 1869. Protocol 60. Foli 147r a 148v. 1 de maig de 1869.

Rosa Miret Queraltó, de 68 anys i Pau Montaner Miret, pagès, solter, de 31 anys, veïns de Sant Miquel d’Olèrdola, ella filla de Sant Martí Sarroca i vidua de Pau ontaner Marcer, mort l’1 d’abril de 1869. Inventari casa a Sant Miquel d’Olèrdola, a La Serreta, entrada, cuina, cambra del davant, cambra del davant. Peça de terra al caseriu de la Serreta, a l’heretat de Mas Romeu, afronta amb el camí de la Serreta i el de Mas Rabassa.

* * * * *

Notari Traver 1869. Protocol n. 70. Foli 167r a 168v. 8 de maig de 1869.

Vicente Grau Miret, propietari, solter, 48 anys, fill i veí de Sant Martí Sarroca, fill de Fèlix Grau Traver. Inventari de l’heretat Can Grau de la Muntanya, peça de terra al camp de la Riera i peça a l’Hort de Can Grau, tots dos a Sant Martí Sarroca.

* * * * *

1 Persona que es dedica a fer o vendre galons, es a dir un teixit passamà, fort i estret, de fil vegetal o metàl·lic, que serveix principalment per a guarnir vestits, especialment el que duen a la mànega, com a distintiu de grau, certs oficials i classes de l'exèrcit o de la marina, els porters de centres oficials, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada