La meva llista de blogs

divendres, 23 d’abril del 2021

Sant Cugat Sesgarrigues al segle XX (II)

 1900

La manca del llibre d'actes del consistori municipal que va de finals de 1894 fins el 1900 fa que no es pugui determinar una data precisa a l'entorn de l'entrada en sevei de la Casa de la Vila. Tot i això i en base a totes les dades anteriorment esmentades, creiem que l'ús de l'edifici de la Casa de la Vila que ha arribat als nostres dies s'inicia aquest any 1900.

 1901

1 de gener. Elegit nou alcalde Jaume Boada i Forns.

 24 d'octubre. Hi havia escorxador i l'Ajuntament subhastava el drets i els cobrava per: «marca y matanza de reses lanares, vacunas y cabríos», es pot observar que el porc no es matava a l'escorxador, per tant es feia a casa.

 

 1902

1 de gener. Alcalde nou, Josep Llucià Mitjans. A l'Ajuntament hi havia les comissions de Foment, de Governació, d'Hisenda, d'Escorxador, del Cementiri, de Camins i Carrers i la Junta de Primera Ensenyança.

 Maig. Es fan reunions de propietaris per posar canons granífugs i una xarxa de defensa contra la pedregada, els propietaris havien de pagar un trimestre de la contribució territorial i els que conreaven els camps 50 cèntims per jornal. Se'ls convoca a uns i altres a una reunió a l'Ajuntament.

 7 de setembre. L'Ajuntament acorda anar el dia 14 de setembre a la celebració religiosa amb motiu de la Festa Major, es reuniran a la casa de la Vila i des d'allí es traslladaran a l'Església i després tornaran en comissió a l'Ajuntament.

 30 de novembre. Marxa del poble el mestre Josep Padró que se'n va a la Pobla de Montornès, era el que s'encarregava del rellotge comunal, se n'encarregarà interinament Pau Guixé i Febré.

 1903

S'aproven les Ordenances Municipals amb un total de 144 articles on s'esmenten les obligacions dels veïns i la de participar en els serveis municipals, com també el dret de gaudir de l'aprofitament del comú.

 9 de gener. S'encarrega la feina de tenir cura del rellotge a Miquel Just -l'avi Miquel- per 65 pessetes l'any.

 1904

1 de gener. Nou alcalde, Joan Ferré Batlle.

 L'Ajuntament dóna permís perquè els veïns puguin treure aigua del Pou Comú.

 5 de setembre. Es prorroga el contracte de metge titular a Carles Condis.

 1905

Tot i que s'havien d'acabar d'amortitzar el 1901, sempre per sorteig, no s'acaba dins aquest any l'amortització de les accions o participacions de 10 ptes. cada una, per a poder construir l'edifici municipal destinat a Escola i Casa de la Vila.

 

 1906

15 de juliol. Es produeix un cas de verola i s'acorda vacunar o revacunar a tot el veïnat.

1907

8 de juliol. «La Junta Local que notifique a los señores profesores de que esta Municipalidad  vería con gusto de que se celebrasen exámenes en las escuelas y de que los premios se satisfagan por este Municipio a cargo del capítulo de imprevistos».

 1908

9 de juny. El cardenal Casañas visita el poble.

 8 de novembre. Es recorda que està prohibit entrar el cadàver a l'església mentre es fa l'enterro.

 1909

7 de març. Festa de l'Arbre que s'ha de comunicar als mestre i donar els arbres a plantar al camí dels Carrils, s'obsequiarà amb berenar als alumnes que hi vagin.

 1 de juliol. Nou alcalde, Josep Rigual i Valldosera.

 1910

24 d'abril. Renuncia el secretari interí Ramon Catasús i Sardà i es nomenat Josep Barbat i Vila, després, el juliol torna com a titular Ramon Catasús.

 7 d'agost. Els ajuntaments d'Avinyonet, Sant Cugat, la Granada, Santa Fe i les Cabanyes acorden demanar al Ministeri de Foment que es faci un camí de la Granada que passi per davant de la Teuleria i fins a les Cabanyes.

 2 d'octubre. Per 50 pessetes compren a Jaume Ràfols un terreny i un paller per tal de poder obrir recte el carrer travessia de la Barceloneta, avui carrer Creus.

 23 d'octubre. S'acullen a una ajuda de la Junta Provincial d'Instrucció per poder dotar a les dues escoles d'estris, llum, aigua i altres elements, tal i com aconsella la moderna pedagogia i també demanen llibres per a fer una biblioteca popular, l'Ajuntament accepta posar-hi la tercera part del seu cost.

 25 de desembre. Carles Condis renuncia a la seva plaça de metge titular després de més de vint anys en el càrrec, es nomena nou metge en Salvador Ràfols i Raventós.

 

1911

30 d'abril. Uns veïns demanen continuar fent servir la Bassa Gran, mentre que uns altres diuen que no ja que és un focus d'infeccions, l'Ajuntament diu que ho estudiarà, però després es deixa en suspens el tema davant una comunicació del Governador Civil.

 1913

8 de maig. Es donen uns mapes a l'Escola per donació de Pere Rius i Matas a través del rector de la Universitat, l'Ajuntament dóna les gràcies.

 1914

1 de gener. Joan Miret i Castellví nou alcalde.

 27 de desembre. Després d'un intent en aquest mateix sentit el 1907 que va topar amb problemes legals, s'acorda la formació del Registre Fiscal d'Edificis i Solars del Terme.

 1915

7 de febrer. S'acorda d'instal.lar un telèfon públic i per això es fan gestions amb el representant de la «Compañía Peninsular de Teléfonos». El telèfon s'acabaria instal.lant a casa del senyor alcalde.

 1916

Es continua celebrant la Festa de l'Arbre d'acord amb una circular del Governador Civil.

 1917

9 de setembre. S'acorda, a l'igual que en anys anteriors, obsequiar a l'orquestra que el dia de la Festa Major deixi sentir les seves músiques davant la Casa de la Vila.

 1918

7 d'abril. Primera referència del Sindicat Cooperatiu, se li dona permís per posar unes portes cap a fora d'acord amb les condicions establertes.

 20 de juliol. Agraïment als mestres Josep Cebrian Prim i Josefa Bràvez Nogués.

 15 de setembre. Pren possessió com a nou mestre Josep Estruch i Prim que substitueix al senyor Compte.

1919

8 de maig. Es constitueix la Societat Coral El Raïm, la presideix i dirigeix Josep Estruch i Prim, amb Emili Just i Miquel com a vice-president, el dipositari era Josep Miret i Ràfols, el cobrador Ramon Guilera i Farré, i el secretari Francesc Ràfols i Ramon. La junta comptava, a més, amb dos vocals, el primer Eugeni Gustems i Albareda, al que acompanyava Josep Boada i Rovirosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada