La meva llista de blogs

dilluns, 6 de gener del 2020

El funicular de Sant Pau


Hi ha empreses i iniciatives que es mouen més pels dictats del cor que no pas pels de la lògica, és a dir que tenen poc a veure amb els criteris de la física, la matemàtica o els raonaments més estrictament econòmics. Aquest és el cas de la proposta de portar a terme la construcció d’un funicular de la muntanya de Sant Pau fins a l’Àngel del Campanar de Santa Maria. La primera errada –lògica i justificable si pensem en els sentiments que destil·la de sempre el vilafranquinisme i que abrandava l’esperit dels seus promotors- era en el mateix nom, tota vegada que el funicular no podia arribar dalt l’àngel sinó al peu del campanar.


Aclarit aquest primer extrem, el tema no resultava tan forassenyat. És cert que el comitè organitzador proposava aquesta construcció no tant pel tema de promoció turística de la muntanya de Sant Pau sinó per convertir aquell indret rústec en un gran aparcament de vehicles i facilitar el desplaçament des d’allí fins al centre comercial –ben bé el rovell d’ou- de les botigues vilafranquines. La segona i darrera errada de l’empresa era la nul·la voluntat o capacitat financera dels seus promotors, tot i que el tema va ser estudiat amb deteniment en diverses reunions fetes a consciència –és a dir, amb sopar a la taula- sovint sota la presidència del venerable Josep Recasens i Carbó, prohom de la plaça de l’Oli que imaginava ja l’estructura del funicular travessant per damunt la casa pairal de cal Posas.


Es partia de la certesa i el convenciment que els propietaris dels terrenys que resultarien afectats, tan a dalt la muntanya com al peu del campanar, entre els que el més destacat era el mateix Ajuntament de Vilafranca, oferirien tots la seva col·laboració per tal de portar endavant el tema en base al que va ser qualificat pels somiatruites promotors com una “expropiació forçosa i gratuïta”. Aital consideració partia de la base que es tractava de terrenys de pedruscall en la seva pràctica totalitat, que no tenien cap altra utilitat que la de fornir de farigola florida als que anaven a buscar-la de bon matí el Divendres Sant, d’acord amb la tradició més nostrada. El cert és, però, que els primers estudis tècnics van demostrar que calia enrunar mitja dotzena de cases de la plaça de la Constitució [de Càdis de 1812, la “Pepa”], un extrem que va ser obviat pels capdavanters de la iniciativa. 
                                                      ( Retall, arxiu Josep M. Rovira)
 Pel que sembla, cal situar els orígens de la iniciativa a l’any 1983, però el primer comunicat del comitè promotor del que en tenim constància es va publicar al setmanari “El 3 de Vuit” el 28 de setembre de 1984. En ell s’informava que per celebrar dignament l’arribada de la tardor els patriarques del funicular van procedir a aplegar-se un vespre a la muntanya de Sant Pau i en un foc ritual van escalivar un bé de Déu de botifarres nostrades que tot seguit van consumir entre comentaris i debats, mantenint sempre un alt grau de civisme, amb l’acompanyament vínic corresponent i els cants corals que complementaven els desitjos de portar a terme la iniciativa. Deixem constància per a la història que entre els assistents hi eren presents l’ínclit Josep Recasens Carbó de Posas, abans esmentat, el benemèrit ancià Josep Maria Santacana Sardà “Tiburón”, el botiguer de pesca salada Miquel Delcor Garriga, el poeta Josep Maria Rovira Torner “Sopetes”, el pintor Josep Ruiz Oliva “Pito”, el també pintor Jaume Trius “Pinzellets”, el decorador Santiago Mangas, el Pere, el matalasser Miquel i encara altres que lamentem no recordar i que la fotografia al setmanari local –en la foscor de la nit muntanyenca- no permet identificar.


Un any després, les pàgines del setmanari “La Voz del Penedès” del 4 d’octubre de 1985 deixaven constància de l’homenatge que el 27 de setembre la comissió del funicular va tributar a Josep Recasens com a dipositari de les més apreciades essències de la Festa Major i la devoció a sant Fèlix. Hi va haver parlaments, glosa poètica de Josep Maria Rovira i el lliurament d’un record de la celebració en un instant històric que van il·luminar les atxes de la Moixiganga, amb la imposició del capell del ball per tal de donar preceptiva cobertura a la venerable testa del mestre.
                                   (Retall arxiu Josep M. Rovira)

La darrera nota que ens consta d’aquesta singular iniciativa la trobem a “La Voz del Penedès” amb data 13 de juny del 1986 i fa referència a una celebració de caràcter tècnico- gastronòmic portada a terme el 21 de maig d’aquell mateix any. Pel que sembla, la bondat de les menges i els seus etílics complements van permetre avaluar degudament les possibilitats de la celebèrrima “adquisició o expropiació forçosa gratuïta” per tal de portar endavant el tema del funicular. 



                                                                    (Retall arxiu Josep M. Rovira)
Si hi va haver més activitats, plànols i estudis tècnics no ho sabem. La manca de constància fefaent no ens impedeix, però, mantenir el supòsit que la carpeta tots dels treballs preparatoris del funicular –acompanyada de la corresponent instància reintegrada amb pòlissa de 25 pessetes- es devia perdre entre la muntanya de paperassa oficial que decorava la taula d’algun despatx de la Casa de la Vila.


Són coses d’aquelles que convé que passin a la història.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada