La meva llista de blogs

dimecres, 5 de febrer del 2020

Notes de la història casalista. La Secció de Cultura Física

Treball publicat a la revista "Casal" de la Societat La Principal la tardor del 1990.El passat 11 de setembre moria a la nostra vila Josep Mestres Hero. D'entre les diverses i constants activitats que remarcaren la seva dilatada vida voldríem dedicar aquestes notes històriques a la Secció de Cultura Física de la nostra entitat, com a petit homenatge a la memòria de qui dedicà tantes hores a la promoció de les activitats en aquest àmbit.
El 1931 el Centre Excursionista Vilafranquí s'integrà a la Societat La Principal, on hi constituí la Secció de Cultura Física. La primera referència al llibre d'actes del Casal és del 24 de juliol d'aquest any 1931:"Es posa en coneixement la proposta del "Centre Excursionista Vilafranquí" per a ingressar com a fusió a aquest Casal per lo qual crearia la Secció de Cultura Física. Aquesta proposta planteja una petita discussió entre la major part dels reunits i queda aprovat d'acord amb les bases que presenta la dita entitat, les quals seran aprovades per les dues juntes oportunament."
La nota és certament mínima i no aporta cap informació significativa, les bases que s'hi esmenten no ens són conegudes ni les hem vist recollides enlloc. Sortosament aquest mateix any 1931 comença a publicar‑se la Revista del Casal La Principal, que informava puntualment de les activitats de les diverses seccions i on hi trobarem nombroses referències de les activitats organitzades pels membres de la de Cultura Física. Allí hi veiem esmentat que el 6 d'octubre de 1931 foren aprovats els reglaments que havien de regir la secció, amb una junta directiva que presidia Josep Mestres Hero, amb Antoni Martí i Bertran com a Vice‑president, de Secretari Marian Campo i Marzal, de Vice‑ secretari Jaume Abella i Borruel, com a Tresorer Jaume Soler i Sogues, de Comptador Ricard Roig i Llaurador, i les diverses vocalies formades per Manuel Ventura i Colomer com a Vocal Cap de material, Ramon Soler i Morgades de Bibliotecari, Josep Rovira i Ràfols a la vocalia d'Atletisme, Isidre Roig i Vidal a la d'Excursionisme i Joan Montfort i Morató com a vocal de Ciclisme. Tot i això, el representant de la secció a la Junta Consultiva de la Societat La Principal era Josep Guasch.


Autoretat de Josep Mestres Hero (Arxiu Comarcal de l'Art Penedès. Fons Vinseum, Mestres Hero) 
 L'arribada del Centre Excursionista al Casal i les intencions de la nova secció les trobem ressenyades en un escrit, signat pel mateix Mestres Hero, a les pàgines del número de novembre de la revista de La Principal:
"L'evolució envers la cultura i els esports, que en bona hora començà a iniciar‑se al casal de La Principal, ha fet que els excursionistes vilafranquins hi vegéssim reflectits els nostres desigs i aspiracions de sempre. I, en oferir‑nos aquest casal l'organització de la nova Secció de Cultura Física, no ens pensàrem gens a acceptar‑ho, tot i haver de sacrificar l'Entitat que, encara que modesta, era ben coneguda i considerada per les altres Entitats germanes de Catalunya i en la qual teníem acumulats prop de nou anys d'esforços desinteressats i d'un pur amor al bell ideal excursionista.
"El nostre Centre tenia vida pròpia, si voleu una vida de la que es diu de "capelleta", però vivia, i aquesta vida, obra del nostre esperit excursionista, tenia el seu valor per a nosaltres, per ésser ‑repetim‑ho‑ la nostra obra.
"Però davant de poder veure completada, dintre del casal i en profit d'una col·lectivitat. L'obra que sempre havíem somniat, no hem volgut ésser egoistes de continuar amb l'Entitat que creàrem i hem fet viure durant aquests anys, i hem cregut millor posar‑nos en contacte amb la joventut vilafranquina, on hi és representada i amb més quantitat, que no esperar que aquella vingués a allistar‑se a les rengles del que fou Centre Excursionista Vilafranquí, per a realitzar una tasca, que mai, ni pensar‑ho, no hauria estat el que aquesta serà el dia de demà dintre del Casal.
"I d'aquest esplet de joventut amb que compta el Casal, que si bé no és desinteressat del tot a les diverses manifestacions del veritable esport, no hi sent tampoc l'atenció i afició degudes, espera aquesta Secció de Cultura Física, que no li regatejaran la inscripció com a socis, corresponent així a l'obra bella i sana que en aquests moments de desvetllament cultural i esportiu, ens posa a l'abast el nostre Casal, i així com saben esplaiar‑se al saló de ball i al cinema, sabran també dedicar llurs activitats en els actes culturals i esportius d'aquesta Secció, en els quals, dintre un ambient de disciplina i companyonia a la vegada, trobaran l'enfortiment del seu cos i de la seva intel·ligència."

Excursions, atletisme i ciclisme
Des de les pàgines de la revista casalista sabem que el 4 d'octubre d' aquest any 1931 es programà una excursió en tren a Sant Sadurní per, des d'allí, anar a peu a Subirats, Ordal, i el pont i la font del Lladoner i tornar amb tren des de Gelida. El dia 11 es realitzà una sortida de tarda a Olèrdola. El dia 18 de mateix mes d'octubre es va anar a Sant Quintí, Can Clivilleres, Agulla, Cova del Bolet, Bolet Vell i Sant Martí Sarroca. Per altra banda s'anunciava que continuaven els entrenaments d'atletisme tots els diumenges a partir de les sis del matí. No sabem on es portava a terme aquesta activitat, ja que no fou fins el diumenge 15 de desembre que van començar a realitzar‑se els entrenaments a l'antic camp de la Unió Esportiva a Vilafranca, així ho veiem esmentat a la reunió de la directiva de la Societat que el 10 de novembre del 1931 acorda llogar aquest camp de joc "...de propietat d'en Josep Font el qual es destina per a les pràctiques esportives de la "Secció de Cultura Física" d'acord amb el conveni establert. La conservació d'aquest camp com així també totes les altres despeses que puguin presentar‑se aniran a càrrec de la dita Secció o del Patronat de Cultura, quedant exclosa la Junta de qualsevulga gasto que reporti aquest assumpte." A partir del mes de novembre les activitats atlètiques es variaren d'hora i d'aquelles sis fredoliques passaren a entrenar els diumenges de 11 a 1 del matí.
La secció organitzà també excursions que anomenaven familiars, d'aquestes fou la del 8 de novembre a Torrelles de Foix, Les Dous, El Pany, Sant Joan i Pontons, uns hi anaren amb el vehicle que feia la línia a Torrelles i altres amb bicicleta. El dia 15 es feu una altra combinada amb els ciclistes, a les cinc del matí van sortir cap el Pujol de l'Aliga, Mas Roig, Lourdes, el pantà de Foix, Torrelletes, les Masuques i els Monjos. Manuel Peitabí, un dels històrics de l'excursionisme vilafranquí fou el vocal de la sortida del 29 de novembre :a les sis del matí a peu cap a Papiol, Viladellops, Can Trabal i Olesa de Bonesvalls.
Per la seva banda els ciclistes no sols combinaven amb els excursionistes sinó que sortien cada diumenge cap a un o altre indret, així el 22 de novembre van fer un total de 45 quilòmetres anat i tronant a la font de La Moja, al terme de Marmellar per l'Arboç i Sant Jaume dels Domenys i el dia 29 enllestiren 36 quilòmetres més fins a les Deus de Sant Quintí de Mediona, sortien a les set del matí i tornaven al migdia. Noves excursions el mes de desembre. A Sant Martí Sarroca, el castellot de Castellví, Castellví de la Marca i l'Almúnia el dia 6,combinada amb els ciclistes i el dia 26 una de caire familiar a Gelida. Pels dies 25,26 i 27 estava anunciada una excursió a Núria que no sabem si es va portar a terme.
Tampoc els ciclistes s'estaven de res, després d'una sortida el dia 13 a la Font del Bosc, de la que se n'encarregà Josep Masachs, el diumenge dia 20 a les 7 del matí van emprendre l'anada i tornada de tot el dia a Reus pel Vendrell i Valls, en total 145 quilòmetres, i com que havia acabat de passar Sant Esteve el dia 27 només van anar fins a la Font del Cuscó.
El 1932 s'inicià amb un festival ciclista a la Rambla de Sant Francesc, llavors anomenada de Francesc Macià, des de les 10 del matí, amb curses de cintes, lentitud i obstacles, i uns premis havien estat donats per industrials de la vila. El diumenge dia 10 de gener van tornar a les Deus de Sant Quintí de Mediona, el 17 altra volta a Marmellà i el 24 a la Font de l'Avellà, a Font‑rubí per Les Cabanyes i Guardiola, amb tornada per Sant Martí Sarroca. Els excursionistes van celebrar la sortida familiar del mes el dia 10 amb una anada al castell de Sant Jaume a Martorell, el dia 24 van sortir a les 7 del matí cap a Sant Pere Molanta, la Font del Cuscó, l'Arbossar i Olesa de Bonesvalls i el dia 31 van anar a La Serreta, Papiol, Viladellops, Sant Miquel d'Olèrdola, el Pujol de l'Aguila, La Vall i els Monjos.

I Volta a Peu, a Vilafranca         
Precedent evident de les actuals curses populars a la nostra vila fou la primera volta a peu per Vilafranca que organitzà el diumenge 3 de gener la Secció de Cultura Física. Se sortia a les deu del matí de la Rambla de Sant Francesc, o de F. Macià, cap a l'avinguda de Tarragona, carrer del Bisbe Morgades, Amàlia, Panyella, Plaça de l'Estació ‑llavors de la República‑, Miser Rufet, avinguda de Barcelona ‑llavors Prat de la Riba‑, carrer del Cid, Pines, Raval de la Font, Ferrers, plaça de la Constitució, plaça de l'Oli, carrer d'Alfarràs, Clascar, Prim i arribada a la Rambla. Aquest fou, però, el recorregut pels sèniors que comptabilitzava un total de 7 quilòmetres, mentre que els neòfits en tenien un altre de més curt amb un total de 3 quilòmetres i mig.
La cursa tenia un reglament de dotze punts, que es publicà a les pàgines de la revista del Casal, on s'indicava, entre altres aspectes, que la cursa era a la vegada ,individual i per entitats, i en aquest cas guanyava la que classifiqués millor tres atletes. El temps màxim per efectuar el recorregut era de 45 minuts i la cursa era controlada pel Comitè Provincial de Barcelona. Aquesta celebració tindria un èxit remarcable i el 29 gener del 1933 se'n celebraria una segona edició, disputant‑se una copa de la mateixa Societat La Principal.
Les activitats excursionistes i ciclistes van continuar desenvolupant‑se en la mateixa línia i fins i tot es plantejà la formació d'un equip d'atletes i un altre de corredors ciclistes. Per altra banda, s'adquirí nou material per a les pràctiques atlètiques i es millorà l'estat del camp d'esports, a la vegada que s'hi instal·là un servei de dutxes. A partir dels mesos de primavera d'aquell 1932 es podia anar a realitzar pràctiques atlètiques al camp d'esports cada dia de 6 a 8 del vespre, a més dels diumenges i festius també de 6 a 8 però al matí, tal i com corresponia a l'horari d'estiu. Altra proposta fou que les excursions del mes de juny fossin de càmping.

 Capçalera de la secció a la Revista del Casal de la Prinmcipal      als anys 30
El més significat d'aquest 1932 va ser, indubtablement, la celebració del III Aplec Excursionista i de Germanor Penedesenca que s'anunciava així a les pàgines de la revista casalista:
"El dia 12 de juny i organitzat per les entitats excursionistes del Penedès tindrà lloc a Gelida el III Aplec Excursionista i de germanor Penedesenca, sota el següent programa de festes:

"Acampada excursionista‑Orfeons‑ Sardanes‑Concurs de salts de corda per a senyoretes‑Cursa de marxa excursionista‑Concurs de lluita a la corda‑Acte d'afirmació patriòtica‑ Concurs    fotografies de l'aplec, etc.
"Regna molta animació entre les entitats organitzadores i l'element excursionista de la nostra comarca per tal que l'aplec d'enguany no desdigui en res dels dos darrers celebrats, si no al contrari superar‑los com així es preveu. L'hora oficial de sortida de la nostra Secció serà amb el tren de les 7'27 del matí."
Pels llibres d'actes de la nostra entitat sabem que el març del 1933 se celebrà el I Campionat local i social de ciclisme que comptà amb una copa de la Societat La Principal. L'abril d'aquest mateix any es traslladà l'oficina de la Secció de Cultura Física a l'indret casalista on amb anterioritat es realitzaven classes de català. El juliol del 1933 la directiva casalista acordà que la Secció de Cultura Física utilitzaria el local que tenia assignat, els dies que es reunia la directiva fins a la 1 de la matinada i els altres dies fins a les 11 a l'hivern i dos quarts de dotze a l'estiu.

El trencament         
Alguna cosa havia de succeir entre els membres de la secció vinguts del Centre Excursionista i la Societat la Principal, tot i que els llibres d'actes de l'entitat no ens en diuen res. El cert és que, en paraules del propi Mestres Hero, "el mes d'octubre de 1933 el 'C.E.V.' es torna a constituir i s'instal·la a l'estatge de l'Esbart Coral, carrer de la Font,15,per galania d'aquella entitat. Aquí el 'C.E.V.' torna a ressorgir amb tota l'eufòria i s'hi fan, entre altres actes, els més importants concursos locals de fotografia d'aquells temps." (J.M. i H. a l'opuscle "L'excursionisme a Vilafranca.Apunts històrics" publicat pel Centre Excursionista del Penedès el 1975).
Tot i aquest trencament la secció continuà i possiblement alguns dels seus membres hi van fer aportacions econòmiques d'algun tipus perquè la directiva de la nostra entitat decidia el 27 de maig de 1934 indemnitzar amb 150 pessetes reembossables a mensualitats a la Secció d'Esports. El desembre d'aquest mateix any es parla de millores i un nou camp d'esports: "Concertar un contracte amb el Rnd. Lluís Urpí d'un camp d'esports. L'import, que serà de 250 pessetes cada semestre, l'abonarà el Casal d'una sola vegada, però la Secció esportiva vindrà obligada a abonar 20'80 pessetes mensuals al tresorer, com a pagament del dit lloguer."
El gener del 1935 la secció havia canviat ja el seu nom pel de  Casal Esport Club, en continuava essent el vocal a la consultiva de La Principal en Josep Guasch, fins que el mes de març passà a ocupar aquest càrrec en Josep Olivella. D'una o altra manera les relacions de la nostra entitat amb el Centre Excursionista no eren molt bones, i aquest any 1935 el Casal acordà fer gestions prop de l'entitat excursionista per tal que tornés el material que encara tenia i que havia estat subvencionat pel Casal. Nota curiosa la del 2 d'octubre, no sols perquè ens informa de l'existència d'un indret a l'edifici casalista dedicat a activitats gimnàstiques, sinó especialment pel record de la persona del conserge que s'esmenta: "Que el conserge Calaf visiti de tant en tant el saló de gimnàstica per comprovar si solament hi van socis". El mateix mes d'octubre del 1935 s'acordà la compra de nou material per a la secció esportiva ja que no s'havia pogut aconseguir el que havia subvencionat el Casal i tenia el Centre Excursionista
Tot i que primerament hi hagué alguns problemes entre la Secció Esportiva casalista i el Futbol Club Vilafranca –així el 20 de febrer de 1934 llegim al llibre d'actes de la directiva de La Principal: "Escoltant alguns rumors que s'han fet públics respecte possibles competències entre el F.C. Vilafranca i la Secció Esportiva d'aquest casal es creu convenient, i així es fa, convocar una entrevista entre el F.C. Vilafranca, la Junta del Casal i la Secció Esportiva, la qual cosa es porta a cap immediatament."‑ el cert és que a partir del mes de gener de 1936 el tema prengué un altre caire. A l'acta de la reunió de la Junta de Govern de la Societat La Principal celebrada el 12 de gener d'aquest any s'indica: "Amb el fi de gestionat la fusió del Casal E.C. i F.C. Vilafranca es vegi de formar una comissió integrada per un ó dos elements de cada Club, per tal de que discuteixin i finalment informin per escrit a aquesta Junta de quines son les seves divergències per tal que aquesta estudiï si li és possible solventar‑les."
El 25 de febrer del 1936 la directiva casalista estudià i discutí les condicions del projecte de fusió d'ambdues entitats i decidí formar unes bases i presentar‑les al Casal Esport Club i al Club de Fútbol Vilafranca per si volien aprovar‑les. Poc després esclataria la guerra, per aquesta o altres raons el projecte de fusió no es tirà mai endavant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada