La meva llista de blogs

divendres, 29 de novembre del 2024

50 anys de l'Associació de Viticultors del Penedès

Parlament en la commemoració dels 50 anys de l'Associació de Viticultors del Penedès. Restaurant Cal Joanet, Vilafranca, 21 de novembre del 2024.

Benvolguts, amigues i amics viticultors.

D'entrada agrair-vos que m'hàgiu volgut convidar en aquesta celebració per tal de fer una mica de memòria d'allò que ja és història, mig segle de la vostra entitat. Quan m'ho vau dir em va venir al record les hores compartides amb Pere Mestre, mestre de nom i de coneixements, tot treballant en alguns dels temes que avui voldria recordar-vos, una labor que després quedava reflectida a les pàgines de la premsa, especialment a "El 3 de Vuit" i també a "La semana vitivinícola". Van ser temps de canvis, moments complicats pel sector, un àmbit que jo coneixia una mica ni que fos perquè la meva família era magatzemista de vi en unes naus a pocs metres d'on ens trobem.

Anem, però, a pams i, si us sembla bé, en parlem una mica. El 1974, situats encara en el franquisme, un grup de viticultors decideix que cal tirar endavant una entitat que sigui propera i resolgui els problemes que no es podien resoldre des de la "Hermandad de Labradores y Ganaderos" de la "Organización Sindical" que al Penedès representava en Joan Sangenís. Fins llavors els temes pagesos no tenien una organització representativa, només hi havia a Barcelona l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI) gairebé inactiu en temes pràctics com ho era el Centre Agrícola del Penedès de Vilafranca que, a sobre, havia canviat el seu nom pel de "Centro Artístico del Panadés".

Després d'un seguit de trobades, el desembre de 1974 al saló d'actes de la Mútua del Penedès es va celebrar la primera assemblea presidida per Cristòfol Mitjans Vendrell i amb Josep Anton Bolet de secretari, en suposo que era una mesa d'edat amb el més gran i el més jove, hi van assistir 87 socis fundadors que van aprovar els estatuts i van elegir una junta directiva. Es tractava d'una associació legal -i no pas clandestina com alguna altra organització pagesa nascuda aquells anys- però que havia d'homologar els seus estatuts davant la citada "Organización Sindical". Sobre la taula hi havia dos temes, un que ara ens sona a anecdòtic que era el projecte de reformar el pantà de Castellet i convertir en inundables un conjunt de terres de l'entorn per tal de fer-hi una urbanització d'esbarjo i un port per a esports nàutics, o sigui somnis del desenrotllisme franquista. Però també hi havia un tema transcendent que durant bona part d'aquests cinquanta anys ha estat un dels pals de paller de la vostra Associació, la coneguda com a secció de mà d'obra, és a dir l'organització d'un sistema que permetés la contractació regular i efectiva de colles per a treballar les vinyes, especialment en el moment de la verema, un tema que en part ha acabat passant també a la història amb l'actual verema mecanitzada.

D'aquella assemblea fundacional en va sortir una primera junta amb Raimon Güell Fortuny de president, Pere Sadurní de vicepresident, Pere Vidal de tresorer, Joan Llopart de comptador, Josep Anton Bolet de secretari i com a vocals Pere Mestre, Salvador Planas i Gabriel Giró. Els estatuts van ser aprovats definitivament, encara per la "Organización Sindical" el maig del 1976 com a "asociación profesional sindical con personalidad jurídica plena", el contingut d'aquests estatuts és purament formal reconeixent com a primer objectiu de l'entitat la defensa dels interessos econòmics i professionals dels seus membres.



El 1976 Raimon Güell va haver de deixar la presidència i va exercir en funcions Pere Mestre, fins que l'agost del 1977 va encapçalar una nova junta que va comptar amb 85 vots dels presents a l'assemblea, que llavors ja se celebrava al Museu de Vilafranca. Remarquem que en aquesta junta ja portava la secció de mà d'obra Salvador Planas en la que s'insistia que tots els collidors havien d'estar assegurats i comptar amb la cartilla de desplaçats. L'Associació va crear també una comissió tècnica i una de relacions amb el Consell Regulador de la D.O. Penedès. Entre els temes que interessaven hi havia la necessitat de comptar amb més associats i que hi hagués un representant de l'Associació a cada poble.

Era una època de posar ordre en els aspectes formals d'organització del sector vitivinícola després de tants anys d'anar amb allò que en diem amb "una sabata i una espardenya", calia tenir les vinyes i els cellers inscrits i el registre de vinyes ben portat. Calia vetllar per la correcta aplicació de tots els aspectes del reglament de la D.O. Penedès perquè tots sabem que llavors el Consell Regulador no aconseguia regular-ho tot. Però, a més, sortien temes que en podríem dir transversals ,que sovint eren sols notícies a la premsa d'allò que -com el port esportiu del pantà del Foix que dèiem abans- sovint es tractava d'una mena de globus sonda que agradaven molt a la premsa que així tenia titulars, però que a l'hora de la veritat quedaven en fum: que si l'enològica podria desaparèixer per integrar-se a l'INDO, o el tema recurrent de notícies sobre importacions de partides de vi o d'alcohol, aspecte que, evidentment, afectava el preu de la producció autòctona. El 1981 es parlava de l'entrada de nous municipis a la D.O. Penedès potser per acostar-se una mica més al compliment del que preveia el reglament, però que també havien d'incidir sobre el preu del producte.

Després dels quatre anys de la junta encapçalada per Pere Mestre, el 1981 va ocupar la presidència Ramon Bosch de Noya elegit per 65 vots. En Ramon, a qui em va unir una bona amistat, era un personatge singular, un propietari pagès il·lustrat, un dels fundadors de l'Institut d'Estudis Penedesencs, però que s'havia anat fent gran i va acabar malalt de manera que el 1987 va entomar el tema una nova junta altra vegada amb Pere Mestre com a president i, entre altres, Josep Camps Albareda i Joan Fortuny Fàbregas. Sobre la taula hi havia una colla de temes complexos, la representació al Consell Regulador de la D.O. Penedès pel cens C, o la llarga i polèmica exigència de compliment del reglament de la D.O., i preocupava també l'entrada de l'estat espanyol a la Comunitat Europea. En contrapartida altres temes havien millorat, s'havia creat l'INCAVI i el 1984 havia començat a funcionar el servei d'avisos anti-míldiu de l'Enològica.

Van començar a aparèixer també noves normatives legals, un nou reglament de plantació de la vinya, la possible aparició de la denominació "Vins de la Terra" a la que l'Associació es va oposar i especialment el tema de la creació i el reglament de la Denominació Cava i la seva regió del Cava un tema que, com tots recordareu, va aixecar veritable polseguera. Qui tingui interès pel tema i tot el seu detall li recomano la comunicació que amb el títol "Les reglamentacions del cava i la seva relació amb la Denominació d'Origen Penedès" vam presentar al III Col·loqui d'Història Agrària sobre mil anys de producció, comerç i consum de vins i begudes alcohòliques als Països Catalans, promogut pel catedràtic Emili Giralt i celebrat a Vilafranca el febrer de 1990. La comunicació, redactada per qui us parla sobre la base de l'allau d'informació i textos legals que m'anava facilitant Pere Mestre i signada per tots dos, ressegueix des dels primers antecedents amb les referències a vins escumosos a l'Estatut del Vi de 1932 fins a la baralla legal per la creació de la D.O. Cava i la regió corresponent i la sentència del Tribunal Suprem de 13 de març de 1989.

Molts recordareu que Francesc Suriol va passar a presidir l'Associació el març del 1991 amb Pere Mestre de sots-president, però que el novembre de 1992 la disparitat de criteris amb altres membres de la junta va fer que Suriol dimitís. Més enllà d'aquest episodi, que ara qualificaríem d'anecdòtic, el cert és que eren anys convulsos i que podeu trobar a la premsa local, especialment al "3 de Vuit" titulars i nombroses notícies i entrevistes, qui tingui curiositat per seguir-les estan tots els exemplars del setmanari penjats a internet a les pàgines de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès.

El 1991 es començava a parlar dels acords interprofessionals un tema al qual tant l'Associació com Unió de Pagesos i Joves Agricultors hi van manifestar el seu suport.

El gran tema de debat seguia sent, però, la Denominació Cava i en concret el 1989 el seu reglament. Personalment, em consta que Pere Mestre era pessimista, coneixia perfectament per la seva experiència professional el funcionament de l'administració i el poder dels grans elaboradors, però estava convençut que eren temes que calia batallar fins al final, primer perquè era de lògica, l'esperit que havia guiat la creació de les denominacions d'origen ara es trencava perquè el cava, si no veia especificada la zona geogràfica de procedència, no recollia la voluntat de reconèixer les característiques d'una zona vitícola específica, però a Pere Mestre i a tota l'Associació també us enutjava perquè d'aquesta normativa podia dependre el futur del Penedès.

Recordo que en Pere deia "i ara faran la D.O. Catalunya i ho acabaran d'ensorrar tot", jo penso que li sabia greu no sols pels interessos pagesos, que era el que defensava l'Associació, sinó també pel manteniment de la identitat del Penedès, recordem en Pere Mestre ornitòleg i la seva extraordinària col·lecció al Museu de Vilafranca, o com a membre fundador de l'Institut d'Estudis Penedesencs. Qui us parla, fill i net de magatzemistes de vi que s'ocupaven de la distribució a bona part de Catalunya d'un producte a l'engròs on només comptaven dues condicions: el grau alcohòlic i el preu, té el convenciment que res ha fet tant per la identitat del Penedès, diversa de la zona metropolitana barcelonina, com la Denominació d'Origen Penedès, malgrat totes les batalles inicialment perdudes, però de bona part de les quals el temps sembla que ens està donant la raó. D'aquí a cent anys es podrà analitzar amb calma i molta més perspectiva.

Com que el 1989 el nou reglament del Cava no contemplava la distinció de zones, el que en diríem cava Penedès, va caldre presentar recurs davant els tribunals el 1991, recurs de reposició contra el reglament del Cava, recordo que fins i tot en aquell moment i per fer pressió davant dels polítics es va parlar de boicotejar les eleccions al Parlament Europeu del 1994 o presentar una candidatura a les eleccions municipals, en un temps que als ajuntaments no hi havia tantes formacions polítiques com ara. El 1995 es va conèixer la sentència desfavorable i es va desistir de portar el recurs al Suprem.

El 1995 Josep Olivella Galimany es va posar al capdavant de l'Associació, Salvador Planas per motius d'edat havia deixat la secció de mà d'obra que havia fet tan bona feina. Van ser els anys de lluita pel tema de D.O. Catalunya, a la vegada que es treballava en un nou reglament de la D.O. Penedès. Van ser temes que van portar moltes tensions i que van acabar provocant la dimissió de la junta directiva de l'Associació el 1998. Però l'oposició a aquests temes va seguir sota la presidència de Josep Anton Mallofré a l'Associació després d'un procés electoral entre els que acceptaven la D.O. Catalunya i els que s'hi mantenien contraris. Hi va haver recurs contra el decret de la D.O. Catalunya juntament amb l'Institut del Cava, L'IASCSI, la D.O. Priorat, els Viticultors de la Terra Alta i l'Associació de Viticultors del Penedès i tots sabeu que inicialment no va servir de res, però que a la llarga i després de molt patiment ha posat les coses al seu lloc, ara sabem que una ampolla de la D.O. Penedès realment fa justícia al seu nom.

Molts altres temes han anat posant-se sobre la taula, la interprofessional del sector, les negociacions pel preu del raïm, el treball amb la fundació Pro Penedès en defensa del territori o la lluita pel respecte a la integritat d'aquest, afectat per l'ocupació de polígons industrials, el pas del tren d'alta velocitat o els oleoductes, carreteres i autopistes. Es parlava també del Pla Sectorial Vitivinícola de Catalunya i del nou reglament de la D.O. Penedès sobre una realitat que feia que encara ara es vegi impedida a ser una D.O. Qualificada.

El 2007 Francesc Pascual va passar a la presidència de l'Associació i sobre la taula encara hi havia contenciosos contra la D.O. Catalunya i la de "Viñedos de España", però també les condicions que exigia la Comunitat Europea a les D.O., i temes nous, sovint marcadament burocràtics, com el de la traçabilitat, les inspeccions de treball durant la verema, la davallada de vendes de la D.O. Penedès i el pas d'empreses del Penedès a la denominació Catalunya. S'havia participat ja en diverses tractorades però el contenciós contra la D.O. Catalunya s'acabaria perdent definitivament el 2016. S'exigien i s'exigeixen millores en la qualitat, les parcel·les, la traçabilitat, l'ecologia, els rendiments per parcel·la, però el preu del raïm no puja. Sortosament, l'Associació ofereix un servei complet i pràctic als associats en tots aquests temes de gestió que han acabat amb l'encara recent protesta contra la burocràcia administrativa, protesta que va acabar ocupant els carrers de Barcelona. El 2019 es van aprovar les deu subzones del Penedès i el 2021 es va participar en la tractorada davant Codorniu, Freixenet i Torres, des d'aquest any teniu una nova junta amb Santiago Vallès al davant.

Han passat cinquanta anys, s'ha fet molt bona feina, enhorabona. S'han perdut moltes batalles, és cert, però també se n'han guanyat, sou més de tres-cents associats i no voldria imaginar-me un Penedès sense l'Associació de Viticultors. El Penedès hi ha guanyat que és l'important.

I la història continua.

Per molts anys!






divendres, 22 de novembre del 2024

El Monument als Castellers, cinquanta anys entre la polèmica i la història

 Publicat a El Figarot, butlletí dels Castellers de Vilafranca n. 43. Setembre del 2013.

El 30 d’agost de 1963 s’inaugurava al bell mig de la plaça de Jaume I el monument de Josep Cañas: un pilar de 5 que va ser el primer monument a l’esforç de les realitzacions castelleres. El va beneir l’abat de Montserrat, el també penedesenc Aureli Maria Escarré, qui pocs mesos després, el 14 de novembre, feia unes declaracions al diari fancès “Le Monde” on es mostrava especialment crític amb Francisco Franco. D’això, en fa ara mig segle, cinquanta anys amb el pilar de 5 al bell mig de la plaça amb opinions per a tots els gustos que el temps, sortosament, ha anat apaivagant. Ara ens sembla que la tradició no seria igual sense poder alçar els pilars a la sortida d’ofici, però en aquell moment n’hi va haver per a tots els gustos. Com que la iniciativa fou absolutament popular, hi va haver qui hi va veure un monument al populisme folklòric que es fomentava des de determinats sectors del franquisme; altres van qüestionar les figures excessivament atlètiques de la pinya o de tècnicament poc agosarat perquè al darrere necessitava una agulla de pedra que l’acabés de sostenir i que es va voler dissimular amb uns xiprers que es van situar al seu darrere.

La polèmica ja venia d’abans d’alçar-lo: hi va haver qui no el volia en un espai central sinó d’esquena a una construcció i quan es va decidir la ubicació mossèn Manuel Trens no es va estar de criticar-la, tot i que un parell d’anys després, quan la plaça ja va quedar totalment enllosada i urbanitzada, va escriure que li semblava un escenari digne d’una representació solemne. Cinquanta anys després encara hi ha qui li proposa alguna nova ubicació i manipula fotografies electrònicament per intentar fer creure que el monument ha estat traslladat. La vila, però, ha crescut, i la Festa Major ha esdevingut més multitudinària encara de manera que si abans la plaça donava prou per a tots els que s’acollien a veure l’entrada de sant Fèlix ara el pilar de 5 entorpeix la visió dels centenars de devots de la festa que se situen més avall del seu espadat esperant veure per un moment com sant Fèlix entra amb glòria i lluïment a la basílica.

Del monument, se’n va començar a parlar a les darreries del 1961, la premsa oficial va proposar una subscripció popular i un adolescent Josep Miret hi va fer la primera aportació econòmica. En aquells grisos anys del franquisme eren poques les iniciatives populars que s’endegaven com un esplai inquiet entre el lent pas dels mesos. Un any després, Alfons Chulvi -veritable ànima del projecte amb en Pepet Vallès i el suport d’Oriol Rossell- anunciava que ja s’havien recollit 150.000 pessetes. Amb Pere Català Roca es va parlar amb la gent de Valls i es va dibuixar una proposta que situava el Pilar de 5 a Vilafranca i el monument al 3 de 9 a la ciutat bressol dels castells. L’artífex d’ambdós havia de ser Josep Cañas i Cañas, fill de Banyeres, guardonat ja amb nombroses distincions artístiques i que havia fet diverses maquetes i havia estudiat fins i tot de realitzar el llavors gairebé mític pilar de 6.

El projecte vilafranquí va entrar a l’Ajuntament el 15 de gener de 1962 i el batlle, Lluís Melo Garcia, va anunciar comissions de tota mena i el febrer d’aquell 1962 es va concretar el tema amb l’artista: un pilar de 5 d’una mica més de set metres d’alçada en pedra arenisca de la Floresta, amb un cost total de 200.000 pessetes. El 29 de juliol de 1963 es va col·locar la primera pedra i el 30 d’agost els administradors de l’any: Joan Cortadella, Alfons Chulvi, Fèlix Sabaté i Mn. Ferran Bueno, van poder veure com les autoritats del moment i l’abat benedictí que havia presidit l’ofici de sant Fèlix l’inauguraven, amb parlaments, tronada i fins a set pilars de 5 que comptem en una imatge a càrrec de les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona, Nens del Vendrell, Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca. Va ser també l’any del primer pregó de Festa Major, i de la III Fira de la Vinya i el Vi.




divendres, 15 de novembre del 2024

El Tres de Nou, més enllà de la gesta

 Publicat a El Figarot, Butlletí dels Castellers de Vilafranca, 1 d'octubre de 1987.

Després del primer esclat de notes eufòriques per la consecució vilafranquina del Tres de Nou són diversos els punts de reflexió que potser caldria remarcar, notes que vénen de lluny perquè · tenen referències centenàries, o que es queden en els temps presents, en aquesta nova època d'or castellera que ens ha tocat l'immens goig de viure i, si m'és permès dir-ho, de protagonitzar, fins i tot pels qui sols exterioritzem el nostre neguit casteller a la plaça, a peu dret.

Era precisament al segle passat, quan els diversos grups socials mantenien unes delimitacions molt marcades, que podríem parlar del fet casteller com a element integrador, i els estudiosos de la història castellera ens han deixat referències diverses de personatges que no pertanyien a les classes populars, però que per Sant Fèlix compartien la mateixa passió dels homes de les terres vallenques i els eren peces insubstituïbles en els castells que plantaven a la nostra vila. En aquest temps d'ara les colles castelleres han jugat igualment ben sovint un paper d'integració, pinya conjunta amb els nouvinguts. Però l'intent i consecució de castells de nou presenta una nova línia de conjunció i neguit compartit.

Potser mai com ara ha existit entre tots els homes del món casteller una perspectiva tan clara, em refereixo al que suposa un plantejament seriós d'enlairar castells de nou. Si s'apunta la possibilitat d'una gesta d'aquestes dimensions, la magnitud de la proesa esdevé tan singular que és llavors quan podem parlar de la voluntat encomanadissa de tot un poble, de tots aquells que comparteixen l'hora a la plaça, amb el més sincer suport dels companys de les altres colles que hi són presents. Són instants de clarividència absoluta, potser perquè hi ha consciència que s'està escrivint una pàgina d'història.

Són impressions d'aquell 31 d'agost que l'eufòria del moment no ens permeté sintetitzar, però que, al pas dels dies, s'han anat manifestant com a certes. La història que els Castellers de Vilafranca van escriure aquell dia fou també encesa de clarividència absoluta perquè en el fet casteller s'obria un nou camí i es deixava per al museu el més vell dels mites d'aquest àmbit, el dels castells de nou com a exclusivitat vallenca. Ara ens queda el record joiós d'aquell migdia i el sincer reconeixement a tots els qui varen fer possible una gesta que no en té prou amb notes agraïdes i d'aquí a molts anys, si Déu vol, la que ara és la menuda de casa potser trobarà un petit espai en els seus records d'infantesa, el d'aquell dia que, al coll del pare, veié com una de les més gegantines formacions humanes s'enlairava en un espai tenyit d'un verd de prodigiosa esperança.







divendres, 8 de novembre del 2024

325 anys de la concessió de les relíquies de sant Fèlix

 Beu parlament del dia 26 d'octubre del 2024, a la cripta de Santa Maria. 

La vila volia una relíquia important, tot un esquelet, “un cos sant” en el llenguatge eclesiàstic de finals del XVII. Tot i les gestions realitzades anteriorment, qui el va aconseguir de Roma va ser l’ardiaca del Penedès, Mn. Josep Molines Casadevall, canonge de la Seu de Barcelona que tenia gran prevalença en els alts estaments eclesiàstics romans, ja que era el degà del Tribunal de la Sagrada Rota de Roma.

El 26 d'octubre de 1699 es dona la relíquia a Vilafranca de manera ben documentada i en fan responsables el dia 30 d'octubre diversos càrrecs vilafranquins: el vicari perpetu, que era qui representava l’ardiaca, la Comunitat de Preveres i els jurats, així com el mateix Mn. Josep Molines.

El cos del màrtir sant Fèlix va ser desenterrat del cementiri- catacumba de Calepodi, eren 6 ossos llargs: fèmur, tíbies, el crani; 7 ossos mitjans, 2 costelles, 20 vèrtebres i molts ossets petits, en total 36 i fragments. Es va fer una caixa amb quatre panys dins la que hi havia l’urna de la relíquia, per obrir-la calia la clau dels quatre patrons.

Vilafranca coneix l'obtenció de la relíquia el 15 de març de 1700 i el vicari perpetu de Santa Maria fa tocar les campanes; però el cos sant del màrtir Fèlix no arriba a Barcelona fins a primers de setembre. El vicari general del bisbat –que era el bisbe de Barcelona Benet Sala, ex abat de Montserrat i que arribaria a cardenal-, autoritza el culte públic i la festa cada 30 d’agost, perquè aquesta diada ja estava assignada a un altre sant Fèlix aquell que, segons la llegenda àurea i com diu la lletra dels goigs, es va enfrontar al tirà romà que el feu executar per no acceptar els ídols pagans. En el suplici de la mort s'hi va afegir Adaucte que vol dir el que acompanya, d'aquí que una de les campanes de Santa Maria porti per nom Adaucta.

En honor a sant Fèlix, l’Ajuntament i els beneficiats van acordar que es farien cada any tres dies de festa, que pagaria l’Ajuntament i que el clergat no cobraria cap estipendi per les celebracions.


La relíquia va arribar a Vilafranca i va quedar custodiada al convent de Santa Clara, fora muralla. La van anar a buscar en processó aquell dissabte 11 de setembre i la van portar a Santa Maria. El 12 i 13 de setembre es van fer funcions religioses i el dia 14, la funció amb sermó va acabar posant l'urna de les relíquies a l’altar de la cripta, on des de bon principi la comunitat de preveres havia decidit dipositar-les.

El 1701 ja consten rogatives demanant la intercessió de sant Fèlix demanant pluja. El gener de 1776 la Junta General de la Parròquia va acceptar que sant Fèlix fos compatró de la vila amb sant Ramon de Penyafort que ho era des de principis del segle XVII, i sant Jocund des del 1680.

I la història continua...



divendres, 1 de novembre del 2024

La caiguda de l'antic règim a l'Espanya del segle XIX vista des del paper timbrat.

A més el conjunt d'informació que conté el Fons Notarial de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès amb els diversos tipus de protocols, d'acord amb les necessitats de la comunitat social, des de compravendes i testaments a capítols matrimonials, inventaris, préstecs, constitució o lluïment de societats o censos, hipoteques, testaments.., que ens parlen de la situació econòmica de cada família, de com eren les cases i de quins llibres es llegien -si se'n llegien, cosa rara- a cada època, i que fins i tot aporten una molt interessant mostra de vocabulari de l'època amb alguns arcaismes curiosos; a més de tot això hi podem veure dibuixats amb paraules els principals aspectes de la vida política del país amb el caràcter formal que tenia el paper timbrat que empraven els notaris per a les seves escriptures.

El paper timbrat ens permet explicar la història d'aquest país, en concret el canvi de l'anomenat antic règim o absolutisme al sistema polític liberal només observant-lo.

Si ens situem a finals del segle XVIII, el 1796, un document fet, en castellà, en nom i representació del rei Carles IV "Carolus IV D(eo) G(ratia) Hispaniae Rex" en el que tot seguit el notari remarca:

"Don Carlos por la gracia de Dios rey de Castilla, de León, de Aragón, de las dos Sicilias, de Jerusalen, de Granada, de Navarra, de Toledo, de Valencia, de Galicia, de Mallorca, de Sevilla, de Cerdeña, de Córdoba, de Córcega, de Murcia, de Jaen, de los Algarbes, de Algeciras, de Gibraltar, de las islas, de Canarias, de las islas occidentales i orientales, islas y tierra firme del mar oceano, archiduque de Austria, duque de Borgoña, de Bravante y Milá, duque de Absburg, de Flandes, Tirol y Barcelona, señor de Vizcaya y de Molina, etc."



Aquí tenim un rei absolutista, Cal observar que no es diu en cap moment "rei d'Espanya", concepte que no apareix fins a la seva neta Isabel II.

Veiem ara un document del 2 de setembre de 1808, ha començat la Guerra del Francès, Carles IV ha abdicat i Ferran VII és el rei des del mes de març, però el maig renuncia, torna la corona al seu pare, aquest a Napoleó i Napoleó el juny de 1808 la dona al seu germà que serà Josep I, conegut com a "Pepe botella o Pepe plazuelas" perquè va autoritzar desgravacions en la fabricació d'aiguardents i licors i va liberalitzar la fabricació de cartes de joc, d'aquí que el poble el bategés de jugador i de borratxet.

Durant la guerra de la Independència s'empren timbres napoleònics de José I en les regions dominades per l'invasor, mentre que les Juntes Supremes antifranceses imprimeixen el seu propi paper timbrat. També durant les guerres carlines s'imprimeix paper timbrat amb les armes del pretendent a les regions on se'l reconeix. (1)

A Vilafranca durant el període de la guerra del Francès (1808-1814) sempre es fa servir paper timbrat de Ferran VII, com aquest de 1813 on no es parla de la Constitució de Cadis i Ferran VII és rei D. G. d'Hispania i de les Indies.

En acabar la guerra suposo que pocs o molts esperaven que el rei tornés i acceptés la Constitució, "la Pepa" de nom popular, i fins ho posen en un segell, però Ferran VII no l'accepta i torna al sistema absolutista, de manera que s'agafa paper timbrat del 1813 i es tatxa la part del segell que diu "ET CONST." i només és monarca per la gràcia de Déu.


El 1820 Ferran VII segueix amb el sistema absolutista, sense parlament ni constitució i és rei per la gràcia de Déu i prou.
Però pocs mersos després l'aixecament del general Riego l'obligarà a acceptar el sistema parlamentari, de manera que es reimprimeix el mateix paper timbrat i es fa constar que ha jurat la Constitució, comença l'anomenat "trienni liberal".

El 1821 s'ha normalitzat el timbrat i consta que Ferran VII és rei constitucional. I així fins que el 1823, un any que comença constitucional:

però l'entrada de l'exèrcit francès dels Cent Mil Fills de Sant Lluís acaba amb el trienni i torna a l'absolutisme, de manera que es tracta del mateix paper timbrat però tatxant la paraula constitució.

Tot seguit es normalitza i es fa nou paper timbrat del mateix any 1823 sense la parauleta tan polèmica.

I així fins que el 1833 el rei Ferran VII mor i la seva filla Isabel II ocupa el tron. Inicialment es fa servei el mateix paper timbrat reimprès.


Però, d'aquí en endavant la monarquia esdevé constitucional, un tema del que en podríem parlar molta estona. El problema és que el pretendent Carles no l'accepta, oficialment perquè Isabel és una dona, i s'engega la primera guerra carlina. El paper timbrat també en dona testimoniatge i, a la vegada que es fa constar que és reina per la gràcia divina i la constitució, adjunta un recàrrec per les despeses de la guerra.
Tots els documents que adjuntem pertanyen al Fons Notarial de l'arxiu vilafranquí.

1 AMADO MOYA, Joaquín. 2018. "El papel sellado español", a Academvs. Real Academia Hispánica de Filatelia y Historia Postal. https://rahf.es/el-papel-sellado-español (consulta 14 d'octubre del 2024).