La meva llista de blogs

divendres, 25 d’octubre del 2024

Encara més sobre el mot "enxaneta"

Publicat al 3 de Vuit el 4 d'octubre del 2024.

Poques coses tan atractives pels que estimem la llengua com les paraules d'etimologia incerta, justament perquè aquesta característica esperona a cercar arguments que justifiquin la seva grafia. Cap exemple d'això tan nostre com el topònim "Penedès" que fa prop de dos segles que és objecte de discussió tot i la proposta ara oficial de Mas i Perera que fins ha derivat en denominacions d'ús públic com Pinnae o Corpinnat. En l'àmbit geogràfic de la Catalunya nova tenim el cas del mot "enxaneta", en va parlar en el 3d8 del passat 23 d'agost en Manel Cervera en un interessant conte que ve a proposar l'etimologia de la paraula a partir d'un antropònim, un determinant i un nom propi, i la recorda també Eloi Miralles en el darrer número d'"El figarot" (n. 52, agost 2024),

Un cas semblant és a "La parada" (Selecta, 1919) de Joaquim Ruyra que té com a un dels protagonistes "en Xaneta" i altres dos xicots de poc més de 10 anys. Ben eixerit, el nostre Xaneta és el fill de l'espardenyer i empra expressions populars, fins i tot vulgarismes en la seva parla: "...que no sépigu qui el gorda, es parany..." (p. 68). El xicot coneix rondalles, però també els ocells i amb els dos amics una matinada fan una parada dalt d'un turó i amb un arbret envescat agafen ocellets novells per engabiar els mascles.



Per allí transita i queda captiu en el vesc el verdum i el lluert, la cadernera, el passerell i fins el pinsà. El parany l'han fet al punt més alt d'un turó i fins s'enfilen sobre unes pedres per semblar més alts quan algú els observa de lluny. Tot i la referència al punt més elevat, no gosaríem afirmar que el personatge d'en Xaneta és l'origen etimològic de la paraula i més si pensem que l'autor, Joaquim Ruyra (1858- 1939), era fill de Girona, de la Catalunya vella, però entra dins del possible que hagués sentit la paraula en alguna diada castellera i, com tantes altres expressions populars, l'hagués aplicat a la seva narració.


divendres, 18 d’octubre del 2024

Antoni Massanell, el camí poètic per les muntanyes del Gaià(i III)

 Per les ribes del Gaia

Tot i el caire marcadament penedesenc de las poètica d’Antoni Massanell, sovint en versos descriptius que no defugen ni el paisatge ni l’entorn, i entre els quals destacaran i esdevindran marcadament populars els que dedica als diversos elements de la Festa Major vilafranquina, una part important de la seva producció literària insisteix una i altra vegada en aquests entorns muntanyencs i esquerps que descriu amb referència directa en l’obra de joventut i rememora després una i altra vegada, amb constància. Massanell ens havia confessat el seu encís per Selma, poble en absolut abandó al terme municipal d’Aiguamúrcia, a la comarca de l’Alt Camp.

Oh! Com em tempta aquest dia tan clar,

com m’invita a trescar per la muntanya.

Au, doncs, pels seus camins qui m’acompanya?

Ningú no gosa d’aixecar la mà?

Iríem per les ribes del Gaià,

una terra que no ens és pas estranya,

ni temps de dir-ne el nom i ja s’afanya

a dur-m’hi el pensament en un vol pla. [...]1

El 1962, en el seu segon volum poètic, les referències comencen a ser concretes i dedica uns versos a la capella muntanyenca romànica de Sant Joan de Pontons, la troba de camí a Sant Miquel de Montclar, situada al municipi de Pontils, comarca de la Conca de Barberà. Un senzill quartet consonàntic amb pausa després de la setena sintetitza el dibuix de la capella, entre l’oblit i les runes sota l’acció del vent, ara personificat entre el color del cel i el pas del temps:

Bastida a frec d’un cingle –cobert d’oblit el mur-

t’emmiralla la clara nuditat de l’atzur.

Prop teu, uns vells vestigis, l’unglot del vent esgruna

mentre lentes, les hores, s’abismen una a una.2

Massanell empra la mateixa forma estròfica per a la capella de Pontons. Són versos que li plauen perquè, sense corregir-ne ni una lletra, els amplia amb una tercera composició del mateix caire dedicada a la capella de Sant Jaume del castell de Queralt, els publica a El 3 de Vuit i els tria per obrir un nou volum.3 L’ermita del castell de Queralt, entre Bellprat, a l’Anoia i Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, es dibuixa en un quartet que presenta igualment una descripció amb comparança de la senzillesa de l’espai, la seva solitud i el color de la natura:

De solituds cenyida, en alt planell reposes

talment aigua adormida –sense neguits ni noses-.

Quan de bell nou l’acàcia sent que l’abril retorna,

les teves solituds amb la flor blanca eixorna.4

No trobem més referències a aquest espai en els seus dos primers volums, però les imatges havien de seguir ben presents en el poeta tota vegada que el 1978, pocs anys després de la ja comentada tragèdia familiar que el reclou, evoca l’entorn en el seu conjunt amb versos decasíl·labs consonàntics:

Què hi fa que em resteu lluny sense el conhort

d’un nou retrobament si avui encara

la vostra faç se’m fa present tan clara,

que més que el dolç miratge d’un record

seguiu sent per a mi, senyera i port!

Que em cal tan sols dir un nom –Forès, Montclar,

Vellespinosa, Montagut, Esblada...- [...]5

Massanell no en fa aquí la descripció sinó que evoca des del sentiment de la llunyania i els indrets li serveixen per a dibuixar la melangia mentre remarca la bellesa d’aquests entorns, camins, muntanyes i poblets que qualifica de senyera i port, de terra nadiua arrelada a les entranyes.

En aquest mateix volum dedica un sonet consonàntic decasíl·lab a la font d’Esblada, prop del poblet del municipi de Querol, on també se situa el puig del Montagut, a l’Alt Camp. Datat el 27 de maig de 1968, es tracta d’una rememoració dels anys de caminant quan la font oferia repòs, sense altres elements descriptius que el seu caire de solitud i puresa i la promesa d’una nova visita, al darrer tercer:

[...] Retornaré! Mes ¿cal que hi faci via

si entre tu i jo no hi ha ja llunyania

captiva com et duc al cor i als ulls?6


El poema li devia plaure perquè el va tornar a publicar a la premsa local i el va recollir en el volum que aplegava els poemes del setmanari.7

La mateixa voluntat sobre aquest paisatge la fa extensiva a la seva filla en un altre sonet del mateix caire formal. Sense entrar en descripcions, la composició justifica el sentit que per a el poeta té la riba del Gaià per on ha fet camí tantes vegades, una via que voldria compartir amb ella tot esperant que amb el temps també en gaudeixi:

Jo et portaré a la riba del Gaià

perquè vegis què duc a la mirada:

la imatge d’una terra venerada

per les hores de goig que em va donar.

Del meu ahir vull fer-ne el teu demà:

motxilla al coll i oberta la mirada; [...]8

En aquests mateixos anys dedica al poblet de Vallespinosa, del municipi de Pontils, a la Conca de Barberà, un mig sonet de versos heptasíl·labs que, aquest cop si, té un caire descriptiu a l’entorn dels seus carrerons, la plaça, la font i dos referents: el castell i la labor del pagès. En arribar els tercets, però, Massanell proposa una consideració moral:

[...] Els fills, però, són distints

i els absorbeixen camins

de vida més remorosa.

Com tot t’empeny a la mort!

Mes, viuràs!, que en el record

tu em somrius Vallespinosa.9

Un altre dels seus punts de referència és el cim del Castellar, a la serra de la Plana d’Ancosa, a l’Alt Penedès encara, entre la vall de la Llacuna i la capçalera del Foix. Li dedica una senzilla composició de nou versos hexasíl·labs, datada el març del 1962, sense rima i que recollirà idèntica a la premsa local i en dos aplecs posteriors.10 Sense altre element descriptiu que remarcar l’espai que des d’allí s’albira, el poeta dóna al conjunt d’aquest espai un caire tan genèric com simbòlic:

[...] no puc sino deixar-hi

un bes, que en tu hi concreto

tot el meu àmbit, Pàtria!11

Quan és l’hora de preparar l’antologia poètica, Massanell decideix aplegar en la primera part: D’unes terres els diversos poemes dedicats a referents del paisatge, els del Penedès, el de l’Alt Gaià i els de l’entorn d’Arbeca, població nadiua de la seva esposa. Obre l’aplec dels poemes que ens ocupen amb set apariats decasíl·labs alternant la rima consonàntica aguda i plana tot proposant una crida genèrica a aquest entorn des dels records de joventut :

[...] Montclar, Vallespinosa, Montagut...

paradisos nimbats de solitud,

encara avui, de tant que m’han dat vida,

sé d’una veu que dintre meu els crida.

Montclar, Vallespinosa, Montagut...

senyeres de la meva joventut!12

Si encara no queda clar tot l’entorn, un segon poema en base a apariats amb la mateixa rima consonàntica alternada en fa la relació completa tot remarcant que són noms que va aprendre de joventut, fent camí i que no vol que s’oblidin, els enyora i els porta al cor:

Diré d’uns noms que, ben de cor, me’ls sé:

Pontils, Santa Perpètua, Seguer,

Querol, Pinyana, Esblada, Formigosa.

el Montmell, Selma, Montagut, Ancosa...

[...]i no m’és dat llavors de retornar-hi,

talment la lletania del rosari

quan hom la diu ric amb devoció,

me’ls faig paraula viva o bé cançó:

Bellprat, Queralt, el Castellar, Selmella,

Montclar, Vallespinosa, Saburella...13

Curiosament, un dels espai més recurrents en la seva poesia, el poble de Selma, sense pobladors ja el juny 1962 quan Massanell el descriu per primera vegada, al municipi d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp. La nota d’aquesta primera visita no veu la llum en vers fins als anys vuitanta i en volum no el trobem fins el 1985, vint-i-tres anys després d’haver estat escrit! La inclourà també en l’antologia poètica.14 Dos quartets sense mètrica però amb rima consonant li serveixen al poeta per a descriure el cementiri de Selma en estat d’abandó, ben just visitat per alguna passa escadussera en un entorn que presideix l’esbarzer:

[...] Ja el vell camí el mig colguen la garriga

i el pedruscall, i als ulls els dóna bo

de veure, vora teu, com s’hi mustiga

l’or de la tarda, l’argelaga en flor.15

En el mateix volum antològic, com hem dit el darrer que va preparar, publica dos poemes més sobre Selma, inèdits fins llavors en volum. Li plau el tema: silenci, abandó, runes d’altre temps... temes i detalls per a una reflexió. El primer, Record de Selma té com a base el detall de la pluja que sorprèn els caminants, aquests ben just poden arrecerar-se sota un sostre de canya i terra, entre dos murs, record del que en deriva la descripció de les runes del poble. El desenvolupa en cinc quartetes hexasíl·labes amb rima asonantada aguda només als versos parells, gairebé en to de romanço:

[...] Ben poc ja ens oferies

dels teus jorns d’esplendor:

castell, carrers, església,

tot era un enderroc.


Profanades les tombes

del vell casal i dels morts.

Amb planys i plors llanguia

la solitària flor.


Només dempeus la flama

del gràcil campanar.

I una figuera vella,

de brancs nus, descarnat.


Així és com et veig sempre,

tal i com et duc al cor. [...]16

La darrera estrofa marca el caire de la imatge recordada. Però la intervenció del seu amic Aureli Andrés i Doroteo fa que hi pugui tornar, ara amb tracció mecànica i no pas com a pinzellada de record, i el retrobament genera una nova composició:

Al meu davant –i avui no és somni- tu!,

que altra vegada l’enyorança em du

a fruir del teu cel i del teu aire. [...]17


En aquesta ocasió empra decasíl·labs apariats consonàntics, alternant la rima aguda i plana. Els referents de Selma continuen sent els mateixos que ha recordat en altre temps: els enderrocs, el que fou castell que ben just s’endevina, el campanar i el vell fossar on només hi plora la pluja. Però la composició no és descriptiva sinó que té el caire d’un comiat, aquest cop definitiu:

[...] Què més podria jo ara desitjar

sinó tenir poder per aturar

aquests moments... Prou sé que en finir el dia

de nou, entre tu i jo, la llunyania

haurà estès vels. Què em fa!: sé del conhort

de sentir els teus batecs dins el meu cor.18

Dedica una altra composició a la font de l’Arç, propera a l’església de Montagut. Tres quartets i un quintet final descriuen en decasíl·labs consonàntics alternats la senzillesa d’una font de marge, ran del camí que el poeta situa fins acabar metaforitzant la música del seu raig:

[...] Prou sé el tresor que tens ben a la vora:

l’esvelta església de Montagut,

com ella, doncs, cenyit de solitud,

vull deixar que em transcorri el pas de l’hora.


Al teu davant, muntanyes i muntanyes

amb uns camins que no he petjat anys ha.

Si m’hi endinsés? La vall del riu Gaià

fora el meu nord. Record, no m’hi acompanyes? [...]19

Fa aplec tot seguit del poema a la font d’Esblada que ja hem comentat i un altre dedicat al poble de Santa Perpètua del Gaià, del municipi de Pontils, a la Conca de Barberà, indret que ja hem trobat esmentat en diverses ocasions. Empra per a fer-ho quatre quartets decasíl·labs amb rima consonant alternada i en constitueix el contingut tot rememorant les visites d’altre temps, amb l’enyoradís caire líric habitual, però també amb elements descriptius:

Així és tal com jo et sé: tota arraulida

al l’ombra de les restes d’un castell

en un entorn on dolçament la vida

s’ha aturat en el seu moment més bell.


L’aigua del riu, en ser als seus peus, poc corre:

li plau d’entretenir-se, ser mirall

d’una imatge que el pas del temps no esborra

dels meus ulls ni el més petit detall.[...]20

Encara dedica dos quartets decasíl·labs a Pontils per a insistir en algun dels seus trets:

Ara, ja no és la plaça amb els seus bancs

ni del castell el tros de mur que resta

ço que m’atreu sinó el vestit de festa

de què fan gala, esvelts, els teus pollancs.[...]21

El poema, no publicat amb anterioritat, sembla dels seus darrers anys i no pas confegit des del record. El mateix succeeix amb la composició sobre Selmella que dedica a l’amic que l’acompanya amb vehicle a fer la visita; sis quartetes heptasíl·labes consonàntiques alternades li permeten unes pinzellades descriptives de l’estat d’abandó d’aquest poblet situat al municipi de Pont d’Armentera, a l’Alt Camp:

[...] Avui, però, ja no et resta

ni un sol habitacle en peu

i la volta de l’església,

construïda amb bons carreus,


mostra ja la gran ferida

on la llum a dolls va entrant...

Només enmig les ruïnes,

orb i mut, el campanar. [...]


D’allò que vas ser, Selmella,

els ulls ja no veuen més

que un aiguabarreig de pedres,

de pedres i d’esbarzers.22

En definitiva, la producció poètica de Massanell en aquest àmbit -el dels indrets muntanyencs, visitats primer, rememorats o tornats a visitar després- deriva dels referents excursionistes, se situa en bona part en el record dels temps més joves i es mostra enamoradissa en el silenci, la solitud, els espais enrunats que serven encara els referents d’un passat d’història i labor humana. Quan els anys, els esdeveniments de la vida i finalment la malaltia l’impedeixen retornar a trescar a peu pels vells camins, Massanell s’afanya a refermar la fidelitat a allò que des de jove l’havia encisat, a aquells indrets que té ben presents en el record.


El poeta, malalt ja, a la porta de la capella de Sant Miquel del Montclar. L’any 2004 els seus amics hi van posar una placa tot fent memòria dels deu anys de la seva absència.

1 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 257.

2 Massanell. Crit. 1962. p. 66.

3 Massanell. Del meu terrer. 1985. p. 135.

4 Massanell. Del meu terrer. 1985. p. 135.

5 Massanell. Li diem món. 1978. p. 73.

6 Massanell. Li diem món. 1978. p. 78.


7 Massanell. Del meu terrer. 1985. p. 140.

8 Massanell. Li diem món. 1978. p. 78.

9 Massanell. Li diem món. 1978. p. 80.

10 Massanell. Del meu terrer. 1985. p. 136. També a Antologia poètica. 1994. p.261.

11 Massanell. Li diem món. 1978. p. 92.

12 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 260.

13 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 260-261.

14 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 261.

15 Massanell. Del meu terrer. 1985. p. 136.

16 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 262.

17 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 262.

18 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 262- 263.


19 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 263.

20 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 264.

21 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 265.

22 Massanell. Antologia poètica. 1994. p. 265.

divendres, 11 d’octubre del 2024

Antoni Massanell, el camí poètic per les muntanyes del Gaià (II)

 A partir del 1973 és un habitual dels premis Sant Ramon de Penyafort que convoca el Museu de Vilafranca, premi per a un poema i per a diversos estudis sobre aspectes de demografia i història urbana de Vilafranca. Més enllà de les cròniques excursionistes de finals dels anys quaranta, els seus primers textos històrics són del 1972 en una sèrie sobre els carrers de Vilafranca que publica a les pàgines de la premsa local. El 1976 el Museu li publica l’estudi sobre la població vilafranquina al segle XVII i un any després el dedicat al segle XVIII. Des de gairebé el primer número, el 1977, és col·laborador habitual de les pàgines de la revista Olerdulae del Museu de Vilafranca i, tan bon punt l’Institut d’Estudis Penedesencs treu a la llum el 1978 el primer volum de la seva Miscel·lània Penedesenca, Massanell hi aporta un treball anual sobre aspectes històrics essencialment vilafranquins, constància que mantindrà fins a la seva mort. Fa la impressió que del treball portat a terme a l’Arxiu Parroquial, el de la Comunitat de Preveres i, quan obre les portes, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, disposa d’una ingent quantitat de dades i referències que aporta tot analitzant-les, sempre entre els temps medievals i els del barroc. En total vam comptabilitzar i catalogar prop de 150 treballs entre 1947 i 1993 més alguna aportació que va tenir caràcter pòstum. D’aquests prop d’una dotzena són llibres, o redactats per ell o dels que n’és col·laborador directe.

El seu joc amb el llenguatge era sempre en clau poètica i en aquest sentit no cal dir que el poema setmanal al setmanari El 3 de Vuit li va suposar un veritable repte. És cert que inicialment comptava amb un bon gruix de composicions a la carpeta, però les setmanes passen molt ràpides i un bon dia en va estirar el darrer, llavors va anar a la carpeta de poemes inacabats, en tenia molts perquè allí hi tenia apuntat el concepte i la seva exposició, però hi mancava alguna paraula. El recordem tot tallant fusta a la serra mentre parlàvem, tot d’una parava la màquina per anotar, amb el llapis de fuster que portava a l’orella i sobre qualsevol tros de paper o sobre el mateix tauló de fusta, una paraula que potser li podia servir per un poema que tenia a mig fer, o ens ve present la seva imatge quan el trobavem alleujat perquè ja havia enllestit el vers per publicar la setmana següent, els que finalment, com ja hem dit, van formar el 1985 el volum Del meu terrer.

Encetats els anys noranta es va trobar amb dos encàrrecs gairebé coetanis sobre la taula, primer el d’obrir amb un volum de la seva autoria una col·lecció de poesia de l’Institut d’Estudis Penedesencs, el que acabaria esdevenint la seva Antologia poètica, triada i revisada per ell però d’edició pòstuma. Hi va tenir molta feina perquè hi va voler posar versos –li agradava més dir-ne versos que no pas poemes- dels seus diversos llibres.

El problema va ser que quan s’hi va començar a posar li va venir al damunt la proposta d’Òmnium Cultural de l’Alt Penedès, entitat a la que sempre va estar molt vinculat, i de l’editorial Vilatana de fer un volum de poemes de tots els balls de la Festa Major vilafranquina, amb els grallers i sant Fèlix de complement i amb il·lustracions de bona part dels artistes vilafranquins llavors en actiu. Com que el llibre s’havia de presentar el 28 d’agost -era l’any 1992- va haver d’aturar el primer projecte. Certament, aquí hi va pesar més la seva passió festamajorenca, a banda que l’antologia de l’IEP no tenia data d’edició prevista perquè havia de cercar alguna mena de suport econòmic. En la proposta festamajorenca hi tenia algunes dificultats tota vegada que hi havia balls dels que no n’havia escrit cap vers, mentre d’altres no sabia quin triar d’entre la potser mitja dotzena que n’havia fet i això, amb el seu caràcter, l’enutjava perquè era un treball de compromís i ell sempre havia sentit i entès la poesia com una expansió natural del seu pensament i dels seus sentiments, una expansió de les imatges que se li acudien en un moment determinat i no pas de les obligacions.

La temptació va ser, però, massa grossa per a un enamorat de les diades de sant Fèlix com era Massanell i el llibre es va enllestir a temps, com hem dit amb il·lustracions d’un bon grapat d’artistes vilafranquins. Pocs anys després aquests versos es va incorporar a la Novena de Sant Fèlix i ben aviat Vilafranca se’ls va fer seus com si formessin part del ritual litúrgic dels nou dies de pregària al màrtir romà. Així va néixer 30 d’agost. Palma, dansa, gralla i crit. Versos de Festa Major, per cert, gràcies al suport d’un vilafranquí que va avançar els diners que Òmnium s’havia compromès a posar-hi i que, evidentment, no tenia. Poques setmanes després de la seva presentació, com si fos un mal averany, li va ser diagnosticada la malaltia que se l’acabaria emportant.

El volum de l’Institut d’Estudis Penedesencs Antologia poètica va tenir caire pòstum, com hem dit, però va ser presentat amb tots els reconeixements al saló de sessions de la Casa de la Vila. També va tenir caire pòstum el treball Abecedari de la Festa Major de Vilafranca del Penedès que vam encetar tot un equip sobre la base d’un ampli recull de dades i noms que havia fet un dels seus membres, però que calia ampliar, completar i redactar. Amb el Ton vam estar uns quants mesos discutint com volíem que fos el llibre, quin caràcter havia de tenir, què havia d’incloure i què no hi havia de ser. El mateix Ton va fer una prospecció sobre la possibilitat d’acollir-hi també la literatura que ha generat la Festa Major vilafranquina, a la propera reunió va venir esparverat, havia mirat la premsa local i la quantitat de material trobat ens feia pensar que si ho aplegàvem tot el volum doblava el gruix previst. A aquest llibre no hi va aportar gaires coses directament perquè aviat ja no va estar en condicions de treballar-hi, però els seus plantejaments i punts de vista van resultar essencials per estructurar la línia del que calia fer en un tema de la diversitat i vastitud d’aquest.

La serra de Betran i Massanell va tancar el 31 de desembre de 1991, Antoni Massanell hi havia treballat més de cinquanta anys i ara, alliberat de l’obligació laboral però amb la mateixa empenta de la primera joventut, l’esperaven carpetes plenes de projectes, pensava treballar sense aturador en feines de cerca i de creació poètica, havia comprat una casa gran amb unes golfes immenses on poder laborar amb comoditat perquè en el petit pis on vivien la Juliana i ell havien de fer equilibris per sopar i treballar a la taula del menjador, tot i que no era pas home d’àpats i solia afirmar que amb una llesca de pa i una truita a la francesa en tenia prou per a viure. L’amic i magnífic pintor Aureli Andrés li remarcava que era un panarra mentre el pujava amb un vehicle 4 per 4 a Selma o a les ermites de muntanya de l’entorn del Gaià que tan estimava quan la malaltia ja no permetia al pobre Ton donar més de quatre passes.

Voldríem pensar tot el que hauria fet en aquests vint anys, per posar una data fins a les dificultats físiques de la vellesa, si la malaltia no hagués estroncat la seva existència. Segur que va deixar feines a mitges, com va deixar molta poesia inèdita, sovint poesia reculada en el temps, feta per a una situació precisa, i que ell no considerava interessant recuperar. De les feines que tenia entre mans no en sabem gran cosa, més aviat hem cregut sempre que treballava amb la perspectiva d’un artesà: anava cercant i aplegant informació històrica i quan veia que una carpeta temàtica tenia prou gruix es posava a elaborar-ne un treball, si el gruix era molt evident el treball potser acabava esdevenint un llibre. Resulta també sorprenent pensar en la seva formació com a historiador, autodidacta certament, però amb un bagatge de coneixements que en alguns aspectes sorprendria fins i tot en un llicenciat universitari. La que l’interessava era la història petita, la de la vila, dels seus homes i dones, carrers i places, oficis i professions, la de les malalties i casoris, la de les confraries i celebracions religioses, la de la Festa Major i les diades festives en el curs de l’any. Se sentia hereu d’aquesta gent, de la seva gent, la nostra gent, els avantpassats. Hereu també dels treballs demogràfics de Josep Iglésies a qui tenia com a mestre en aquest àmbit i amb qui va mantenir una bona amistat fins a la mort del reusenc.

L’edició en un sol volum –Amb perfum de terra concreta- de tots els seus treballs poètics impresos en llibre, el 2013, als vint anys del seu traspàs, ens ha permès retrobar una paraula poètica d’una senzillesa i una simplicitat encisadora però, al mateix, temps, amb una singular capacitat per a crear imatges evocadores, per a reivindicar sensacions i sentiments si és el cas. Com hem dit una poètica de clara musicalitat, tan rítmica i ajustada que alguna de les seves composicions ha esdevingut no fa pas gaire una havanera. En els seus versos hi trobem el to de reivindicació del viure net i primari de l’excursionista que s’enamora de la més humil herba del camí, o del vilafranquí encisat pel moviment gentil i primari del ball de les Cotonines de la festivitat de sant Fèlix. Els seus són uns versos sovint enlluernadors, primigenis i vibrants, d’una agudesa feta de certeses; una poesia entenedora, a l’abast de tothom, feta per explicar la vida, les petites i a la vegada grans coses, pròpies o comunitàries, del viure de cada dia. En conjunt l’obra de Massanell constitueix una aportació que ha resultat imprescindible per a les noves fornades, les que el vam poder tenir com a mestre i com a amic i, amb ell, alguns altres de la seva generació entre els que no podem deixar d’esmentar el seu cosí Joan Tarrada, veritable ànima de la fundació de l’Institut d’Estudis Penedesencs el 1977.

Ells van mantenir una línia de continuïtat que semblava que la guerra i la feixuga postguerra havia trencat per sempre. La vida cultural vilafranquina i penedesenca d’ara mateix, amb tants defectes i mancances com vulgueu, és la que deriva en evolució de la vila noucentista i modernista de principis de segle, la de la revista Penedès del 1920, la de les Exposicions d’Art del Penedès, la de publicacions com helix o la Gaseta de Vilafranca, la de la Cultura de la Dona al Casal en els anys republicans... En aquests sentit, no hi valen sols les aportacions de Massanell al coneixement del passat vilafranquí i la seva tasca de creació poètica, també hi ha el seu paper com a ferma baula d’una cadena que passa per sobre de les dificultats que la història ens havia tirat al damunt i manté la constància d’una voluntat cultural especialment identitària. Ben segur que sense aquesta labor les coses no serien pas iguals i potser el perill de desdibuixar-nos en un entorn global seria molt més evident i perceptible a casa nostra.


La muntanya alliberadora

Entrem, però, en el tema que ens ocupa, en Antoni Massanell com a poeta excursionista enamorat de les muntanyes de l’entorn del Gaià. Estem davant una temàtica present des del primer moment en tota la seva obra, una temàtica que té com a base en convenciment que hi ha un valor evident en la natura i en l’esperit més pur, però aquest només és perceptible per al poeta si s’allunya de la plana penedesenca, muntanya amunt. El 1953 l’exposa ja d’entrada a la composició inicial del seu primer volum de versos:

Àvia!

Torno del lluny on les cimes són altes i esquerpes,

i on les valls són un regne de mates i flors de sentor salvatgina, [...]

on el cor de la gent és bategant d’amor patri... [...]1


De la lectura en conjunt de l’obra poètica de Massanell és possible fer-ne diverses deduccions, arguments que alguns companys de caminada ens han remarcat igualment. Així el poeta, tot i fer camí excursionista amb tota la colla, cerca amb preferència el silenci en la petjada, la reflexió silent en l’observació del paisatge des del cim, la valoració atenta dels elements més senzills que conformen la natura i acompanyen el seu camí, tal i com podem veure en una senzilla composició al to del romanço dedicada al te de roca:

                                (Foto Eugeni Abella)

A la font de Sant Llorenç

vaig conèixer una herba,

de toc aspre, apelagós,

i de flor groguenca.

No en busqueu de més humil:

viu a les esquerdes

de les roques. El bon sol

li diu amoretes. [...]2

Si la drecera s’acosta a un espai que recorda la petjada humana en altre temps el poeta se n’enamora, encisat pels referents nostàlgics de les velles runes i molt especialment pels cementiris, justament pel seu caire de transcendència tot convidant a la reflexió espiritual que tan li plau des de ben jove. Així ja trobem un cant als xiprers del fossar de Vilafranca en el seu primer llibre que veu la llum quan l’autor encara no ha arribat als trenta anys.

Quan amb el pas dels anys la joventut decau i amb ella s’apropen les obligacions tant com s’allunyen aquelles activitats excursionistes de la primera volada, Massanell recorda enyoradís els camins que li eren tan habituals.

Penso encara venir, valls i muntanyes,

com en el temps llunyà dels meus vint anys

que de bell nou, avui, rica d’afanys,

furga una veu antiga més entranyes. [...]3

Als anys setanta la dissortada mort infantil de la seva primera filla l’allunyarà de tota activitat d’esplai i el retorn a les muntanyes no es farà efectiu fins a la darrera dècada de la seva vida, en especial quan, malalt ja i dificultat per a caminar, un bon amic el porta amb un vehicle tot terreny i l’apropa als seus espais de referència. Allí retroba el silenci, s’allunya del company que l’ha menat fins aquell punt mercès a la tecnologia mecànica i cerca la solitud del moment, la imatge desitjada, els pensaments introspectius, el record dels temps de la seva primera joventut.

Malgrat la seva llum no em desempara,

malgrat la seva imatge és viva en mi,

voldria novament, pel vell camí,

trobar-me amb les muntanyes cara a cara. [...]4

1 Massanell. Poesies. 1953. p.25.

2 Massanell. Del meu terrer. Ed. El 3 de Vuit. Vilafranca 1985. p. 154.

3 Massanell. Crit. Vilafranca 1962. p.59.

4 Massanell. Antologia poètica. 1994. p.257.

divendres, 4 d’octubre del 2024

Antoni Massanell, el camí poètic per les muntanyes del Gaià (I)

Publicat a "Resclosa" revista del Centre d'Estudis del Gaià. n. 19. 2015.

Poeta i historiador de temes penedesencs, autodidacta en els difícils anys de postguerra, el vilafranquí Antoni Massanell i Esclassans dedica bona part de la seva obra literària a la lectura del paisatge muntanyenc d’un entorn limítrof amb el Penedès però potser més esquerp i poc accessible, així són seves les referències poètiques a l’entorn de diversos indrets de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i l’Anoia que configuren la descripció d’un entorn que el poeta coneixia prou bé de la seva constant activitat excursionista en els anys de joventut. Membre molt actiu del Centre Excursionista Vilafranquí, entitat alegal que als anys quaranta s’aplegava a l’en torn del Museu de Vilafranca i que a la fi seria expressament represaliada per activitats catalanistes, Ton Massanell ho feia explícit molts anys després en un llarg poema narratiu:

I pujàvem els cims. Amb goig recordo
els seus noms: Montagut i Formigosa.
El Castellar, el Montmell i el puig de Selma.
Montclar i Queralt...[...]1

Més enllà de les ermites, les fonts i els cims penedesencs, indrets d’anada molt habitual en aquella època, en arribar els jorns festius el poeta cerca en l’espai muntanyenc prou més allunyat de la plana penedesenca aquell vell esperit de puresa que podríem dir que de forma ben habitual en la literatura catalana constitueix el mite de la “terra alta”. Certament la posició depèn sempre de l’indret de partença, si per als de vora mar, sovint en un entorn industrial, la “terra alta” pot ser la plana penedesenca pagesa i vitícola, Massanell des de la plana observa, trepitja i enyora les serralades de camí cap a l’Anoia, la Conca o l’Alt Camp.

L’autor

Nascut el 1924 a Vilafranca del Penedès -a la plaça de la Constitució per ser més exactes i per remarcar el simbolisme d’un espai que es pot considerar el rovell d’ou de la vila medieval- Antoni Massanell i Esclassans és el fill gran d’Antoni Massanell i Casas, patrici vilafranquí d’una reconeguda generació d’estudiosos en la seva major part autodidactes. El pare del nostre poeta és un reconegut col·leccionista de tot allò que pot tenir caire penedesenc i un dels fundadors del Museu de Vilafranca, entitat que presideix en els anys de postguerra. El noi Massanell fa estudis primaris al col·legi de Sant Ramon regentat per l’orde del pare Manyanet on fins el 1936 imparteix docència l’arqueòleg i religiós Martí Grivé. En acabar la guerra civil realitza estudis bàsics de comerç i entra a treballar al negoci familiar, la serra d’en Bertran i en Massanell, tasca que ocupa tota la seva vida professional fins que es jubila i tancar el negoci als 67 anys. Casat amb la mestra de minyons i també poetessa Juliana Messalles i Vilanova, filla d’Arbeca; el matrimoni té dues fills, la Maria de l’Alba i la Maria del Mar, la primera de les quals mor en els anys de la primera infantesa d’una malaltia incurable, fet que marca la vida familiar, personal i també la temàtica poètica del nostre autor. Massanell ens deixa el 1993 poc després d’haver-se jubilat, sense que la malaltia, inadvertida fins llavors, li permeti tirar endavant bona part dels projectes que ha reservat per als anys de lleure, camí de la vellesa.

Al costat d’aquesta biografia tan simple hi ha tota una altra dimensió en la trajectòria vital de Massanell com a ciutadà, poeta i historiador, sense que ens sigui possible destriar entre un i altre aspecte perquè només són notes d’una mateixa personalitat, o potser en comptes de ciutadà a ell li hauria agradat més ser recordat com a patriota. Recordat que no vol dir reconegut perquè en la seva personalitat destacava la senzillesa i la humilitat extrema, i defugia de forma sistemàtica tot el que fos protagonisme en qualsevol mena d’acte públic, fins al punt que mai va pronunciar ni una conferència, ni un parlament, i els diversos premis que va rebre –especialment en l’àmbit del Penedès- tant de creació poètica com d’estudis històrics els va acceptar perquè sabia que el guardó comportava l’edició del treball.

Antoni Massanell, per als seus amics el Ton, és un dels exemples més destacats d’una generació de vilafranquins, la nascuda a la segona meitat dels anys vint, que, com qui diu, van deixar la infantesa el mateix temps que va veure acabar la guerra i instituir un règim que, entre tantes altres coses, s’havia emportat els que havien de ser els seus mestres generacionals: Josep Estalella havia mort, i Pere Mas i Perera, Pere Grases i Rodolf Llorens havien emprès el camí de l’exili. Per a aquesta generació de penedesencs de postguerra, la del Ton, de la que en serà el més evident cap de brot l’historiador Emili Giralt i Raventós -l’únic que va aconseguir realitzar estudis universitaris en l’ambit de les humanitats- el punt de referència serà Manuel Trens, si de cas amb el suport de l’advocat Manuel Benach. Mn. Trens és l’únic que manté amb constància els lligams vilafranquins, mentre Pere Bohigas, Anna Maria de Saavedra, Josep Baltà Elias, el pare Martí Grivé o els germans Dolors i Ferran Calvet i Prat tenien prou feina a salvar els seus propis mobles.

L’impuls i paper de Manuel Trens en aquesta generació de postguerra és encara per acabar d’estudiar.2 En qualsevol cas, el cert és que rera les directrius de l’il·lustre sacerdot amb adreça a Barcelona i residència estiuenca a Sant Cugat Sesgarrigues, hi ha la generació del que potser n’hauríem de dir els grans patriarques museístics: Antoni Massanell i Casas, pare del poeta que estudiem; Manuel Benach i Torrents, Pere Giró i Romeu, Pere Regull i Pagès, i en la perspectiva científico- enològica Cristòfol Mestre Artigas. Però també és aquest grup generacional el que moltes vegades encamina els seus fills en una perspectiva clara: estudis primaris, una mica de tenidoria de llibres, servei militar com a voluntari a Vilafranca, i a casa a treballar que els temps no estan per fer invents. Per aquests joves el seu primer aprenentatge amb la cultura és el voluntariat: anant a picar els guixots de les parets del Museu els diumenges fins a retrobar les pedres gòtiques originals, amb l’alegal CEP (Centre d’Estudis Penedesencs) que encapçala Emili Giralt, o amb el grup excursionista i amb Acció Catòlica, tot i que aquest darrer no és el cas de Massanell, que ell no era home d’afecció al cristianisme institucional sinó d’una fe molt personal i íntima que en diversos moments trobarem a la seva poesia.

En molts aspectes la d’Antoni Massanell va ser una generació sinó del tot perduda, bastant malaguanyada i tot i això devem molt als homes d’aquesta perquè porten a terme una labor de voluntariat constant en els temps més difícils, una voluntat que és també la de mantenir la flama i servar les velles essències, sense aquesta no hagués tirat endavant el Museu de Vilafranca ni s’hagués reprès la iniciativa de 1926 de crear un Institut d’Estudis Penedesencs. Sense ells, les generacions que hem vingut al darrera no hauríem pogut comptar amb uns mestres que ens han resultar imprescindibles, encara que ben sovint no hàgim sabut fet honor al seu esforç.

Als anys quaranta Massanell aprèn català amb l’ajut del seu bon amic l’impressor Josep Santacana Tusquelles, d’edat gairebé vint anys més gran, i amb les trameses del Curs de Llengua Catalana per correspondència de Pompeu Fabra, amb exercicis que s’havien d’enviar i que s’encarregaven de corregir Josep Maria Corredor, Ferran Rahola, i Enric Roig i Querol. El curs el gestionava des de Paris la Generalitat de Catalunya a l’exili, just acabada la Segona Guerra Mundial, i va començar a funcionar l’abril del 1948 amb la tramesa a cada un dels 247 inscrits d’un exemplar de l’edició de la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra en l’edició feta a París el 1946, així com els diversos exercicis3. En el cas d’Antoni Massanell i en base a una elemental precaució, aquestes cartes des de l’estranger arribaven a nom de la seva mare, Ramona Esclassans. El resultat del seguiment del curs donava opció a dos graus: el d’aptitud i el de professorat. Volem suposar que Massanell va aconseguir el grau docent, tota vegada que anys després en va exercir amb caire voluntari, tal i com era la intenció del curs de difondre el coneixement de la llengua d’una forma discreta i, evidentment, no oficial.

El 1950 Antoni Massanell fa possible amb el seu amic l’impressor Josep Santacana Tusquelles la revista local Quaderns de poesia, fet que li permet entrar en el coneixement dels més destacats poetes catalans del nostre segle entre els que hi ha Josep Carner, López- Picó, Joaquim Folguera, mossèn Melendres, Marià Manent i Tomàs Garcés. Són els anys també de les primeres composicions poètiques. Dels Quaderns de Poesia en sortiran cinc números entre el juny de 1950 i l'agost de 1952, quan deixa de publicar-se perquè Santacana 
tanca la impremta i se'n va a treballar a Barcelona; entre els col·laboradors habituals de la publicació hi trobem Romà de Saavedra, Antoni Sabaté Mill, Jaume Mercader- Miret, Giménez Estebanell i també Juliana Messalles amb qui es casarà alguns anys després.

De tot plegat en vindrà el seu primer volum de versos: Poesia, el 1953, amb pròleg d’Albert Manent, a qui no coneixia personalment però al qual aviat va oferir alguna col·laboració a les pàgines dels primers números de la revista Serra d’Or, treballs de crònica cultural que no anaven signats i que caldria rastrejar. Són també aquests els anys de dedicació de Massanell al sardanisme i els de més intensitat excursionista, com veurem.


                                            (Foto Eugeni Abella)


A la dècada dels seixanta Massanell ja és un dels puntals del catalanisme a Vilafranca, té contactes amb Jordi Pujol, amb Josep Espar Ticó, Albert Manent i poetes com el seu admirat Tomàs Garcés. D’Albert Manent en serà aviat el seu “informant” vilafranquí i de la comarca, perquè Manent sempre treballava amb corresponsals que arreu del territori el fornien de dades precises sobre el tema que estudiava a nivell de tota Catalunya. Tot i que mai hi va donar més importància, Massanell va participar en els fets del Palau de la Música de Barcelona el 19 de maig de 1960; poc després, amb el suport econòmic d’una colla de vilafranquins i, específicament, de Jordina Gallemí, va tirar endavant la llibreria Esquei especialitzada en llibres i discs catalans, cada vespre el Ton hi feia hores portant els comptes, després vindria la fundació d’Òmnium Cultural de l’Alt Penedès.

En aquests temps Massanell inicia una relació epistolar amb Pere Mas i Perera, exiliat a Buenos Aires, una relació que durarà molts anys i que l’esperona a participar en alguna de les convocatòries dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili. Anys després la seva esposa, Juliana Messalles, aprofitarà aquest material i en cercarà molt més per a realitzar una biografia de Pere Mas que resta inèdita i sobre la que va donar un parell de conferències. Aquests anys Massanell col·labora també de forma esporàdica a les pàgines de la publicació local Acción Católica, després Acción, col·laboracions poètiques que s'incrementen quan als anys seixanta apareix el setmanari vilafranquí Tothom. El 1962 Torrell de Reus li publica Crit, un aplec de composicions en el que predominen els epigrames, amb poemes d'absència i algunes composicions esparses.

El 1967 obté un accèssit a la Flor Natural als Jocs Florals de Muntanya de l'Agrupació Excursionista Icària de Barcelona. El 1968 els Jocs Florals a l'exili celebrats a Zurich li concedeixen un accèssit a l'Englantina pel seu Tríptic de veus. També cap a finals dels anys seixanta guanya el premi Francesc Pujols als Jocs Florals de Martorell amb el seu sonet Record de Martorell, i un altre guardó a Sant Feliu de Llobregat amb motiu del II Certamen Literari de la Ciutat de les Roses.

El 1969 els Jocs Florals de l'exili se celebren a Guadalajara (Mèxic) i Antoni Massanell hi guanya el premi Pere Matalonga, guardó que repetirà el 1970 en el certamen celebrat a Tubingen, a Alemanya. El 1971 guanya el Premi President Macià als Jocs que se celebren aquell any a Bruxel·les; sense fer-s’hi present, és la seva manera simbòlica de col·laborar en el manteniment de la flama de la llengua; a més, sovint són versos -una paraula que li agradava molt més que no pas poemes o poesia- de temàtica política, que signa amb pseudònims com el de "Fèlix Poruc", però que en qualsevol cas formen part de la seva producció temàtica de reivindicació nacional, sovint amb una forta càrrega irònica, composicions que resten inèdites. L'abril d'aquest mateix any 1971 la revista El Pont li publica un dels seus primers treballs creatius en una sola síl·laba, els Diàlegs d'avui amb monosíl·labs.

En aquesta dècada ve la seva definitiva orientació familiar al costat de Juliana Messalles. Amb tot això, com que no ha deixat mai la vinculació amb el Museu de Vilafranca, n’esdevé el responsable de l’Arxiu de la Comunitat de Preveres de Santa Maria que allí es custodiava i, mica a mica, s’endinsa en el cuc de la història local, igualment de forma autodidàctica, però amb una capacitat d’aprenentatge que fa que aviat llegeix amb facilitat documents medievals de grafia i abreviatures, com és sabut, sovint prou dificultoses.

A les primeries dels anys setanta dóna classes de català, alegals, als vespres. Vist des d’avui en dia, la seva capacitat d’estudi i aprenentatge resulta certament fascinant, llegia, com hem dit, els documents medievals i era un excel·lent corrector de català, no sols pel seu coneixement de la llengua sinó també per la gran capacitat d’atenció i concentració que, com el do de la musicalitat tan present en la seva poesia, li eren inherents; possiblement el va ajudar, tot i no saber de solfa, la seva afecció a ballar sardanes.

El canvi que es marca amb la mort de la seva primera filla es fa evident el 1973 quan guanya el primer premi de Poesia del Concurs Sant Ramon de Penyafort amb la seva composició Fossar de Vilafranca. Són també els anys en els que emprèn amb més intensitat la investigació històrica, talment com una via de sortida a un esdeveniment tan desesperant. El 1978 col·labora a l'aplec col·lectiu Li diem món amb un recull de sonets i altres composicions. És el mateix moment de la seva participació i assessorament a Cartipàs, els quaderns literaris penedesencs que publica l'Institut d'Estudis Penedesencs entre 1980 i 1983. Són anys en els que treballa amb intensitat els monosíl·labs, els que conformen també el seu volum Bestiari publicat el 1981, amb dibuixos de Rosselló.

Amb l'aparició del setmanari El Tres de Vuit s'inicià també una de les etapes més fecundes de la producció poètica d'Antoni Massanell i Esclassans, hi ofereix un poema setmanal en un apartat que esdevindrà molt popular, és l’exigència del vers setmanal, que es posava gairebé a ell mateix com a obligació de rigor de treball i que va saber mantenir durant deu anys, una setmana rera l'altra, fins que la malaltia li va impedir continuar aquesta col·laboració. En aquesta línia de treball va recuperar poesies que mantenia obertes, algunes de les quals feia anys que havia iniciat. Un primer resultat d'aquesta tasca intensa va ser el volum Del meu terrer publicat per El 3 de Vuit i que va aplegar el 1985 el conjunt dels treballs poètics apareguts fins llavors en aquest setmanari.

Va ser aital labor la que va centrar les seves expectatives de creació poètica durant els que serien els seus últims deu anys de vida. Tot i això, cal recordar que el 1984 i per encàrrec dels administradors de la Festa Major escriu una Auca de Sant Fèlix que s'incorpora al volum Jo Fèlix, amb dibuixos d'en Joan Esteva, en aquesta línia hagiogràfica Massanell havia escrit anteriorment uns goigs a Sant Fèlix, publicats pel vilanoví Ricard Vives i Sabaté i uns altres a Sant Isidre. El 1992, per iniciativa d'Òmnium Cultural i amb caràcter d'homenatge, es publica el volum 30 d'agost, Palma, gralla, dansa, crit. Versos de Festa Major on els seus poemes dedicats a tots i cada un dels diversos elements folklòrics i tradicionals de la Festa Major s'acompanyen amb il·lustracions d'artistes vilafranquins.

1 Massanell Esclassans, Antoni. Antologia poètica. Institut d’Estudis Penedesencs. Vilafranca. 1994. Esmentem sempre la versió i paginació de l’edició conjunta de la seva obra poètica Amb perfum de terra concreta. Ed. Andana. Vilafranca 2014. p. 284.

2 En els darrers anys ens hem acostat a la personalitat doctor Trens, així podeu veure Solé i Bordes, Joan “Mossèn Manuel Trens, orientador cultural al Penedès”, a VV.AA. Manuel Trens, liturgista, historiador i amant de l’art. Ed. Universitat Ramon Llull 2010. I també Comas i Güell, Montserrat; Socias i Batet, Immaculada; i Solé i Bordes, Joan. De les Exposicions d’Art del Penedès. Vilafranca del Penedès, 1926. El Vendrell, 1927. Vilanova i la Geltrú, 1929. Ed. Institut d’Estudis Penedesencs 2012 [2014].

3 Aquests exercicis de català de Pompeu Fabra han estat recentment editats al volum vuitè de les seves Obres completes Ed. Institut d’Estudis Catalans. Barcelona. 2011.