La meva llista de blogs

divendres, 21 de febrer del 2025

Presentació del llibre Sant Fèlix in Calepodio"

Presentació de l'opuscle d'Antoni Ribas "Sant Fèlix in Calepodio, màrtir romà. Copatró de Vilafranca". Sala Mn. Vinyeta 14 de febrer del 2025.

Aquesta celebració dels 325 anys de l'arribada de la relíquia -o les relíquies com s'explica en el llibre que avui ens congrega- té, entre altres, la rara virtut d'haver aplegat a alguns dels que més en saben del nostre màrtir, tenint en compte que d'ell, com indica també el text, se'n sap ben poca cosa. Traspassat Mn. Juncà, no cal dir que el factòtum de les relíquies felixines és Antoni Ribas i la prova és el llibre excepcional que ambdós van confegir ja fa anys, aquell "Sant Fèlix, el màrtir romà fet vilafranquí" del que ja vam dir en el seu moment que es tractava, a la nostra manera de veure, del treball definitiu sobre el tema, la "summa compendia" del nostre patró en tres temps: abans de Vilafranca, cap a Vilafranca i a partir de l'arribada vilafranquina.

Aquell llibre era i és llibre de gruix, de lectura i consulta, una obra més erudita que de divulgació, de manera que era més que evident que calia un treball de complement, un compendi clar, entenedor, ben il·lustrat, un manual que en quaranta pàgines sintetitzi els principals aspectes del màrtir sant Fèlix en allò que dèiem fa un moment: abans de Vilafranca, cap a la vila i a partir de la seva arribada, i aquest llibret és un veritable compendi o manual de felixisme, una síntesi acurada que té la virtut de ser una obra de consulta ràpida i lectura plaent. És així perquè el Toio l'ha confegit amb una prosa lleugera i llegidora que ens acosta als diversos àmbits de la qüestió: la concessió de les relíquies, el cementiri Calepodi a Roma, la recepció vilafranquina, les festes i rogatives, cantúries i goigs, la biografia i l'estampa, les imatges i la cripta, el camí de casa en casa i els dies de Festa Major, la novena i el copatronatge, les guerres i la nova urna.

En diversos moments l'autor insisteix en un aspecte a la meva manera de veure clau en el sentit de la festa: "És també -escriu Antoni Ribas- un moment d'enyorança. Tota la festa està amarada de nostàlgia". Heus aquí una realitat ben certa, però que sols es pot percebre quan ja es porten moltes festes majors a l'esquena, perquè les diades de Sant Fèlix són un punt de records i d'encontre entre els de sempre i aquells que només treuen el cap a la vila en diades com aquesta, de manera que els absents hi tenen el seu pes i hom enyora els temps passats i els companys que ja no hi són.


Es tracta en definitiva d'una publicació que, amb frases simples i alhora amb reflexions de bona lògica, aconsegueix anar molt més enllà de les dades estrictes i fer-ne una lectura d'acord amb els temps d'ara, una reflexió que no entra en la subtil ironia de les petites coses, com succeeix en l'aroma de les proses de mossèn Trens, sinó que sap fer-ne una lectura al dia, amb tot l'aire d'un sermó d'ofici, del dia 30.

Un llibre agradós, de confecció acurada, excel·lentment imprès i il·lustrat. I a l'interior un bon aplec de frases encertades i profundes com quan l'autor escriu: "El martiri és l'autèntica biografia del patró de la vila" (p. 9) o el paràgraf final que no em sé estar de llegir-vos. (pg. 38)

Moltes gràcies, Toio, per aquest excel·lent treball.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada