Parlament en la commemoració dels 50 anys de l'Associació de Viticultors del Penedès. Restaurant Cal Joanet, Vilafranca, 21 de novembre del 2024.
Parlament en la commemoració dels 50 anys de l'Associació de Viticultors del Penedès. Restaurant Cal Joanet, Vilafranca, 21 de novembre del 2024.
Publicat a El Figarot, butlletí dels Castellers de Vilafranca n. 43. Setembre del 2013.
El 30 d’agost de 1963 s’inaugurava al bell mig de la plaça de Jaume I el monument de Josep Cañas: un pilar de 5 que va ser el primer monument a l’esforç de les realitzacions castelleres. El va beneir l’abat de Montserrat, el també penedesenc Aureli Maria Escarré, qui pocs mesos després, el 14 de novembre, feia unes declaracions al diari fancès “Le Monde” on es mostrava especialment crític amb Francisco Franco. D’això, en fa ara mig segle, cinquanta anys amb el pilar de 5 al bell mig de la plaça amb opinions per a tots els gustos que el temps, sortosament, ha anat apaivagant. Ara ens sembla que la tradició no seria igual sense poder alçar els pilars a la sortida d’ofici, però en aquell moment n’hi va haver per a tots els gustos. Com que la iniciativa fou absolutament popular, hi va haver qui hi va veure un monument al populisme folklòric que es fomentava des de determinats sectors del franquisme; altres van qüestionar les figures excessivament atlètiques de la pinya o de tècnicament poc agosarat perquè al darrere necessitava una agulla de pedra que l’acabés de sostenir i que es va voler dissimular amb uns xiprers que es van situar al seu darrere.
La polèmica ja venia d’abans d’alçar-lo: hi va haver qui no el volia en un espai central sinó d’esquena a una construcció i quan es va decidir la ubicació mossèn Manuel Trens no es va estar de criticar-la, tot i que un parell d’anys després, quan la plaça ja va quedar totalment enllosada i urbanitzada, va escriure que li semblava un escenari digne d’una representació solemne. Cinquanta anys després encara hi ha qui li proposa alguna nova ubicació i manipula fotografies electrònicament per intentar fer creure que el monument ha estat traslladat. La vila, però, ha crescut, i la Festa Major ha esdevingut més multitudinària encara de manera que si abans la plaça donava prou per a tots els que s’acollien a veure l’entrada de sant Fèlix ara el pilar de 5 entorpeix la visió dels centenars de devots de la festa que se situen més avall del seu espadat esperant veure per un moment com sant Fèlix entra amb glòria i lluïment a la basílica.
Del monument, se’n va començar a parlar a les darreries del 1961, la premsa oficial va proposar una subscripció popular i un adolescent Josep Miret hi va fer la primera aportació econòmica. En aquells grisos anys del franquisme eren poques les iniciatives populars que s’endegaven com un esplai inquiet entre el lent pas dels mesos. Un any després, Alfons Chulvi -veritable ànima del projecte amb en Pepet Vallès i el suport d’Oriol Rossell- anunciava que ja s’havien recollit 150.000 pessetes. Amb Pere Català Roca es va parlar amb la gent de Valls i es va dibuixar una proposta que situava el Pilar de 5 a Vilafranca i el monument al 3 de 9 a la ciutat bressol dels castells. L’artífex d’ambdós havia de ser Josep Cañas i Cañas, fill de Banyeres, guardonat ja amb nombroses distincions artístiques i que havia fet diverses maquetes i havia estudiat fins i tot de realitzar el llavors gairebé mític pilar de 6.
El projecte vilafranquí va entrar a l’Ajuntament el 15 de gener de 1962 i el batlle, Lluís Melo Garcia, va anunciar comissions de tota mena i el febrer d’aquell 1962 es va concretar el tema amb l’artista: un pilar de 5 d’una mica més de set metres d’alçada en pedra arenisca de la Floresta, amb un cost total de 200.000 pessetes. El 29 de juliol de 1963 es va col·locar la primera pedra i el 30 d’agost els administradors de l’any: Joan Cortadella, Alfons Chulvi, Fèlix Sabaté i Mn. Ferran Bueno, van poder veure com les autoritats del moment i l’abat benedictí que havia presidit l’ofici de sant Fèlix l’inauguraven, amb parlaments, tronada i fins a set pilars de 5 que comptem en una imatge a càrrec de les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona, Nens del Vendrell, Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca. Va ser també l’any del primer pregó de Festa Major, i de la III Fira de la Vinya i el Vi.
Publicat a El Figarot, Butlletí dels Castellers de Vilafranca, 1 d'octubre de 1987.
Després del primer esclat de notes eufòriques per la consecució vilafranquina del Tres de Nou són diversos els punts de reflexió que potser caldria remarcar, notes que vénen de lluny perquè · tenen referències centenàries, o que es queden en els temps presents, en aquesta nova època d'or castellera que ens ha tocat l'immens goig de viure i, si m'és permès dir-ho, de protagonitzar, fins i tot pels qui sols exterioritzem el nostre neguit casteller a la plaça, a peu dret.
Era precisament al segle passat, quan els diversos grups socials mantenien unes delimitacions molt marcades, que podríem parlar del fet casteller com a element integrador, i els estudiosos de la història castellera ens han deixat referències diverses de personatges que no pertanyien a les classes populars, però que per Sant Fèlix compartien la mateixa passió dels homes de les terres vallenques i els eren peces insubstituïbles en els castells que plantaven a la nostra vila. En aquest temps d'ara les colles castelleres han jugat igualment ben sovint un paper d'integració, pinya conjunta amb els nouvinguts. Però l'intent i consecució de castells de nou presenta una nova línia de conjunció i neguit compartit.
Potser mai com ara ha existit entre tots els homes del món casteller una perspectiva tan clara, em refereixo al que suposa un plantejament seriós d'enlairar castells de nou. Si s'apunta la possibilitat d'una gesta d'aquestes dimensions, la magnitud de la proesa esdevé tan singular que és llavors quan podem parlar de la voluntat encomanadissa de tot un poble, de tots aquells que comparteixen l'hora a la plaça, amb el més sincer suport dels companys de les altres colles que hi són presents. Són instants de clarividència absoluta, potser perquè hi ha consciència que s'està escrivint una pàgina d'història.
Són impressions d'aquell 31 d'agost que l'eufòria del moment no ens permeté sintetitzar, però que, al pas dels dies, s'han anat manifestant com a certes. La història que els Castellers de Vilafranca van escriure aquell dia fou també encesa de clarividència absoluta perquè en el fet casteller s'obria un nou camí i es deixava per al museu el més vell dels mites d'aquest àmbit, el dels castells de nou com a exclusivitat vallenca. Ara ens queda el record joiós d'aquell migdia i el sincer reconeixement a tots els qui varen fer possible una gesta que no en té prou amb notes agraïdes i d'aquí a molts anys, si Déu vol, la que ara és la menuda de casa potser trobarà un petit espai en els seus records d'infantesa, el d'aquell dia que, al coll del pare, veié com una de les més gegantines formacions humanes s'enlairava en un espai tenyit d'un verd de prodigiosa esperança.
Beu parlament del dia 26 d'octubre del 2024, a la cripta de Santa Maria.
La vila volia una relíquia important, tot un esquelet, “un cos sant” en el llenguatge eclesiàstic de finals del XVII. Tot i les gestions realitzades anteriorment, qui el va aconseguir de Roma va ser l’ardiaca del Penedès, Mn. Josep Molines Casadevall, canonge de la Seu de Barcelona que tenia gran prevalença en els alts estaments eclesiàstics romans, ja que era el degà del Tribunal de la Sagrada Rota de Roma.
El 26 d'octubre de 1699 es dona la relíquia a Vilafranca de manera ben documentada i en fan responsables el dia 30 d'octubre diversos càrrecs vilafranquins: el vicari perpetu, que era qui representava l’ardiaca, la Comunitat de Preveres i els jurats, així com el mateix Mn. Josep Molines.
El cos del màrtir sant Fèlix va ser desenterrat del cementiri- catacumba de Calepodi, eren 6 ossos llargs: fèmur, tíbies, el crani; 7 ossos mitjans, 2 costelles, 20 vèrtebres i molts ossets petits, en total 36 i fragments. Es va fer una caixa amb quatre panys dins la que hi havia l’urna de la relíquia, per obrir-la calia la clau dels quatre patrons.
Vilafranca coneix l'obtenció de la relíquia el 15 de març de 1700 i el vicari perpetu de Santa Maria fa tocar les campanes; però el cos sant del màrtir Fèlix no arriba a Barcelona fins a primers de setembre. El vicari general del bisbat –que era el bisbe de Barcelona Benet Sala, ex abat de Montserrat i que arribaria a cardenal-, autoritza el culte públic i la festa cada 30 d’agost, perquè aquesta diada ja estava assignada a un altre sant Fèlix aquell que, segons la llegenda àurea i com diu la lletra dels goigs, es va enfrontar al tirà romà que el feu executar per no acceptar els ídols pagans. En el suplici de la mort s'hi va afegir Adaucte que vol dir el que acompanya, d'aquí que una de les campanes de Santa Maria porti per nom Adaucta.
En honor a sant Fèlix, l’Ajuntament i els beneficiats van acordar que es farien cada any tres dies de festa, que pagaria l’Ajuntament i que el clergat no cobraria cap estipendi per les celebracions.
El 1701 ja consten rogatives demanant la intercessió de sant Fèlix demanant pluja. El gener de 1776 la Junta General de la Parròquia va acceptar que sant Fèlix fos compatró de la vila amb sant Ramon de Penyafort que ho era des de principis del segle XVII, i sant Jocund des del 1680.
I la història continua...