Publicat al 3 de Vuit el passat 26 de juliol
El passat 17 de juliol ens deixava l'escriptora, editora i promotora cultural Rosa Regàs, un esperit lliure en l'entorn de l'anomenada gauche divine barcelonina. Alguns aspectes de la seva personalitat i manera de veure i entendre el món Regàs els atribuïa al vilafranquí Manuel Trens, de qui va rebre un mestratge que l'escriptora ha recordat, el dels anys escolars de la postguerra a l'internat barceloní de les Dominiques d'Horta on Mn. Trens era capellà i professor de religió.
Regàs va ser a Vilafranca el 16 de maig del 2015 en la jornada del cicle Paraules al Claustre dedicada a "Mn. Trens un llegat cultural que perdura" i va comentar alguns dels aspectes de la personalitat de l'il·lustre sacerdot de qui sempre va tenir ben present la frase: "si busques una mà que t'ajudi, la trobaràs al final del teu braç". El doctor Trens és present com a personatge, tot i que desdibuixat, en algunes de les novel·les de Regàs com "La canción de Dorotea" (2001) o "Música de cámara" (2013), però és en el seu darrer i recent llibre "Un llegat. L'aventura de la vida" (2024) on les notes autobiogràfiques reivindiquen la figura de l'il·lustre sacerdot vilafranquí.
Regàs afirma que si Trens hagués viscut a Londres tothom el tindria present, però com que entre nosaltres el passat no existeix ningú no sap qui és. Es refereix també a com dirigia la vida religiosa del col·legi, com feien teatre i algun viatge. Afirma Rosa Regàs que la seva manera d'ensenyar religió i especialment els temes litúrgics, lluny del nacionalcatolisme del moment, la van marcar profundament. Mn. Trens els explicava els temes des d'un punt de vista històric o intel·lectual, mai des de la moralitat, el pecat o el càstig. Des d'ara, el cel dels artistes amb Rosa Regàs és una mica més liberal encara, i Mn. Trens hi fa visita.
Participants en la jornada del 2015, d'esquerra a dreta Sílvia Coll-Vinent, Joan Solé Bordes (amb un peu enguixat), Rosa Regàs, Fontxo Blanc i Jaume Montané, al darrere diversos retrats de Mn. Trens conservats a Vinseum
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada