La meva llista de blogs

divendres, 30 d’agost del 2024

La nostra festa

Publicat a "La voz del Penedès" el 28 d'agost de 1982.

Consideracions, petites reflexions, algunes noticies sobre les diades grans a les darreries d'agost. Han anat arribant a les nostres mans, pausadament, d'un cap d'any a l'altre en el particular calendari de les tradicions més estimades, indefectiblement encetat el vint-i-nou d'agost a les dotze del migdia. D'estiu a estiu, pensant en la festa... records, opinions, possibles perspectives de futur de tots els elements populars que envolten la figura de St. Fèlix, notes i trets de cultura en una creativitat popular, amb les més variades derivacions des de l'antigor, a casa nostra conjunt d'extraordinària riquesa i proporcions.

En primer lloc, la mort el passat mes de gener de Josep Cardona, propietari de la popular i centenària botiga barcelonina «El Ingenio», d'on han sortit la major part de creacions de gegants i cap grossos de Catalunya seguint una tradició i uns models del segle passat. No podríem assegurar que les testes actuals dels nostres altíssims i monàrquics gegants haguessin sortit d'aquests obradors barcelonins, però la referència vilafranquina va per una altra banda. Fou Escaler, fill de la nostra vila, qui fundà aquest establiment dedicat a nans, gegants i tot allò que es pot relacionar amb la gatzara popular i festiva. La botiga obri les seves portes possiblement cap a la dècada del 1860 i allí hi treballaren Lambert Escaler, el gran escultor modernista vilafranquí, germà del fundador, i en Lluís Sabadell, artesans, mestres en aquest art d'arrels tan populars i creadors de les principals Unes estètiques que els més grans i els més petits de les festes majors de quasi tota Catalunya han vingut mantenint fins ara mateix, tota vegada que, com ja hem indicat, tota la tasca posterior de restauració i producció ha vingut determinada per les notes artístiques que Lambert Escaler i Lluís Sabadell varen marcar i renovar, sempre en el camí de la tradició, cap al darrer terç del segle passat.

No oblideu que gegants i cap grossos són personatges que, mantenint la literalitat de l'expressió, poden, en un mal pas, trencar-se la cara i, verament, encara es conserven altres testes i mans de l'alta parella vilafranquina. Desmanegats en alguna caiguda o tan sols deteriorats pel pas del temps, esperant encara el moment de reposar entre admiracions en un museu de la nostra Festa Major que hauria d'ésser part del museu d'Història de Vilafranca, impossible destriar un concepte de l'altre.

Lambert Escaler és conegut sobretot per la seva activitat com a comediògraf, un altre dia caldrà parlar amb deteniment d'aquest aspecte, i escultor, dedicació en la qual excel·lí com a creador de figures de terra cuita policromada d'extraordinària qualitat, fent evidents elements i formes de la més clara orientació modernista. Sabem, concretament, que el 1949 dissenyà els capgrossos de Vilanova. Tristament, com tantes d'altres vegades, caldrà dir que morí el 1957 a Barcelona i, ni en vida ni pòstumament, no obtingué el reconeixement i la consideració de la seva vila nadiua.



En la perspectiva de la festa voldria recordar l'excel·lent article del jove escriptor català que signa Dr. Scopius -Joan Rendé Masdeu- a les pàgines del barceloní diari «Avui». En començar setembre ens parlava de la visita a la vila i remarcava la nostra particular idiosincràsia en la liberalitat amb què ens adrecem a sant Fèlix a l'hora de cantar els goigs. Res d'encarcarats tractaments, potser en la senzillesa de parlar al sant pel seu nom: «Feu Fèlix vostra favor...» hi ha una veritable definició de l'esperit obert que es patentitza any darrera any en donar acollida a tants penedesencs i catalans que omplen els nostres carrers i places participant de l'autèntica joia de la festa, parents i amics que tornen a trobar parada la taula grassa de la millor festa, els portentosos dominis del rostit.

A remarcar l'evolució positiva del ball de gralles des de que l'any passat s'organitzaren uns cursets per a ensenyar els diversos tipus de músiques i com ballar-les, enguany no s'ha fet i ja veurem com van les coses. Però, sobretot, un dels espectacles més saborosos de la darrera Festa Major fou la mostra folklòrica, recordeu que hi havia l'Esbart de Sant Martí Sarroca, un grup del País Valencià i un altre de les Illes, tots els que hi érem vàrem poder gaudir d'una festa plena d'intensitat i força creativa, extraordinàriament rica i participativa en tots els seus elements. Allí era possible identificar-se amb les arrels populars de la dansa com a festa i, en aquest aspecte, els grups valencià i illenc no eren tan bons balladors com estudiosos de tots aquests motius del folklore.

Ningú podrà negar que Vilafranca seria el marc ideal per a realitzar anualment una mostra folklòrica dels Països Catalans, una mena de petit festival que acollís tants grups que arreu de les nostres terres treballen els més variats aspectes de les tradicions que ens són pròpies. Una gran trobada cultural en l'ambientació incomparable del conjunt de la nostra Festa Major. És clar que tot això caldria complementar-ho amb alguna exposició, xerrades i diades d'estudi obertes a tots els interessats en aspectes de la nostra rica cultura popular. Aquesta part d'estudi i intercanvi de coneixements i opinions caldria portar-la a terme els dies immediatament anteriors al 29 d'agost. Talment com aquest dissabte se celebra una jornada d'estudi sobre els Falcons dins dels treballs del Congrés de Cultura Tradicional i Popular. Demà la tronada de les dotze tornarà a obrir tot un any per a comentar tants aspectes d'aquests dies de joia. 

Bona Festa Major!

divendres, 23 d’agost del 2024

Una festa viva

 Publicat a "La voz del Penedès" el 29 d'agost de 1981.

Fa alguns anys, especialment en aquell període de transició de la nostra Festa Major cap a la realitat actual, temps que té com a fites -ho hem dit altres vegades- les celebracions del 1975 i 1978, es va viure una època que semblava que l'encarregat de fer el pregó estava obligat a tractar amb deteniment el que se'n deia la problemàtica de la festa: la seva descentralització cap als barris, la sortida de tots els balls, la gentada arreu o la magnitud de les xifres del pressupost. Indubtablement, hi hagué excepcions: Pere Grases ens lliurà les seves recordades vivències personals de joventut i Joan Anton Benach o Antoni Ribas insistiren també en la difícil postguerra.

En aquests darrers anys sembla que la tendència ha canviat, pocs es preocupen per un conjunt de problemes que són ben reals, però no pas necessàriament tema del pregoner. El pregó ha de ser certament una joiosa invitació a la festa, lloança indiscriminada de les vivències que un poble ofereix durant tres dies, tasca preciosa d'obrir les portes de la gran gatzara.

Molt són els aspectes problemàtics de la Festa Major, però la seva mateixa dinàmica demana una labor dels administradors, amb la Comissió de Festa Major i d'altres organismes i personalitats, una tasca que ha d'intentar mantenir allò que el poble en la tradició dels darrers anys ha endegat.

No fa encara molt temps, els bergadans ens plantejaren la viabilitat de la festa de la Patum, envaïts els carrers i places de gent d'arreu de Catalunya, s'arribà a reivindicar la festa sols per a la gent de la vila i la comarca. Però, res ha estat possible fer-hi, les fàcils comunicacions de la vida moderna posen a l'abast de tothom unes celebracions condicionades encara pels seus orígens medievals, empentes multitudinàries que corren el perill d'ofegar la seva identitat? L'antropòleg José Antonio Nieto ha plantejat ben encertadament aquesta problemàtica en un estudi, La fiesta y sus funerales (Rev. de Occidente, n° 2.1980), on apuntala decidit la línia de pensament de tants apocalíptics que veuen com d'aquí quatre dies la societat consumista haurà assimilat les festes populars fins a buidar-les de tot el seu sentit d'identitat. Ben acuradament, afirma Nieto com la festa implica sempre allunyar-se de l'ordre que regeix la nostra vida tots els altres dies de l'any, caldrà pensar doncs si aquest fes-el-que-vulguis-que-prou-t'oferim-actes-gratuïts-per-a-escollir és llibertat creadora o feixuga cotilla que impossibilita tota lliure producció més enllà de triar entre aquesta o aquella activitat.


És ben cert que hi ha tot un costumari de festa que acabem de perdre, aquells balls tombant pel carrer a l'hora que s'acaba de dinar -e llevant de taula-, fent la ballada aquí i allà, pujant a les cases a fer la copeta de xampany. Com qui diu, això s'està fent materialment impossible a la Vilafranca actual. Seguint els supòsits de José Nieto, potser sí que hem de començar a observar la nostra Festa Major com un controlat espectacle turístic per a un públic a la recerca de noves sensacions, i així fins a la mediocritat. Les diades de Sant Fèlix ja no són ara l'aplec de celebracions d'una vila menestral i encara mig murada, sinó la gresca edulcorada de mitja Catalunya tot caminant cap a la decadència més multitudinària.

La Festa Major vilafranquina no escapa, evidentment, a aquestes consideracions, ja fa alguns anys que sentim parlar als administradors d'excés de gent als balls de gralles o de balls folklòrics doblats, car tothom vol ser element viu de la festa -sense comprendre que la participació d'aquell. qui actúa és indestriable de la de l'observador-, ja fa molts anys, quasi una veritable tradició, que en sabem molt d'hores suades gaudint de la gran diada castellera del dia 30, i pel que fa a l'entrada de sant Fèlix, cal que comencem a pensar en una intervenció del nostre patró que ens lliura miraculosament d'accidents cada cop més probables en aplegar-se una vera generació davant Santa Maria.

Res hi podem fer, la festa ha anat evolucionant al pas dels anys i res podrà aturar-la, ella ens ha marcat el signe dels temps. Acceptem-la i gaudim de tota la seva joia tal com ens ve, segueix essent la nostra Festa Major i ara la de tots els catalans. Passaran les darreres diades d'agost i tornarem a esperar de la seva intrínseca vitalitat un nou camí d'evolució que faci possible la millor, la més preuada cultura popular. Bona festa!.


divendres, 16 d’agost del 2024

Inventaris "post mortem" 1793- 1795, notari Marià Abella Nogués, Vilafranca del Penedès

 Buidat dels inventaris "post mortem" del notari Marià Abella Nogués que va treballar a Vilafranca entre 1788 i 1839, del fons notarial a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. Volum d'inventaris 1790- 1826. Si no s'indica, el protocol és redactat en català.

Notari Notari Marià Abella 1793. Foli 24r a 25v. 4 de setembre de 1793.

Maria (Baltasar) Farré, vídua de Jaume Baltasar, pagès de Sant Pere de Riudebitlles. Inventari d'una casa al c/ dels Còdols amb un portal i un pati descobert al davant, entrada i cuina amb una pastera de tomba i eines de cuina; celler amb 2 botes de 5 càrregues i eines de pagès; saleta amb una taula llarga i un banc pla i una escala de fusta per puijar a la golfa (suposo que una mena d'escala de pintor); cambra amb un llit amb pota de gall, caixes de pi i roba a dins; porxo amb estris. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de Sant Geroni. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida del Pont de Barquias. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de Sobre del Fogas(?).

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1793. Foli 26r a 27v. 15 de novembre de 1793.

Magdalena (Carbó) Farré, vídua de Joan Carbó, pagès de Sant Sadurní d'Anoia, casa al Raval de Sant Sadurní d'A., casa pròpia de Pau Cardús, pagès. Entrada amb eines; celler amb 5 botes de 7 càrreg.; cuina amb pastera i eines; sala amb dues cadires i una caixa "amb son pany i clau"; cambra amb un llit de peu de gall i rona; altra cambra amb un llit de peu de gall i roba. Més una peça de terra a Labern Subirats, heretat dita la Casa Gran d'Anton Ravella i Busquets d'Ordal. Més una peça de terra a Labern, sota la casa del Pere de la Mina.

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1794. Foli 28r a 34v. 20 de gener de 1794.

Francesca (Farreras) Farré de Sant Pere de Riudebitlles, vídua de Francesc Farreras, paperer, i el seu fill Josep Anton Farreras, paperer. Inventari de la casa o molí paperer dit d'en Mora, propi del Marquès de Lió, amb entrada amb eines de fuster, cambra o estància de la tina, amb aparells per fer paper; les piles amb pasta per a fer paper; la cambra del Cap d'Escala o dels Mossos, amb quatre llits de peus de gall i un de bans, amb roba; els Podridors amb arroves de draps de floret i draps d'estampa; cuina amb eines, un molinet de moldre pebre i un perol per fer cola; sala del molí i contador amb una taula gran per comptar paper i raimes de paper; cambra amb un llit de peu de gall amb roba i quadres de Sants, amb dos toms del Flos Sanctorum, 2n i 3r tom del Diccionari Geogràfic Universal, i altres obres en quart i octau enquadernades en pergamí; cambra amb dos llits de peu de gall i roba; en l'esquinsador espolsadors i esquinsadors de ferro, arroves de draps comuns i una romana; un mirador amb raimes de paper blanc aparellat, encolat o no, de paper floretilla i de paper sensillo, blau per lligar raimes; la cambra de la calç amb calç blanca; a l'entrada de la casa annexa al molí, eines de pagès, un estable amb un matxo; un celler amb dues botes de 7 càrregues; cambra del caragol amb una cabra amb dos cabrits; sala amb deu cadires de boga, cambra de les alcoves amb dos llits de peu de gall; botiga amb gra; el forn vell; pallissa, pastador amb una pastera de tomba; rebost. A l'entrada de l'altre molí paperer, fora de dita vila, en la torre d'ella, també del marquès de Lió, dit Molí de Baix, la tina, les piles, els esquinsadors, el comptador, el mirador gran, el mirador petit, l'estança del parol(?). Al molí de Dalt, al mateix terme i propi del marquès de Lió, l'estaqnça de les piles, la de la tina, celelr; els casalots amb posts i cabirons, l'esquinsador, el comptador, l'estança del Parol, la cambra de la calç, el mirador. Paper entregat que s'ha de cobrar, paper donat a interessos marítims. Deutes al seu favor. Diners deixats a negoci per mar. La casa del carrer Major que no està acabada de fer. Més una peça de terra a Sant pere de Riudebitlles a la partida de la Creu Trencada. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de Rocafort. Més una peçade terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de Tarroja(?). Més una peça de terra a SWant Pere de Riudebitlles a la partida de Turró. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de les Planes. Més una casa amb terres a la partida d'en Baltasar, abans Verdaguer, abans Pasdeñen dita casa d'en Fesol amb dues peces de terra al terme de Font-rubí partida del Fondo del Llop. Més l'arrendament del molí paperer a Sant Quintí de Medona, partida del Pujol.

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1795. Foli 35r a 36v. 8 de febrer de 1795.

Geroni Romeu, pagès de Sant Pere de Riudebitlles, curador de les persones i bens dels pubills fills i hereus de Josep Busquen, paperer de la present vila, la seva dona i usufructuària Candia (Càndida?) (Busquen) Romeu, germana de Geroni, que va morir deixant una filla del primer matrimoni i que en segon matrimoni es va casar amb Josep Suriol, mestre de cases de Sant Pere de Riudebitlles. Inventari de mobles, joies, robes, dues botes de 7 càrreg., una bota de 4 càrreg., eines de cuina. Més una peça de terra a Sant Pere de Riudebitlles a la partida de Mas Cennanó del marquès de Lió.

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1795. Foli 37r a 38r. 11 de juny de 1795.

Joan Bues, calçoner de Sant Sadurní d'Anoia, hereu d'Anton Bues, pagès i del seu germà Francesc Bues.Inventari d'una casa al C/ Sant Antoni, a l'entrada eines; cuina amb ascó i estris; celler amb dues botes de 6 càrreg.; cambra amb un llit de peu de gall i roba; la casa té apartament i caseta al corral. Més una peça de terra a la parròquia de la Beran (Lavern?), Subirats, partida de la Plana del Pasteller.

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1795. Foli 39r a 40v. 29 de juliol de 1795.

Sadurní Notó i POacià Font, pagesos de Sant Sadurní d'Anoia, marmessors de Josep Catasús, pagès. Inventari de la casa al Raval de Sant Sadurní d'Anoia, entrada amb eines, celler amb tres botes de 7 carr.; cuina; menjador amb una taula i dos bancs plans; sala; cambra de davant amb un llit de peu de gall, caixes amb roba, cambra de darrere amb un llit de bancs.

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1795. Foli 41r a 42v. 5 d'agost de 1795.

Andreu Figueras Tusach, fuster de Bellvey. Inventari dels bens de la seva mare Maria (Figueras) Tusach, esposa en segonb matrimoni de Magí Figueras de GUmila, pagès de Sant Jaume dels Domenys i en primeres núpcies vídua de Josep Cadens, pagès de Sant Jaume dels Domenys. Inventari del Mas Grau de les Ondes, parròquia de Montagut, amb entrada, cuina, pasatador, sala amb taula i banc de respatller; apartament amb roba i caixes; botiga amb grans. La casa amb terres i mobles és a Bellvei on habita Cristina (Figueras) Soler, vídua de Ramon Figueras Tusach.


                                                                        (Foto Eugeni Abella)

* * * * *

Notari Notari Marià Abella 1795. Foli 43v a 46v. 31 de desembre de 1795.

A Lavit, Anton Dias Pometa, guanter de Vilafranca, hereu de Benet Dias. Inventari del molí paperer dit molí de Benet Dias, amb fustes a l'entrada, cambra amb ferrots, menjador amb una taula llarga i un banc pla, cuina, sala d'espolsador de draps, mirador , altre mirador, estable davant del molí amb un carro, safareig o bassa. La casa o molí de paper blanc té un hort.

El 29 de gener de 1796 es continua l'inventari a la casa on morí el pare d'Anton Dias Pometa amb botiga de pells, celler amn 11 botes de 7 càrr., a la plaça Major de Vilafranca, cuina amb estris de coure i aram, pasatdor, cambra de darrere on morí el pare amb roba i dieferents llibres i papers, estris i roba; cambra de darrere del segon pis amb un llit de peu de gall i roba; cambra del mig amb un llit de peu de gall; cambra de davant amb un llit de peu de gall; golfes i rebost; aquesta casa de la plaça Major de Vilafranca tenia tres portals, dos al davant i un al darrere. Més una altra casa amb un portal i corral darrere a Vilafranca, prop del portalet. Més un hort clos a Vall del Castell o plaça de l'Oli. Més una adoberia amb trull al c/ Santa Magdalena amb estris. Més una pallissa al c/ de Santa Magdalena. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Munt de Sant Jaume. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Mas Pujó; més una peça de terra a Moja, partida del Clot de Moja. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de la Carretera de la Pedrera o Promeal. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Melió. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Vallmoll. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de la Fembra Morta o Camí de la Granada. Més una peça de terra a Cabrera a la partida del Clot de la Font Vella.



divendres, 9 d’agost del 2024

Inventaris "post mortem" 1790- 1793, notari Marià Abella Nogués, Vilafranca del Penedès

Buidat dels inventaris "post mortem" del notari Marià Abella Nogués que va treballar a Vilafranca entre 1788 i 1839, del fons notarial a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. Volum d'inventaris 1790- 1826. Si no s'indica, el protocol és redactat en català.

Notari Marià Abella 1790. Foli 1r a 2r. 20 de març de 1790.

Anton Roig, pagès de Vilarodona, hereu de Joan Roig prevere beneficiat de Vilafranca. Inventari de la casa que obre dos portals al carrer de Sant Bernat de Vilafranca: sala amb taula i cadires, cambra on morí amb cadires i dos llits de peu de gall, dotze rajoles de xocolata1, roba, armari amb llibres, escriptori, calaix amb monedes d'or i plata, una mangala2 capçada de plata, llistat de tot el que s'ha guanyat la Comunitat de Preveres i que cobrarà en el seu moment; celler amb dues botes de 7 càrreg.; eixida amb rebost i tres cases d'abelles. Més una peça de terra a Vilafranca a la partida de Santa Digna.

* * * * *

Notari Marià Abella 1791. Foli 3r a 4v., 22 d'agost de 1791.

Paula (Torrents), de Sant Quintí de Mediona, vídua de Josep Torrents, pagès de Sant Quintí de Mediona. Inventari d'una casa al carrer de les Cases, a Sant Quintí de Mediona; a l'entrada un torn de filar i eines; celler amb quatre botes de 4 càrreg.; cuina amb eines, plats, olles i coberts, dos embuts de fer botifarres; cuina amb dos ascons, eines de cuina, dos filoses de caña; pastador amb una pastera amb tots els guarniments de pastar, un sedàs, una farinera de pi vell, dos burjons3 i una pala de fusta per lo forn; cambra de davant amb llit de peu de gall i gra; cambra on morí, amb llit de peu de gall i roba. La casa té un corralet darrere i dues peces de terra a rabassa morta. Més una peça de terra a Mediona, al costat de l'hort del Sebrià. Més una peça de terra a Sant Quintí a la partida de Fogàs.

* * * * *

Notari Marià Abella 1791. Foli 5a a 9r. 2 de setembre de 1791.

Pere Font Colomer, pagès de Subirats, hereu del seu pare Francesc Font Surià, a la casa de Cal Font de Subirats. Inventari, a l’entrada principal on habita els masovers, una taula; a la cuina un ascó, celler amb dues botes, una de 7 càrreg. I una de tre carreg.; estable amb un burro; on viu Francesc Font una cuina amb eines d’aram, una saleta amb una taula llarga i un banc de pi dolent, tres cadires, plats de pisa, peces de vidre, un “caputxí o tasseta de vidre”, una xocolatera, coberts, una imatge de sant Antoni, papers de la casa; la cambra dita apartament amb un llit de peu de gall, amb roba i joies “cinc anells del temps vell”, una altra cambra amb un llit de peu de gall i roba. La casa té dos apartaments amb un cup i quatre cellers, a la vila de Sant Sadurní al carrer Major, amb cinc botes de de 7 càrregues i dues de 7 càrregues. Més una peça de terra a Sant Sadurní dita l’Horta (?) amb una casa ara derruïda de la que només en queden les parets. Més una peça de terra a Sant Sadurní, partida de la Fortesa. Més una peça de terra a Sant Sadurní partida de les Burrullas. Més una peça de terra a Sant Sadurní dita Vinya del Camí Ral. Més una casa amb apartament, cull i celler, amb pellissa, porxo, xoll, amb un pati amb corral, a Terrassola, dita Cal Surià de Terrassola. Més una peça de terra a Terrassola, partida de La Plana. Més una peça de terra a Terrassola partida del Camp de la Punta. Més una peça de Terra a Terrassola partida de les Bassetes. Més una peça de terra al mateix terme i partida de les Bassetes que afronta amb la casa Mata. Més una peça de terra al terme de Lavit dita la Plana de Santa Maria. Més una peça de terra a Lavit que afronta amb l’Arbossar.

* * * * *

Notari Marià Abella 1791. Foli 9v a 10v. 2 d’octubre de 1791.

Magí Bas Perayre i Josepa (Bas) Boloix, conjugues, de Sant Quintí de Mediona, hereus de Joan Boloix, paperer i de Gertrudis (Bordas) Boloix, muller de Josep Bordas, pagès, sense fills. Inventari dels bens que foren de Joan Boloix, casa amb un portal al carrer Montserrat de Sant Quintí de Mediona.

* * * * *

Notari Marià Abella. 1791. Foli 11r a 13v. 19 de desembre de 1791.

Paula (Piñol), vídua de Pau Piñol, pagès de Guardiola, terme de Santa Maria i Fontrubia, hereva del seu marit, i Josep Piñol, pagès, fill i hereu de Pau Piñol. Inventari de la casa d’en Piñol de Guardiola, amb entrada amb eines, menjador amb taula llarga i un banc amb respatller, i un banc pla (sense respatller?); cuina amb estris; estable amb un parell de bous i un burro vell; celler amb 11 botes de 7 càrreg.; xoll amb cinc tocinos ; gallinam amb 12 gallines i un gall; corral per tancar el bestiar; sala amb una taula; cambra amb un llit de peu de gall; altra cambra amb un llit de peu de gall; dos cambres més amb llit de peu de gall; botiga amb gra; golfes. La casa amb era, pellissa, apartament i una peça de terra. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Los Pujols. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita La Roca. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita La Vinya. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Sant Climent. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita Les Hores. Més una peça de terra al terme de Font-rubí dita la Parellada i les Pinedes. Més un crèdit al seu favor.

* * * * *

Notari Marià Abella 1792. Foli 14r a 15r. 6 de setembre de 1782.

Bentura Domènech, administrador de rendes de Vilasfranca en ser nomenat administrador fa inventari del que hi ha a Cal Domènech, al carrer de Sant Joan de Vilafranca, inventari dels llibres, ordres i estris de la Real Hacienda a la "Administración de la Tabla General de la presente villa" en haver mort Francesc Puig l'anterior administrador. Així un lligall d'ordre del 1774 fins a setembre de 1792, dos llibres de la Taula de Sant Pere de Riudebitlles, dos llibres de la Taula General de Vilafranca, dos llibres de la Taula del Vendrell, dos llibres de la Taula de l'Arboç, 6 "remazas4 con sus encuños, sellos", un lligall d'albarans tornats a l'Administració.

* * * * *

Notari Marià Abella 1793. Foli 16r a 19v. 11 de març de 1793.

Ramon Domènech Domènech, pagès de Sant Benet d’Espìells, com hereu de Rosa (Domènech) Domènech, dona d’Antoni Domènech, pagès, casat amb Maria Romeu. Inventari de la casa Espiells de Dalt dita Casa d’en Domènech d’Espiells (dels Piells), amb entrada amb dues botes de 7 càrregues; celler del menjador vell amb 7 botes de 7 càrreg, més una bota de vinagre; menjador amb una taula llarga i dos bancs amb respatller i dos embuts de fer botifarres; cuina amb dos ascons, eines de cuina, dos filoses de caña; pastador amb una pastera amb tots els guarniments de pastar, un sedàs, una farinera de pi vell, dos burjons (?) i una pala de fusta per lo forn; estable amb dues premses de racó; corral; oficina de fer aiguardent amb estris d’aram i 9 botes de 7 càrreg. Galliner amb quatre gallines; sala de la casa amb un llit de peu de gall; cambra amb un llit “de tres bancs” i roba; una altra cambra amb llit de pilans, amb roba i mobles; terrat; empostissat amb una taula vella; cambra dita de l’hospital amb dos llits de quatre bancs cada un i roba; rebost amb gerres i plats de pisa; botiga amb una romana. La casa amb terres dita d’en Domènech dels Piells. Més una peça de terra al terme de Subirats, prop d’en Farré de la Riba. Més una casa amb hisenda amb corral per tancar besties dita Casa Vella d’en Domènech, al terme de Gelida. Més cinc censos o censals al seu favor.

* * * * *

                                                 (Foto Eugeni Abella)

Notari Marià Abella 1793. Foli 20r a 23r. 21 de maig de 1793.

Maria (Oliver) Carafí de Sant Quintí de Mediona, vídua de Francesc Oliver, pagès de Sant Quintí de Mediona. Inventari d'una casa al c/ de Baix de Sant Quintí de Mediona, amb eixida i oficines, amb una peça de terra, entrada, celler amb 3 botes de 4 càrregues, portadores, un altre celler amb 8 botes de 7 carr. i cadenes de renra les botes; pellissa amb eines; estable amb dues vaques, una burra i eines; cambra del cap de l'escala amb el forn i una pastera; cuina amb eines i plats; la sala o menjador amb una taula llargas i dos bancs amb respatller; la cambra de la sala amb un llit de peu de gall i roba; altra cambra prop de la cuina amb un lit de peu de gall i roba; altra cambra del segon pis amb dos llits de peu de gall i roba; botiga de blat amb gerres d'oli, un salador i gra; altra cambra amb un llit de peu de gall; porxos amb dotze gallines, el seu galñl i quatre conills casolans; corral amb dos tocinos. Més una peça de terra a Sant Quintí de Mediona partida dita del Moré(?). Més una peça de terra a Sant Quintí a la partida del Coll de Gimberga. Més una peça de terra a Sant Quintí de M. a la partida de l'Aubaga. Més una peça de terra a Sant Quintí a la partida de les Estoses(?). Més una peça de terra a Sant Quintí, a la partida dels Vinyets. Més una peça de terra a Sant Quintí de M. partida de Comarquinal, amb un corral. Més una peça de terra a Sant Quintí de M. a la partida dita de Brugas. Més una casa a la placeta. Més quatre censos al seu càrrec i tres deutes a cobrar.

-----------------

1 Xocolata per a consum en rajola, a la pedra, per ratllar.La rajola de xocolata sembla que ja es va elaborar a Barcelona el 1777 i l'Alcover Moll dóna una referència del 1784 que fa referència a una peça de xocolata de forma anàloga a les rajoles de construcció, en una frase esmentada en BSAL Bolletí de la Sociedat Arqueològica Luliana, revista d'estudis històrichs. Ciutat de Mallorca.

2 bastó d'autoritat o de passeig (Alcover-Moll).

3 Perxa llarga acabada en ganxo per atiar el caliu (Alcover-Moll)

4 Potsert es refereix a "remache" o segell marcat amb l'encuny.

divendres, 2 d’agost del 2024

Adéu a Rosa Regàs, l'alumna de Mn. Trens

 Publicat al 3 de Vuit el passat 26 de juliol

El passat 17 de juliol ens deixava l'escriptora, editora i promotora cultural Rosa Regàs, un esperit lliure en l'entorn de l'anomenada gauche divine barcelonina. Alguns aspectes de la seva personalitat i manera de veure i entendre el món Regàs els atribuïa al vilafranquí Manuel Trens, de qui va rebre un mestratge que l'escriptora ha recordat, el dels anys escolars de la postguerra a l'internat barceloní de les Dominiques d'Horta on Mn. Trens era capellà i professor de religió.

Regàs va ser a Vilafranca el 16 de maig del 2015 en la jornada del cicle Paraules al Claustre dedicada a "Mn. Trens un llegat cultural que perdura" i va comentar alguns dels aspectes de la personalitat de l'il·lustre sacerdot de qui sempre va tenir ben present la frase: "si busques una mà que t'ajudi, la trobaràs al final del teu braç". El doctor Trens és present com a personatge, tot i que desdibuixat, en algunes de les novel·les de Regàs com "La canción de Dorotea" (2001) o "Música de cámara" (2013), però és en el seu darrer i recent llibre "Un llegat. L'aventura de la vida" (2024) on les notes autobiogràfiques reivindiquen la figura de l'il·lustre sacerdot vilafranquí.

Regàs afirma que si Trens hagués viscut a Londres tothom el tindria present, però com que entre nosaltres el passat no existeix ningú no sap qui és. Es refereix també a com dirigia la vida religiosa del col·legi, com feien teatre i algun viatge. Afirma Rosa Regàs que la seva manera d'ensenyar religió i especialment els temes litúrgics, lluny del nacionalcatolisme del moment, la van marcar profundament. Mn. Trens els explicava els temes des d'un punt de vista històric o intel·lectual, mai des de la moralitat, el pecat o el càstig. Des d'ara, el cel dels artistes amb Rosa Regàs és una mica més liberal encara, i Mn. Trens hi fa visita.

Participants en la jornada del 2015, d'esquerra a dreta Sílvia Coll-Vinent, Joan Solé Bordes (amb un peu enguixat), Rosa Regàs, Fontxo Blanc i Jaume Montané, al darrere diversos retrats de Mn. Trens conservats a Vinseum