La meva llista de blogs

dissabte, 11 d’abril del 2020

Ricart versus Fèlix, per Joan Bosch i Planas

Article publicat per Joan Bosch i Planas al 3 de Vuit del 3 d'abril del 2020. Amb gust l'acollim en aquestes pàgines.
 

D’ULTRAMAR

RICART VERSUS FÈLIX

Es ben sabut que els vilafranquins que es troben fora de Vilafranca, encara que sigui temporalment, se’ls accentua la marca, l’estigma de l’esperit felicià que l’atmosfera vilafranquina duu en la seva densitat i que s’integra en els seus fills més intransigents quan s’allunyen de la vila. Es en aquest sentit que l’espai concedit a D’ultramar, es permet la llicència de recordar en aquestes línies la bonhomia i el treball de l’escultor Josep Ricart, autor de la imatge de sant Fèlix que es passeja en les processons de la nostra preuada Festa Major, dedicada precisament a aquest màrtir romà.
Ricart, que era fill de Taradell, va ser tocat per la màgia de mossèn Trens quan li va encarregar la imatge del Sant que l’artista va concebre l’any 1959, segons la talla barroca que es conserva en una proporció molt més petita en la col·lecció d’Art Sacre que es pot veure en el Museu de la vila. Josep Ricart Maïmir, va morir el diumenge 29 de març als 94 anys i sense que en fos massa conscient ha deixat el nostre Fèlix sense el seu progenitor espiritual, sense l’anima, sense l’essència la puresa de la qual resta integrada en la fusta dura i poc nerviosa del pi de Flandes preparada per resistir intoleràncies doctrinals, una fusta de molt baixa humitat en proporció a la seva densitat per tal aguantar tempestes plugisseres i patriòtiques, així, d’aquesta manera va preparar per dins la imatge de Sant Fèlix el seu autor per que d’aquestes qualitats i valors ell també n’era fet. 
                        Imatge recent de l'escultor Josep Ricart Maimir 
 
Josep Ricart, l’escultor inadvertit l’obra del qual ha sabut expressar el neguit que sempre ha acompanyat a l’home discret, respectuós...Una obra totalment expressiva i plena de simbolisme que resta absolutament ferma feta amb la càrrega energètica de la pedra de la terra, la que li combina i prospera decisiva cap al resultat final de cadascun dels seus treballs, sigui de caire religiós o monumental. Una obra distribuïda a través del seu taller i de les exposicions en les que l’ha presentat, una de les darreres precisament a Vilafranca amb la seva imatge de Sant Fèlix present. Però, també, dispersa per Europa i els Estats Units i Veneçuela i, també, a Mèxic.
L’home solidari, reflexiu i preocupat per la societat i les noves interpretacions dels valors que l’acompanyen, ha marxat fugint d’epidèmies, discretament. I, precisament, aquesta mateixa societat, degut als canvis en els que està immersa, no ens ha pogut deixar acomiadar-lo com molts haguéssim volgut, tanmateix, no m’he n’estic: “a reveure, mestre”.


Joan Bosch i Planas
                                                                                             Investigador i escriptor







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada