La meva llista de blogs

divendres, 18 de desembre del 2020

Càritas Interparroquial de Vilafranca, més de mig segle al servei dels més necessitats (i VI)

 El voluntariat i els nouvinguts

 En l’actualitat Càritas compta amb un equip de col·laboradors, en la seva major part dones, que de manera altruista fan possible les activitats de l’entitat. Situats en la primera dècada del segle XXI les diverses tasques que duu a terme Càritas Interparroquial de Vilafranca mobilitzen unes 72 persones i es reconeix que a nivell de Catalunya és una de les entitats que compta amb un més ampli volum de voluntariat. Tot i això, l’augment de les necessitats ha determinat que els equips sempre resultin insuficients i que, tot i el caràcter genèric que anat prenent el tema del voluntariat en la societat actual, amb una conscienciació àmplia, manca relleu generacional(18).

 Aquesta situació va determinar que el maig del 2001 Càritas Interparroquial de Vilafranca fos, juntament amb l’Ajuntament de Vilafranca, l’Associació Espanyola contra el Càncer, la Fundació l’Espiga, la Creu Roja i la Pastoral de la Salut, una de les promotores d’una nova etapa de l’Oficina del Voluntariat de Vilafranca del Penedès creada l’octubre de 1997. Aquest servei informa de tot el relacionat amb el voluntariat, coordina campanyes de sensibilització, ofereix un servei de trobada, a la vegada que ha creat un servei de recursos documentals i serveix de connexió amb l’Institut Català del Voluntariat.

 

En aquest entorn s’ha situat sempre en la labor de Càritas el reconeixement específic a les necessitats de la immigració. Molt abans dels actuals allaus migratoris de països del tercer món, l’any 1980 al Consell Pastoral de les Parròquies ja es parlava de la riquesa que suposa el diàleg amb els immigrants –en aquella època vinguts d’altres indrets de l’Estat- amb els que es trobava un canal de relació amb la celebració de sagraments com el baptisme, la primera comunió, els casaments i els enterraments, un altre dels punts de relació eren les noves parròquies com la de la Mare de Déu de Montserrat, a l’Espirall.

 

Un dels temes que afectava més directament aquests col·lectius socials era l’atur, així el 1986 es va parlar a Vilafranca de la possibilitat de crear cooperatives per aturats com s’havia fet a Barcelona. L’any 1992 es va iniciar un curs per aprendre a cosir, classes de costura que va començar a impartir Paquita Pasqual, inicialment adreçades a joves del col·lectiu gitano; al principi una subvenció de la Generalitat permetia premiar amb una petita aportació econòmica l’assistència al curs, posteriorment aquesta va desaparèixer i el curs es va obrir a tothom. Càritas Interparroquial de Vilafranca també va col·laborar en l’organització dels primers cursos d’alfabetització de dones magrebines, en l’actualitat aquests es gestionen des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport d’Òmnium Cultural i l’assessorament del Servei de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística Alt Penedès- Garraf.

 

En definitiva, la labor de Càritas no sols es desplega en la vessant assistencial i preventiva sinó també en la de promoció, si l’assistència és com una cura d’urgència davant les necessitats que no admeten un ajornament, la promoció es basa en intentar que qui no es val per si mateix en algun aspecte necessari per ser autònom, ho pugui ser; i la prevenció incideix en els infants i els joves perquè es pugui trencar el cercle de pobresa i marginació(19).

 

De la Medalla de la Vila a la celebració dels 55 anys

 

El gener de 1998 l’Ajuntament de Vilafranca va concedir la medalla de la Vila a diverses persones i institucions, entre les que hi havia Càritas Interparroquial de Vilafranca, juntament amb l’Agrupació Polifònica i cinc vilafranquins i vilafranquines. En el cas de Càritas es va esmentar que era reconeguda “la seva continuada assistència a les persones amb mancances de tipus social a la comarca”.

 

Un any abans, el maig de 1997, es va iniciar la celebració l’Assemblea de Càritas de la Demarcació del Baix Llobregat, el Penedès i el Garraf. Mil quatre-centes persones, en representació de 139 grups de treball, van estar revisant l’acció social de Càritas i de tota l’Església als pobles i ciutats de la demarcació, amb l’objectiu d’intentar millorar l’acció caritativa i social i fer propostes concretes de coordinació en clau de futur. La voluntat era la de millorar l’atenció que les diverses comunitats parroquials oferien als pobres i als marginats, en la línia de fer realitat l’opció preferencial de tota la comunitat eclesial pels pobres.

 

La primera fase d’aquesta assemblea es va celebrar a Vilafranca el 31 de maig i va estar presidida pel bisbe Joan Enric Vives. La directora de Càritas Diocesana, Pilar Malla, hi va pronunciar una conferència en la qual es va referir a l’opció dels pobres i a la necessitat de fer-la real. La segona reunió de representants dels grups es va portar a terme a Molins de Rei el novembre d’aquell any i la sessió plenària, amb l’aprovació d’un document de treball sobre la línia de treball i acció social de Càritas per a la demarcació, es va realitzar el febrer de 1998.

 

 

 

Per altra banda, durant l’any 2007 s’han portat a terme un conjunt d’activitats commemoratives del més de mig segle de labor de Càritas Interparroquial a Vilafranca i comarca.

El 22 de març es va inaugurar una exposició retrospectiva de Càritas Interparroquial de Vilafranca, en la que es mostraven diferents materials gràfics que il·lustraven bona part del cinquanta-cinc anys d’existència d’aquesta organització. Davant una bona representació de voluntaris i voluntàries de Càritas Vilafranca i de vilafranquins, intervingueren Jordina Gallemí, presidenta de Càritas Vilafranca, Mn. Ignasi Mora, rector de la Parròquia de Santa Maria, Mn. Joaquim Rius, delegat episcopal i rector de la Parròquia de Sant Mateu de Vallirana i Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca del Penedès.

 El diumenge 15 d'abril del 2007 va tenir lloc una Jornada de Portes Obertes a l’alberg de transeünts o centre d’acollida per a homes sense llar. Al llarg del matí de diumenge els voluntaris que participen en aquest projecte van poder compartir amb els ciutadans que es van acostar  al Centre les seves experiències i van acompanyar els visitants per les diverses dependències i els van mostrar les millores realitzades a l'equipament  i al jardí.

 El dia 15 de juny, es va portar a terme un sopar solidari que va comptar amb les aportacions de cinc artistes que van donar un quadre cada un per subhastar.

 El dissabte 27 d’octubre va tenir lloc el I Dinar Compartit a l’Alberg de Vilafranca, hi van assistir prop d’una cinquantena de persones, col·laboradores i col·laboradors de Càritas i persones ateses per la institució, persones que van gaudir d’una bona estona de companyonia. Miquel Aiguadé, treballador social de Càritas a Vilafranca va explicar com l’estada en l’alberg podia ser l’inici d’un procés de recuperació personal que finalitzi en un pis compartit, en una residència o en el retorn a la família. En aquest sentit, també es compta amb un pis de suport per a tres homes. Tant a l’alberg com en aquest pis, es treballa per a la recuperació de l’autoestima i per redreçar una vida trencada per anys de patiment (20).

 Finalment, el 22 de desembre es van aplegar més de quatre-centes persones a l’església de Sant Francesc amb motiu del concert de Nadal de Càritas Diocesana de Barcelona. L’acte va estar presidit per monsenyor Agustí Cortés, bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, i Jordi Roglà, director de Càritas Diocesana de Barcelona, acompanyats per Mn. Jaume Berdoy i Mn. Josep Puig. El concert de Nadal s'oferia als voluntaris, socis i donants en agraïment pel seu suport a Càritas i va comptar amb la coral Laroc, la Coral del Centre Excursionista i el grup de gospelt Minstrels. Amb aquest acte es va posar fi a les celebracions del 55è aniversari de Càritas Interparroquial de Vilafranca del Penedès.

 

(18) VV.AA. al setmanari “La Fura” num 1032. Pg. 11. Juny 2002.

(19) VV.AA. Càritas, per amor al proïsme. Pg. 4.

(20) Declaracions a la pàgina web de Càritas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada