La meva llista de blogs

divendres, 17 de febrer del 2023

Epistolari de la família Freixas (XI)

Cartes diverses (1808- 1826)

/ De Josep Fustangueras de l'Arboç, del 21 de desembre de 1808, a Lluís [Freixas], en català, sobre el mal comportament d'una persona.

/ De Vilafranca del 12 de desembre de 1809, de Manuel Barba a Ll. Casas, sobre defensa jurídica de la pubilla Freixas "...saludarà de mi parte diciéndole que sus hijos están buenos y bien cuidados, que tome un poco más de paiciencia que es regular atiendan su inocencia."

/ A Baltasar d'Olzinelles i Miquel, de Vicente Albareda de Vilanova, del 28 de setembre de 1812, sobre un plet.

/ D'Albareda [Vicente Albareda, de Vilanova?] a Porrarera, des de Vilanova el 12 d'octubre de 1812, sobre un plet.

/ A Ignacio Pallós, causídic de Barcelona, de Josep Serra, vicari de Calafell, del 29 d'agost de 1814, diu que envia certificacions i testaments per encàrrec del rector (J. Freixas) que ha anat a l'Espluga a prendre les aigües.

/ De Ramon Freixas a ? de Vilafranca, del 9 de setembre de 1815, en català, diu que quan va morir el Dr. Fustangueras va anar a Vilanova i es va apoderar de tots els papers i molta plata.

/ Vilafranca, del 12 de setembre de 1815 a Pallàs que diu que és advocat, de R. Freixas, en català, sobre el plet.

/ Vilafranca, 13 de setembre de 1815, en català, de Ramon Freixas a I. Pallàs, a través de Pere Batlle, detalls de la donació de Fustangueras de Lligamosques.

/ A Josep Pallàs de Vilafranca del 3 d'abril de 1816, en català, de Ramon Freixas, prevere i Pere Batlle, sobre la carbonera a Lligamosques.

/ A M. Pallàs de Josep Freixas de Vilafranca, del 31(?) de setembre de 1816, en català, sobre com s'ha fet la carbonera amb 16 alzines infructíferes i velles, inútils "Faci comissió al Alcalde major de esta Vilafranca, Dn. Joan Borasa, qui te immediata juristicció en lo terme de San Jaume dels Domenys, en el qual terme es situada la heretat o Mas dit de Lligamoscas... Vegueria de Vilafranca i per això dit Alcalde major de esta vila sempre ha exercit i exerceix la jurisdicció plena a tots efectes en dit terme y sos individuos sens dependència del batlle de dit terme i los dos Alcalde y Batlle governen a prevenció".

/ A R. Freixas, sense data (1816?) del seu amic Joaquim Vehils, sobre el plet.

/ A R. Freixas de Poch, prevere, de l'Arboç del 4 d'octubre de 1816, acompanya còpies, en català.

/ De Jaume Veciana a R. Freixas des de Barcelona, del 5 d'octubre de 1818, sobre aspectes d'un contracte, possiblement de parceria, amb detalls curiosos [es perden algunes paraules de final de les primeres línies per deteriorament del paper]: "Muy Sr. meu. Ab la sua de 5 del Pt. que acabo de [...] la observacio me fa relativament a la fruita que [...] diu lo principal renglon de dita orla, y vist lo seu po[...] segunys las anyadas de ella fora o millor corserta [...] preu ce convinguesem antas de la sua madures aqu[...] me conformo en un tot, pues estic ab Vm.

/ De J. M. Pallàs en català, a R, Freixas, de Barcelona, del 10 d'octubre de 1818, encara sobre el plet.

/ De Jaume Veciana a R. Freixas, en català, de Barcelona del 20 de novembre de 1818, sobre condicions de la rabassa.

/ De Jaume Veciana a R. Freixas, en català, de Barcelona del 20 d'abril de 1819, sobre condicions de la rabassa i la part de vi que corresponia a unes monges.

/ De Poch, prevere de l'Arboç a Ll. Freixas (?), sense data (1819?) en català, sobre uns pins i alzines que caldria tallar a la hisenda de Lligamosques.

/ Sembla còpia de la carta de Ll. Freixas a P. Batlle, sense data (1819?), comenta temes polítics, del plet i del dia a dia "Parece que la Sra. Madre tendrá buena cosecha de vino, pues ayer fue el primer día de vendimia y de solo la parte tocante de tres viñas entró más de seis cubas".

/) De Manuel Codina, de Barcelona, del 7 de juny de 1820, a Lluís Freixas Mascaró sobre el plet Fustangueras, en català.

/ De Manuel Codina de Barcelona del 4 de juliol de 1920, a Lluís Freixas Mascaró, en català.

/ Del prevere Poch de l'Arboç a Ll. Freixas del 6 de gener de 1821, quantitats per cobrar.

/ De Ramon a Ll. Freixas, Vendrell, 15 de setembre de 1822, en català. "La Mare y Pere me despatxen a la fresca y me ha estat precís venir a esta".

/ Carta impresa del 20 de març de 1823, des de la Junta de Partícipes Seculares de Diezmos del Bisbat de Barcelona. Demanen que indiquin els delmes de cada poble i el seu valor anual, fins el 1820.

/ A Ll. Freixas de Miquel Roig, secretari de l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys, en català, sense data (1823?) sobre el repartiment del cadastre de Lligamosques i el que ha de pagar, detall de comptes.

/ A Ll. Freixas del seu oncle Ramon des del Vendrell l'octubre de 1823, sense dia, en català, sobre temes econòmics familiars.

/ De Poch, prevere de l'Arboç de 25 de gener de 1824 a Ll. Freixas (?), en català, temes de gestions.

/ De Fra Manuel Codina Espinós, novici de Reus del 7 d'agost de 1824, a Ll. Freixas a Vilafranca, sobre uns papers.

/ De Manuel Codina Roca de Barcelona del 3 d'octubre de 1824 a Mn. Antoni Poch de l'Arboç, diu que el plet encara està pendent, en català.

25/ (13) De Pedro Antonio Soler de Sitges a Ll. Freixas del 27 d'octubre de 1824. Diu que li han empresonat el nebot a Barcelona, sembla que pogués ser resultat de la represió després del Trienni Liberals (1820-1823), no es diu el delicte però fa pensar en temàtica política. "Me ha sidoi muy sensible la noticia que VM. no participa de la prisión de mi sobrino en las Cárceles de Barcelona. Puedo decir a Vm. que debía muy antes executar las instrucciones previniéndose de pasaporte, pues quien tiene enemogos no duerme, y por lo mismo se maquinaria una venganza. Lo que conviene ahora es que uno ó más de los presos hagan un recurso al General exponiendo la sumaria que se estaba formando por el Governador de Tarragona, y la novedad de formarse otra por ese Sor. Governador á instancia (si la hay abierta) ó mediante oficio del Coronel Rto. segun me an insinuado./ Que el conocimiento del débito no pertenece a la comisión Militar, á cuyas se les ha conferido el conocimiento de los cometidos desde el día 1o. de octubre de 1823. Por lo que, perteneciendo la formación de causa á la Justicia Real ordinaria de esa Villa, se sirva acordar providencia para que el Governador pase autos y partes al Alcalde Mayor./ Al mismo tiempo se dirigirá otro recurso a la Real Sala del Crimen con la misma expresión, (citando en uno y otro el artículo 2o. de la Real orden de 13 de Enero de este año) pidiendo que se avoque la causa, y la cometa al Alcalde Mayor de esa Villa a quien pertenece el conocimiento..."

/ De J. Cerveró a Ll. Freixas de Barcelona del 13 de novembre de 1824 (?) Un amic que els fa gestions a Barcelona, ciutat on treballa.

/ De la Marquesa de Moya i Cartellà a Ll. Freixas per la mort del seu oncle Raymundo Freixas des de Barcelona de l'1 de febrer de 1825.

/ A Ll. Freixas de Pedro Espinós de Barcelona, del 20 d'agost de 1825, sobre uns papers que no troba.

/ De Poch, prevere a Ll. Freixas (?) des de l'Arboç de 22 de desembre de 1825, en català. Gestions diverses.

/ Membret "Administración Principal de Rentas Decimales", signa José Marimon Tomás des de Barcelona del 19 de gener de 1826, a Ll. Freixas, sobre el pagament de delmes aplicable a Lligamosques.

/ De Poch, prevere de l’Arboç, de 24 d’agost de 1826 en català, fa referència a diversos pagaments i censos que ha fet portar, entre aquests: «...per la vigília de sant Fèlix portar sis perdius...» i un altre dia «pollastres de censos».



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada