La meva llista de blogs

divendres, 14 de maig del 2021

Sant Cugat Segarrigues al segle XX (V)

 1940

Desembre. Es realitza una subscripció voluntària per comprar les dues campanes que havien desaparegut durant la guerra. L'Ajuntament hi contribueix amb mil pessetes.

 1941

15 de gener. Josep Maria Campllonch i Olivella és designat nou metge del poble.

 15 de desembre. S'acorda deixar sense efecte l'acord de 19 de febrer de 1939 d'incautació del local de l'antic Sindicat Agrícola Cooperatiu.

 1942

15 de juliol. Encarreguen a l'arquitecte Fèlix Mestre i Sala que faci el plànol de la població i el projecte de nova alineació, d'acord amb el que marca la llei.

 1943

28 d'agost. Per motius de salut dimiteix l'alcalde, es designat com alcalde accidental el primer tinent d'alcalde, Miquel Tetas Valldosera.

 15 de desembre. S'acorda renovar les bases i condicions del contracte amb «Fuerza y Alumbrado S.A.»

1944

1 de gener. Es lloguen els baixos del local municipal de cal Sense, la part d'escorxador, a Artur Carafí i Romeu.

27 de maig. El governador civil, Antonio F. de Correa Véglison visita el poble i signa en el llibre d'actes.

 16 de juny. Ocupa l'alcaldia Maximí Antoni Peret i Ferrer. S'organitzen les comissions d'Hisenda, Foment, Cultura i Governació.

 1945

21 de gener. Nova visita del governador civil de Barcelona a la població.

 3 de maig. S'acorda pactar la concessió del servei de «Pompas fúnebres» de forma exclusiva amb la Casa Provincial de Caritat.

 Es reconeix el secretari de l'Ajuntament, Josep Via i Olivella, amb antiguitat des del 1930.

 1946

7 d'abril. Demanen la instal.lació d'una central telefònica en un local facilitat per l'Ajuntament i amb una gratificació per a qui se n'encarregui. L'Ajuntament es compromet també a pagar les despeses d'aquest trasllat i una quantitat per a finançar aquesta instal.lació.

 1947

20 d'abril. Es municipalitza el servei d'enterraments i es subroga a la Casa Provincial de Caritat de Barcelona, organisme de caràcter benèfic. Es constitueix una comissió de Vigilància i Ordenació d'aquest servei i es pacten les tarifes i preus corresponents.

 1948

18 de juliol. Jaume Martí i Llucià procedeix a la reparació de la torre de ferro que corona el campanar de l'església, s'hi posa un parallamps.

 

 1949

Febrer. Es renoven els membres del consistori, però continua com alcalde Maximí Antoni Peret i Ferrer.

 19 de març. Celebra les noces d'argent com a sacerdot el rector de la població. Mn. Josep Bech i Anglada. Amb aquest motiu se li fa un homenatge i es fa constar en acta municipal l'agraïment per la feina realitzada i per la restauració del temple parroquial. El Consistori va en corporació a la missa solemne i Te Deum que se celebra amb aquest motiu, se l'obsequia amb un pergamí i una creu de plata.

 1950

20 de juliol. S'acorda netejar i treure la runa del Pou Comú, situat al carrer ara anomenat de José Antonio, la intenció és veure si es troba aigua que sigui aprofitable.

 1951

Es redacta el Reglament de Serveis del Cementiri i es nomenen els membres de la Comissió del Cementiri.

 1 de juliol. Es demana a la companyia de subministrament elèctric, amb seu a Manresa que atengui les peticions de subministrament i enllumenat públic, tota vegada que aquest servei resulta insuficient, en especial durant el temps de la verema.

 1952

Juny. Es fa públic l'agraïment municipal als mestres Enric Villarublas i Eroles, i Teresa Urgellés i Ros, i se'ls concedeix una subvenció, aquesta es concedeix també al secretari municipal, en tots els casos amb motiu de la festa d'exaltació del treball.

10 d'agost. S'acorda augmentar el sou del secretari i el de l'agutzil, a la vegada que es reconeixen i remarquen tots els anys que en Josep Via i Olivella ocupa el càrrec de secretari.

 21 de setembre. Demanen a l'empresa Despujol, que amb els seus autocars feia la ruta a Barcelona que tingui parada a la població d'anada a Barcelona i tornada a Vilafranca. Finalment s'acorda que realitzarà quatre parades al dia, a les Cases Roges.

 

 1953

Mn. Antoni Margarit és ja el rector de la població, precisament l'any que la imatge de la Mare de Déu de Fàtima va visitar també la població de Sant Cugat Sesgarrigues, l'Ajuntament va comprar coets per a la celebració i la imatge es va anar a buscar a Olesa de Bonesvalls.

15 de juliol. És nomenat nou alcalde en Jaume Miret i Boada, en prendre possessió davant el delegat governatiu l'alcalde sortint agraeix els serveis dels regidors.

 14 i 15 de setembre. Es realitza una mena d'envelat per a la celebració de la Festa Major aquests dies.

 1954

8 d'agost. L'Ajuntament acorda pagar les depeses derivades de la Festa Major a celebrar el proper mes de setembre.

 1955

6 de febrer. Es canvien alguns regidors.

 S'acorda pagar lloguer a Antoni Peret i Ferrer per utilitzar un camp de la seva propietat per a jugar al futbol.

 13 de març. Es confirmat com alcalde Jaume Miret i Boada.

 1956

29 d'abril. S'acorda nomenar fill adoptiu de la població a Mn. Josep Bech i Anglada, qui durant més de 25 anys va ser rector del poble.

24 de juny. S'aproven els plànols de la Diputació en relació a l'enllumenat i la distribució d'aigua, i s'habiliten per aquests temes els crèdits necessaris.

 1957

Gener. Amb motiu de la «Fiesta de la Liberación» s'inaugura el nou servei d'aigua, també hi ha missa i ball. El 31 de març s'acorda prohibir anar a buscar aigua a la font amb portadora, el que en vulgui a casa seva ha de sol.licitar la connexió al tub de conducció general del poble. El 28 d'abril s'aprova la compra a Salvador Quintana i Miret del terreny necessari per a situar-hi el dipòsit de l'aigua.

La Marededéu del Roser, patrona de la Festa de l'Arbre, es declarada alcaldessa perpètua de la població.

 27 de juny. Es nomenat nou alcalde en Cristòfol Fabré i Coral, l'alcalde sortint expressa el seu agraïment als regidors que l'han acompanyat durant aquests anys.

 1958

11 de maig. S'acorda que Joan Antoni Acero i Bley actuarà d'auxiliar de secretaria mentre estigui malalt en Josep Via i Olivella, mentre que el susbtituirà com a secretari en Santiago Garcia i Rico.

 Estiu. Es comenta la greu sequera que mostren les fonts de la comarca i les mesures que cal prendre de cara al subministrament aigua als veïns.

 

 1959

23 de gener. La Societat Coral El Raïm realitza un viatge a Ripoll.

 7 de juny. Es realitzen obres de millora i reparació de l'edifici de l'Ajuntament.

6 de desembre. S'aprova el projecte de reforma de l'edifici que acull l'Ajuntament i les Escoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada