La meva llista de blogs

divendres, 10 de març del 2023

Epistolari de la família Freixas (XIV)

 Cartes diverses (1855- 1859)

A Ll. Freixas de Miró des de Sitges del 4 de març de 1855, sobre el pagament d’un crèdit.

A Ll. Freixas de Miró des de Sitges de l’11 de març de 1855, acompanyant el pagament d’un dèbit.

/ A Lluís Freixas i senyora de Teodoro Miret del 18 d’octubre de 1855 des de Vilanova, diu que es va a casar, signa també l’esposa Teresa.

/ Petició de quatre accions de 100 duros cada una de l’11 de juny de 1856 de la Societat «Vinera del Panadés», signat Pablo Martorell.

/ A R. Freixas de Miquel Gonzàlez des de l’Arboç del 17 d’agost de 1856. Sobre els censos de propietats dels Freixas amb una relació al darrera. Ramon Freixas ja viu a Vilafranca.

/ D’una cosina a Lluís des de Vilanova del 30 de novembre de 1856, sobre una escriptura [falta el segon full, tallat].

/ A R. Freixas a Barcelona del seu pare a Vilafranca del 10 de desembre de 1856(?), explica que ja es troba bé de les febres terciàries.

/ A R. Freixas a Barcelona del seu pare a Vilafranca, del 12 de desembre de 1856(?) sobre temes de salut i de gestions familiars.

/ De Jorge al seu oncle Lluís [Freixas] des de Barcelona, del 2 de juny del 1857, informa que li han donat plaça de cadet de regiment.

/ A Ramon [Freixas] de José Álvarez des de València del 17 de setembre de 1857, sobre aspectes professionals i familiars.

/ A Ramon [Freixas] de José Álvarez des de Madrid del 25 de setembre de 1857, sobre teatre i activitats a Madrid.

/ Al fill del pare des de Vilafranca des de Vilafranca del 13 de gener de 1858, resposta a una carta, cap novetat.

/ A Ramon Freixas del seu pare Lluís Freixas des de Vilafranca, del 8 de febrer de 1858, li diu que s’ha de presentar a quintes, compten el que hauran de pagar o s’estalviaran si hi ha uns quintats mal tallats que tornaran a ser tallats. El pare pateix febres terciàries. Pel que sembla, Milà ajudava els vilafranquins: «...si te valías del amigo Sr. Milà para hacerte costado...».

/ Al fill Freixas del seu pare del 26 de febrer de 1858, li diu que ha tornat bé de Barcelona. El fill devia relacionar-se amb els Milà, els Llorens i els Barba «excusame con Milà y D. Javier, no olvides lo de Barba».

/ A Ramon Freixas del seu pare des de Vilafranca el 3 de març de 1858[?], li diu que ha estat malalt.

/ Al fill del pare Freixas, des de Vilafranca el 2 de març de 1858, sobre temes jurídics i de salut.

/ De Lluís Freixas a Ramon Freixas des de Vilafranca, del 6 de juny de 1858. Diu que s’assabenten d’haver acabat la carrera, ell els devia dir que faria un dinar de celebració i el pare l’adverteix «...tu la comida del jueves, con templanza, divertirse con juicio y nada de bromas pesadas.». Diu que li portarà a Barcelona un bagul de roba blanca.

/ De Carlos Salvador de Barcelona a Ramon Freixas, del 12 de juliol de 1858, sobre temes jurídics.

/ Carta a Milà (Fotos). De 26 de juliol de [1858?] [la vaig estudiar i transcriure en el treball sobre els Milà i els Freixas. Solé i Bordes, Joan “Milà i Fontanals i Ramon Freixas”, a VV.AA. El llegat Milà i Fontanals a la Biblioteca Pública Episcopal. Ed. Universitat Ramon Lull. Barcelona 2011].

A Manuel Milà, sembla còpia d'una carta amb lletra de Ramon Freixas, sembla des de Barcelona. Per la documentació de la família Freixas el malalt podria ser Manuel Codina Espinós o el seu fill Manuel Codina i Roca, religiós (com a mínim havia estat novici). No em consta el cognom Palá en altra documentació del fons Freixas. Pel que fa a qui signa, es pot veure que era metge i sembla que estigui a Barcelona mentre Milà pot ser a Vilafranca o fora de la capital passant l’estiu. Se segueix parlant de les Conferències i assemblees organitzatives.

Sr. D. Manuel Milà

Mi querido amigo. Pensando estaba en recordar a V. que los amigos que se ausentan al usar de un derecho de migración cargan con el deber de dar cuenta de su llegada, cuando con el mayor gusto recibí su grata de ayer. Sin embargo le aseguro que queda absuelto sin necesidad de consultas.

Supe de V. por el Sr. Llorens hace cuatro días, pero la verdad hablamos muy poco de V. porque me preocupó bastante la noticia que me dio de Codina cuya enfermedad ignoraba. El estado de este, según su familia, es alarmante, todos los días voy a su casa y solo esta mañana he conseguido verle pero en ocasión que descansaba después de una noche agitadísima y no quise despertarle. Después he visto al Sr. Palá que estuvo con Llorens y me dijo que este aún no lo había visto porque el enfermo teme la impresión que le ha de causar esta visita.

No puedo formar juicio de la enfermedad por las noticias de la familia y me tiene muy impaciente la duda. Las hermanas además del disgusto y pesar que les ocasiona el peligro tienen el de que no le mandan recibir los medicamentos y temen que muera como su hermano sin recibir ninguno. Yo no tengo confianza en la casa para aconsejar nada porque nadie me conoce y mi cualidad de médico me ata las manos para hacer averiguación alguna con los facultativos que le asisten. Creo que Llorens remediará algo contando como cuenta con la simpatía de la familia.

También aquí celebramos la junta general el dia 19 con mayor concurrencia de la que se esperaba.

Ayer asistimos a la de Gracia después de haber sustituído en la escuela de paronles [?] a los obreros ausentes: fuímos trece entre ellos D. Pedro Milà de la Roca a quien saludará V. de mi parte, asegurándole mi fraternal cariño y afectuosa amistad.

El Presidente accidental de S. Miguel del Puerto es dignísimo representante del ausente: le he hablado pocas veces pero me ha gustado muchísimo; nada olvida, a todo se anticipa y he tenido que variar (lo confieso) de la opinión que sin fundamento había formado de él contra lo que Vd. me decía. Baste decirle a V. que hoy el número de las personas a quienes quiero de veras se ha aumentado en el Sr.Balaguer. Es otro de los buenos tipos.

Haré a D. Santiago la pregunta que V. me encarga respecto a mi sobrino de V.

Ya sabrá usted que nuestro simpático consocio Torelló ha fundado la conferencia de Igualada, la carta en que me comunicaba la noticia revelava su excelente espíritu y su fervoroso celo.

Mañana dios mediante voy a Montserrat el placer que hubiera tenido de hacer esta expedición con V. me hará que le tenga presente, de contínuo, en mi memoria.

Trabajo me cuesta creer que haya fallecido nuestro querido Freixas; pero preciso es creerlo siendo así que no he recibido ni siquiera dos letras de su mano. ¡Qué listura de joven! ¡Cuando todo le parecía que podía realizar sus ilusiones de un año del todo en esa conferencia! ¡Que lección tan elocuente para no dejar nada en afán! Me figuro el dolor de su Sr. Padre pero era tan feliz! ¡Qué pérdida para la conferencia y para la amistad!

Haré presente los recuerdos de V. a los que me dice excepto a Pons que está en Palma; recíbalos V. de mi hermano y ofreciendo mis respetos a su Sra. y familia quedo suyto afecutroso amigo y hermano en J.C.

Dento[?]

Si se le aparece a V. alguna vez la sombra de Freixas dígale V. que no olvido a su primitivo ser.

Dartin[?] 26 de julio

/ De Concha, cosina seva de Barcelona, del 6 de gener de 1859(?), el felicita pel seu sant.

/ A Ramon Freixas del seu nebot Niceto del 12 de gener de 1859, a dalt el vapor a Càdis, li diu que marxa i que Ramon Freixas serà un candidat polític que triomfarà el dia que es presenti.

/ A Lluís Freixas del seu nebot Niceto des de l'Havana del 12 de febrer de 1859. Li explica el viatge, arribada a Cuba i els tràmits que ha de fer sobre unes quantitats de diners.

/ D'Ignacio Fontrodona a Ramon Freixas des de Barcelona del 10 de maig de 1859, sobre temes jurídics.

/ D'Ignacio Fontrodona a Ramon Freixas des de Barcelona, del 26 de maig de 1859, diu que és company seu, sobre temes jurídics.

/ De José Álvarez a Ramon [Freixas] des de Madrid, del 4 d’agost de 1859(?), parla del tema dels jutjats de Vilanova, que el Ministre de Gracia i Justícia es en una jornada a la Granja, que ell fa el que pot «...pero debo advertirte al propio tiempo que la gente de Villanueva es muy activa y no repara en nada por conseguir lo que le conviene, de lo cual puede servir de ejemplo la cuestión del ferrocarril.»

/ D'Antonio Gallego Díaz des de Plasencia del 7 d'agost de 1859, a Ramon Freixas. Diu que s'ha instal·lat com a jutge en aquesta població.

/ D'Antoni Baltà des d'Astorga del 15 de setembre de 1859, a Ramon Freixas, diu que està organitzant la confraria de Sant Vicenç de Paül, diu que treballa pel bisbe i viu al palau, és prevere.

/ De J. Alvaro(?) a Ramon Freixas des de Seraing(?) del 11 de novembre de 1859. Diu que és una població industrial de Bélgica. Impressions del viatge i la indústria, diu que ara va cap a Alemania: "Cuando tenga el gusto de abrazarte te contaré mil cosas de mi deliciosa estancia en París donde he tenido ocasión de ver muchos "curas" y "pissarrins"(?) y entre los últims al Conde de Montemolín y a Cabrera a quienes fuí presentado..."

/ A Ramon Freixas de José Tamarit des de Málaga del 13 de novembre de 1859. No hi és per temes militars sinó de negocis, però: «El día que llegamos a ésta encontramos dies mil hombres para marchar en la guerra, el general Prim esta tarda entrará en ésta de Málaga con su regimiento y la hora menos marcharán por África porque van lleando muchos vapores por el transporte de ellos».

/ Carta d’Antoni Maria Fontanals a Artigas, Freixas, Álvarez y Parés, des de Madrid (C/ Príncipe, 6. pral.) del 15 de novembre de 1859. Contesta a una carta que li van enviar demanant pel tema dels jutjats [cal pensar que era el tema del trasllat de la capital del partit judicial de Vilafranca a Vilanova], els diu que col·laborarà però necessita que li diguin «...en que versaba, poco más o menos, el contenido del expediente que se formó: en qué fecha se hizo: a qué ministerio fue presentado: quién cuidó fue encargado de presentarlo...»



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada