La meva llista de blogs

dimarts, 28 de gener del 2020

Notes de la història casalista. L'imprescindible local propi


Treball publicat a la revista "Casal" de la Societat La Principal el 1990.
      
En iniciar‑se la dècada que s'anomenaria dels "feliços anys vint" la nostra Societat la Principal tenia set‑cents setanta‑nou socis, dels que 286 eren socis de número, 315 de la categoria de casats i 178 considerats transeünts. Presidia la Junta en Josep Senabre i l'acompanyaven Pere Mitjans, com a sots‑ president, Pere Giró de secretari i els vocals Ribera, Castany i Madriles.



L'Ajuntament demanà el local de l'entitat ‑que llavors ocupava el Tívoli‑ per a fer‑hi la concentració de quintos d'aquell any, tota vegada que s'havia agregat a la nostra comarca la de Sant Feliu de Llobregat i el saló de sessions de l'Ajuntament era insuficient. També el demanà la societat de carreters per a portar a terme un ball en la diada de Sant Antoni.



Però per arreu es parla d'estalviar, tot i que no deixen d'organitzar‑se els balls i algunes sessions de teatre a càrrec de la secció d'afeccionats. Així es llegeix al llibre d'actes de la societat que a la reunió del 28 de gener :"Es passa a discutir sobre la conveniència d'establir un jubileu per a ingressar a soci casat als que no haguessin estat mai socis de "La Principal", en Madriles creu no trobar‑se la societat en estat tan precari per a adoptar tal decisió, acordant‑se per fi establir‑ho..."



El 25 de febrer es convocà als ex‑presidents per tal que constituïssin una comissió per a l'administració dels fons de reserva de l'entitat, aquesta quedà finalment presidida per en Joan Trens, amb en Ramon Sala com a tresorer i els altres ex‑presidents ‑Ramon Cuyàs, J.Masachs i Joan Carbonell‑com a vocals. Es comenta també si es posarà aquest fons a la Caixa d'Estalvis, s'acorda estudiar les cases de banca de la vila per veure la que ofereix millor condicions. S'estudiava també la reforma d'alguns aspectes dels estatuts, finalment foren reformats els articles 1,3,13 i 19 i el capítol setè. per acord de la Junta General Extraordinària.



L'economia continuava preocupant d'aquí que el mes d'abril s'acordi que el local no es cedirà de forma gratuïta a cap entitat i que, en algun cas especialíssim com eren els balls en favor de la Beneficència Vilafranquina, es cobraria el local però la junta tornaria a l'entitat l'import com a donatiu. El dia 1 de maig l'Ajuntament volia celebrar ball de fira, i va haver d'abonar 75 ptes., com a import de la llum que es consumia. El 4 de maig s'acordà nomenar socis honoraris a Joan Trens, Ramon Cuyàs, Ramon Sala i Josep Senabre.



                                            Carnet de ball

Un nou local



Foren les discrepàncies amb en Pepito Bolet, que hem remarcar en diverses oportunitats en aquesta crònica, les que portaren a la nostra societat a plantejar‑se la construcció d'un nou local. Així es llegeix al llibre d'actes que a la reunió de la directiva  del 12 de maig d'aquest 1920:"La presidència dóna compte de l'entrevista tinguda amb l'arrendatari Sr.Bolet, manifestant que en realitat aquest Sr. dóna proves segures de desnonar La Principal en la data que marca el contracte. En vista d'això proposa cridar a una reunió a varis importants elements de la Societat per a canviar impressions encaminades a la creació d'un nou local...Es convé fer la redacció d'unes circulars, acompanyades d'un butlletí per a consultar als Sr. socis de número i casats incitant‑los a la subscripció d'accions de 50 pessetes cada una amortitzables en 20 com a mínim cada any."



En l'esmentada reunió quedà ben clar que les activitats del Sr. Bolet podrien arribar a aconseguir que la societat desaparegués d'aquí que s'acordés tirar endavant la circular i el butlletí de subscripció d'accions. Des de llavors totes les activitats s'adrecen a aconseguir aquestes aportacions de diners, així el mateix mes de maig acorden concedir un jubileu a tots els que vulguin ingressar com a socis fins el 15 de juny amb la condició que adquireixin una acció de 50 ptes. Mentre, el F.C. Vilafranca ofereix el camp d'esport per a les activitats que la Principal hi vulgui realitzar i el Comte de Lavern cedeix la Banda Martinense per a la celebració d'un ball el dia de Corpus. El 9 de juny es parla ja dels contactes que ha portat endavant l'ex‑president Joan Carbonell per a adquirir el local conegut com a "Cal Jardiner", propietat del Sr. Joan Alcover. A la "tablilla", curiós sistema de comunicar aspectes d'interès pels socis, es fa constar que les negociacions "pro‑local" van per bon camí.



Mentre succeeix tot això la vila canvia el nom del carrer de la Parellada pel d'Angel Guimerà en un acte celebrat el mes de juny amb la presència del dramaturg, que és rebut a l'estació de ferrocarril en un acte multitudinari al que hi assisteix també, amb caràcter oficial, una representació de La Principal.



El 23 de juny es comenta una reunió amb el notari Josep Parés, el president de La Principal i el Sr. Alcover, com a resultat de la qual ja és pot assegurar que el solar de Cal Jardiner és de la Principal. És clar que encara cal veure com s'aconsegueixen els diners, de forma que s'acorda anar a parlar amb la caixa d'estalvis de la població i oferir signatures de persones de solvència, entre aquestes es manifesten disposats a cedir‑les en Joan Carbonell i en Pelegrí Soler. Tot just entrats al mes de juliol s'anà a parlar amb la casa Mayner i Pla, que ocupava com a llogatera el local del Sr. Alcover que La Principal volia comprar; s'obren també converses amb el Gremi de Paletes que diu estar en disposició de construir, si arriba el cas, el "Casal". Aquesta és la primera vegada ‑16 de juliol-     que veiem escrit el nom que acabarà identificant al Penedès la nostra entitat, s'iniciaren converses també amb una casa barcelonina dedicada a paviments i construccions per a col·laborar a la construcció juntament amb el contractista vilafranquí.



I mentre tot això succeïa es contractà l'orquestra Escolans de Sant Sadurní, pels balls de la Festa Major i s'arribà a un acord amb la comissió de propietaris d'autos i xofers per a la celebració d'un ball en la diada de Sant Cristòfol.



El tema del nou local anava endavant de forma accelerada. Abans d'acabar el mes de juliol es comptava ja amb un total de catorze signatures disposades a avalar un possible crèdit de la Caixa d'Estalvis a la societat. El tema no passà desapercebut al Pepito Bolet qui continuà mantenint el desig de no prorrogar el subarrendament del Tívoli però els proposà que acceptessin el contracte de lloguer del Tívoli que ell tenia per un total de 14 anys. Aquesta proposta obligava a dipositar 25.000 ptes. dels fons de reserva de l'entitat per si no es complia el termini dels 14 anys, quedaven també a càrrec de la societat les reformes i reparacions, i el procurar habitació a una família.



El conflicte d'interessos era tan antic i llarg que fins i tot es curiós veure com es comenten les qüestions, així com els tombs i interpretacions que uns i altres apliquen a cada situació. Així llegim al llibre d'actes de la reunió del 3 d'agost de 1920, com a comentari a l'entrevista que s'havia mantingut amb el Pepito Bolet: "També manifestà que si no volíem aquestes condicions que no féssim més fondos de reserva i que ens malgastéssim els actuals, i ens faria una contracta pel temps que volguéssim...Davant d'aquestes manifestacions unànimement queda acordat despreciar aitals condicions...En vista d'unes notes que havia publicat "Panadés Republicano" referent que en el Teatre Tívoli assegurava que el 1er de Novembre hi venia una nova societat, es parla de deixar la subscripció de l'esmentat periòdic. La presidència proposa d'entrevistar‑se amb el director referent a aquest cas."



Amb els nervis a flor de pell i la vida de l'entitat a precari, res no atura la voluntat dels socis de La Principal de disposar d'un local propi. Al bell mig del mes d'agost es parla de la creació de 100 obligacions de 1.000 ptes. cada una amb un interès del 4 per cent i es demana a l'arquitecte Santiago Güell que visiti el solar del Sr. Alcover per a replantejar‑se el terreny i aixecar‑ne un plànol. L'empresa que tenia llogat el local demana, com a condició per a desocupar‑lo, que es traslladi la fusta que allí hi havia i que se li trobi un altre local a la vila on hi puguin treballar vint oficials boters. Es llavors que se li un indret prop de camp de fútbol i trobem aquella coneguda nota de la reunió del 22 d'agost:"...manifesten que la Societat de Boters (actualment en vaga) a concedir permís als vaguistes per a treballar en encastellar la fusta de la casa Mayner al nou lloc quan sigui precís...Els socis Lluís Hill, Josep Pallejá, Josep sala i Josep Martí demanen audiència a la junta i manifesten oferir‑se pel pintar, gratuïtament, dels rètols que es desitgin posar a les façanes del solar que es vol comprar..."La Societat la Principal iniciava una nova etapa i a es pot començar a parlar ja amb propietat de casalisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada