La meva llista de blogs

divendres, 26 d’abril del 2024

Inventaris "Post mortem" 1790-1793. Notari Marià Abellà Nogués

Buidat dels inventaris "post mortem" del notari Marià Abella Nogués que va treballar a Vilafranca entre 1788 i 1839, del fons notarial a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. Volum d'inventaris 1790- 1826. Redactats gairebé tots en català, els protocols no són numerats.

Notari Abella 1790. Foli 1r a 2r. 20 de març de 1790.

Anton Roig, pagès de Vilarrodona, hereu de Joan Roig prevere beneficiat de Vilafranca. Inventari de la casa que obre dos portals al carrer de Sant Bernat de Vilafranca: sala amb taula i cadires, cambra on morí amb cadires i dos llits de peu de gall, dotze rajoles de xocolata1, roba, armari amb llibres, escriptori, calaix amb monedes d'or i plata, una mangala2 capçada de plata, llistat de tot el que s'ha guanyat la Comunitat de Preveres i que cobrarà en el seu moment; celler amb dues botes de 7 càrreg.; eixida amb rebost i tres cases d'abelles. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Santa Digna.

* * * * *

Notari Abella 1791. Foli 3r a 4v., 22 d'agost de 1791.

Paula (Torrents), de Sant Quintí de Mediona, vídua de Josep Torrents, pagès de Sant Quintí de Mediona. Inventari d'una casa al carrer de les Cases, a Sant Quintí de Mediona; a l'entrada un torn de filar i eines; celler amb quatre botes de 4 càrreg.; cuina amb eines, plats, olles i coberts, dos embuts de fer botifarres; cuina amb dos ascons, eines de cuina, dos filoses de caña; pastador amb una pastera amb tots els guarniments de pastar, un sedàs, una farinera de pi vell, dos burjons3 i una pala de fusta per lo forn; cambra de davant amb llit de peu de gall i gra; cambra on morí, amb llit de peu de gall i roba. La casa té un corralet darrere i dues peces de terra a rabassa morta. Més una peça de terra a Mediona, al costat de l'hort del Sebrià. Més una peça de terra a Sant Quintí a la partida de Fogàs.

* * * * *

Notari Abella 1791. Foli 5a a 9r. 2 de setembre de 1791.

Pere Font Colomer, pagès de Subirats, hereu del seu pare Francesc Font Surià, a la casa de Cal Font de Subirats. Inventari, a l’entrada principal on habita els masovers, una taula; a la cuina un ascó, celler amb dues botes, una de 7 càrreg. I una de tre carreg.; estable amb un burro; on viu Francesc Font una cuina amb eines d’aram, una saleta amb una taula llarga i un banc de pi dolent, tres cadires, plats de pisa, peces de vidre, un “caputxí o tasseta de vidre”, una xocolatera, coberts, una imatge de sant Antoni, papers de la casa; la cambra dita apartament amb un llit de peu de gall, amb roba i joies “cinc anells del temps vell”, una altra cambra amb un llit de peu de gall i roba. La casa té dos apartaments amb un cup i quatre cellers, a la vila de Sant Sadurní al carrer Major, amb cinc botes de de 7 càrregues i dues de 7 càrregues. Més una peça de terra a Sant Sadurní dita l’Horta (?) amb una casa ara derruïda de la que només en queden les parets. Més una peça de terra a Sant Sadurní, partida de la Fortesa. Més una peça de terra a Sant Sadurní partida de les Burrullas. Més una peça de terra a Sant Sadurní dita Vinya del Camí Ral. Més una casa amb apartament, cull i celler, amb pellissa, porxo, xoll, amb un pati amb corral, a Terrassola, dita Cal Surià de Terrassola. Més una peça de terra a Terrassola, partida de La Plana. Més una peça de terra a Terrassola partida del Camp de la Punta. Més una peça de Terra a Terrassola partida de les Bassetes. Més una peça de terra al mateix terme i partida de les Bassetes que afronta amb la casa Mata. Més una peça de terra al terme de Lavit dita la Plana de Santa Maria. Més una peça de terra a Lavit que afronta amb l’Arbossar.

* * * * *

Notari Abella 1791. Foli 9v a 10v. 2 d’octubre de 1791.

Magí Bas Perayre i Josepa (Bas) Boloix, conjugues, de Sant Quintí de Mediona, hereus de Joan Boloix, paperer i de Gertrudis (Bordas) Boloix, muller de Josep Bordas, pagès, sense fills. Inventari dels bens que foren de Joan Boloix, casa amb un portal al carrer Montserrat de Sant Quintí de Mediona.

* * * * *

Notari Abella. 1791. Foli 11r a 13v. 19 de desembre de 1791.

Paula (Piñol), vídua de Pau Piñol, pagès de Guardiola, terme de Santa Maria i Fontrubia, hereva del seu marit, i Josep Piñol, pagès, fill i hereu de Pau Piñol. Inventari de la casa d’en Piñol de Guardiola, amb entrada amb eines, menjador amb taula llarga i un banc amb respatller, i un banc pla (sense respatller?); cuina amb estris; estable amb un parell de bous i un burro vell; celler amb 11 botes de 7 càrreg.; xoll amb cinc tocinos ; gallinam amb 12 gallines i un gall; corral per tancar el bestiar; sala amb una taula; cambra amb un llit de peu de gall; altra cambra amb un llit de peu de gall; dos cambres més amb llit de peu de gall; botiga amb gra; golfes. La casa amb era, pellissa, apartament i una peça de terra. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Los Pujols. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita La Roca. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita La Vinya. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Sant Climent. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Les Hores. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita la Parellada i les Pinedes. Més un crèdit al seu favor.

* * * * *


                                         (Foto Eugeni Abella)

Notari Abella 1792. Foli 14r a 15r. 6 de setembre de 1782.

Bentura Domènech, administrador de rendes de Vilasfranca en ser nomenat administrador fa inventari del que hi ha a Cal Domènech, al carrer de Sant Joan de Vilafranca, inventari dels llibres, ordres i estris de la Real Hacienda a la "Administración de la Tabla General de la presente villa" en haver mort Francesc Puig l'anterior administrador. Així un lligall d'ordre del 1774 fins a setembre de 1792, dos llibres de la Taula de Sant Pere de Riudebitlles, dos llibres de la Taula General de Vilafranca, dos llibres de la Taula del Vendrell, dos llibres de la Taula de l'Arboç, 6 "remazas4 con sus encuños, sellos", un lligall d'albarans tornats a l'Administració.

* * * * *

Notari Abella 1793. Foli 16r a 19v. 11 de març de 1793.

Ramon Domènech Domènech, pagès de Sant Benet d’Espìells, com hereu de Rosa (Domènech) Domènech, dona d’Antoni Domènech, pagès, casat amb Maria Romeu. Inventari de la casa Espiells de Dalt dita Casa d’en Domènech d’Espiells (dels Piells), amb entrada amb dues botes de 7 càrregues; celler del menjador vell amb 7 botes de 7 càrreg, més una bota de vinagre; menjador amb una taula llarga i dos bancs amb respatller i dos embuts de fer botifarres; cuina amb dos ascons, eines de cuina, dos filoses de caña; pastador amb una pastera amb tots els guarniments de pastar, un sedàs, una farinera de pi vell, dos burjons (?) i una pala de fusta per lo forn; estable amb dues premses de racó; corral; oficina de fer aiguardent amb estris d’aram i 9 botes de 7 càrreg. Galliner amb quatre gallines; sala de la casa amb un llit de peu de gall; cambra amb un llit “de tres bancs” i roba; una altra cambra amb llit de pilans, amb roba i mobles; terrat; empostissat amb una taula vella; cambra dita de l’hospital amb dos llits de quatre bancs cada un i roba; rebost amb gerres i plats de pisa; botiga amb una romana. La casa amb terres dita d’en Domènech dels Piells. Més una peça de terra al terme de Subirats, prop d’en Farré de la Riba. Més una casa amb hisenda amb corral per tancar besties dita Casa Vella d’en Domènech, al terme de Gelida. Més cinc censos o censals al seu favor.

1 No pot voler dir xocolata per a consum en rajola perquè, pel que sembla, aquest no es va aconseguir solidificar fins el 1828.

2 Bastó d'autoritat o de passeig (Alcover-Moll).

3 Perxa llarga acabada en ganxo per atiar el caliu (Alcover-Moll)

4 Potsert es refereix a "remache" o segell marcat amb l'encuny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada